Sådan passer du på tatoveringen

Sådan passer du på tatoveringen
Offentliggjort

I gamle dage var det forbeholdt soldater, sømænd og kriminelle at få permanent farve lagt ind i huden. I dag er det lige så mainstream som Christiania-cykler og hornbriller. Få tatovørens og hudlægens bud på, hvordan du bedst passer på dine tatoveringer – og hvad du skal tage med i overvejelserne, hvis du stadig har blæk under huden til gode.

Hvordan holder jeg den pæn?

"En ny tatovering skal nærmest passes, som var det en stor hudafskrabning. Det er vigtigt, at basishygiejnen er i orden, og at du sørger for at holde den ren. Vask den med en neutral sæbe, og plej den med en fugtcreme tre-fire gange om dagen i 14 dage, eller indtil der er skabt ny hud oven på tatoveringen. Gå udenom produkter med parfume, brug evt. Bepanthol-salve fra apoteket, der virker sårhelende.

Hvis farven falmer, har det noget med kvaliteten af udførelsen at gøre. Eller hvis tatoveringen er 30 år gammel – så kan noget af pigmentet godt forsvinde. Solen falmer som sådan ikke en tatovering, selv om den godt kan komme til at se lidt mat ud, når hudens pigment bliver mørkere af solen. Vi anbefaler altid, at du smører faktor på, hvis du skal ud i solen."

"Vælg en erfaren tatovør, der ikke lægger farven for dybt, så der dannes arvæv, og gør dig selv den tjeneste at holde dig til sort farve. Sårskorpen er hudens egen beskyttelse, så lad den sidde, og red den fra at krakelere med fugtende aloe vera, klorhexidin-creme eller Bepanthol, der egentlig er til ammesår og røde babynumser. Den blødgør huden, så skorpen bliver på i så lang tid som muligt, beskytter og heler op. Undgå direkte sol, før huden er helt helet. UV-lyset påvirker farven, der kan frigive nogle stoffer, der kan sætte en allergisk reaktion i gang. Dæk den til, eller brug mindst en SPF 50 solcreme."

Kan alle få en tatovering?

"Nej. En tatovering er et fremmedlegeme under huden. Det er farvekorn, der er så store, at kroppen ikke kan fjerne dem selv, og derfor bliver siddende resten af livet. Har du tendens til eksem eller er en af de 10 % danskere, der har haft børneeksem eller psoriasis, så lad være. Risikoen for en allergisk reaktion eller en opblussen af psoriasis med et grimt resultat til følge er stor."

Er de kræftfremkaldende?

"Vælg sort farve, hvis du vil være på den sikre side. I meget gamle dage brugte man aske og andre naturlige farvekorn til at tegne med, men i dag er farverne lavet på basis af mere eller mindre kemi, og historierne om autolak i nålene er god nok. I 80’erne udviklede bilindustrien aso-farvestofferne, der ikke som traditionel farve falmede i solen, og den fangede kosmetikindustrien og tatovørerne hurtigt. I 90’erne fandt man så ud af, at aso-farverne var kræftfremkaldende, og EU forbød dem i kosmetik, men ikke når de blev brugt under huden. Rød, blå, gul, turkis og grøn hører til aso-farverne, der mistænkes for at være kræftfremkaldende, og som desværre er meget moderne lige nu. Sort blæk er okay – i hvert fald i forhold til kræftrisikoen. I dag arbejdes der på at lave en regulering af tatoveringsfarve."

Hvordan fjerner jeg den?

"Man kan godt tegne hen over den, men det er ikke altid godt. Klassikeren med at få skrevet kærestens navn kan være svær at lave om. Navne er typisk skrevet med sort skråskrift, og skal du dække det, er du nødt til at lave noget, der bliver mindst dobbelt så stort. Alternativet er laser."

"Man kan fjerne den enten med laser eller kirurgi. Skærer du tatoveringen væk, forsvinder den helt, men efterlader et ar. Laser kan med fire-seks behandlinger næsten altid fjerne sorte og røde farver uden ar, mens farver som blå, gul og grøn godt kan efterlade skygger. Laser kan også være så effektivt, at det fjerner hudens naturlige pigment, så du ender med en negativ tatovering, der stadig kan ses. Faktisk fraråder jeg ofte at fjerne farvede tatoveringer – det kræver mange behandlinger, og farven kan aldrig komme helt væk. Man må leve med den."



LÆS OGSÅ Nålestriber: 8 kreative gutter og deres tatoveringer

LÆS OGSÅ Hvem fanden får en Joy Division-tatovering?