Fanatisk sundhed skaber ny spiseforstyrrelse

Kulhydrater, fedt og sukker er forbudt. En stadig voksende gruppe sundhedsfikserede overdriver deres kostvaner i sådan grad, at de udvikler spiseforstyrrelsen ortoreksi, der kan have store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser. Både i USA og herhjemme er syndromet i stigning.

Fanatisk sundhed skaber ny spiseforstyrrelse
Offentliggjort

Få mere fisk og færre kulhydrater. Spis indianerkost, som stenaldermanden og efter din blodtype. Det vælter med ernæringsråd i disse år, og mange danskere kaster sig i disse år over en sundere livsstil. En stadig stigende del af dem gør det i sådan en grad, at det udvikler sig til en ny slags spiseforstyrrelse, kaldet ortoreksi.

”Det er en stærk stigende tendens. Rigtig mange mennesker bliver fanget i det her, hvor sundhed bliver ligefremt farligt for dem. Både fysisk, mentalt og socialt,” siger selvstændig ernæringsekspert og cand.scient. i human ernæring Per Brændgaard.

I første omgang starter det som en mental besættelse, hvor man konstant fokuserer på at spise sundt. I næste fase begynder det at gå ud over ens sociale liv, fordi man begynder at melde afbud til familiefester for at undgå sovs og lagkage. Til sidst kan det have sundhedskonsekvenser, og man kommer til at lide af mangelsygdomme eller sygdomme som Type 2 Diabetes som følge af for ensidig kost. Det er ikke kun herhjemme, at der er flere, der lider af ortoreksi. I USA ses også flere sundhedsfanatikere især i træningsmiljøet.

”Man har også set i Tyskland, hvor rawfood-bølgen har været i mange år, at der er mange, som lider af mangelsygdomme,” forklarer Per Brændgaard. ”I øjeblikket er det fx meget populært blandt nogle sundhedsfanatikere at tage olie-shots. Her overdriver man helt vildt de sundhedsfremmende elementer i det. Nogle gør det i sådan grad, de får halvdelen af deres samlede kaloriebehov fra disse olier.”

Ortoreksi er en sygelig besættelse af at spise sundt, og begrebet blev første gang beskrevet af den amerikanske læge Steven Bratman. Det er i øjeblikket ikke en anerkendt sygdom med afgrænsede symptomer, hvilket ikke mindst skyldes, at det er svært at afgrænse, hvornår en almindelig sund livsstil glider over i det sygelige og skadelige. Det forklarer René Klinkby Støving, overlæge og PhD ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital:

”Man skal passe på med at sygeliggøre hele befolkningen, men det seneste større studie peger på, at op mod syv procent af befolkningen lider af det, og blandt en særlig risikogruppe som atleter og diætister, er det op mod 50 procent. ”

LÆS OGSÅ Kvinder vs. mænd: Kan kvindelige tennisspillere konkurrere mod mændende?

Nogle af de første symptomer, man skal være opmærksom på er, hvis man begynder at isolere sig, fordi man vil undgå sociale sammenhænge, hvor der kan være usund mad.

”Det er en udbredt misforståelse at skære al fedt fra sin kost. Vi skal have omkring 30 procent af vores energi fra fedt, og hvis man ikke får det over længere tid, kan man få fejlernæringssymptomer,” siger René Klinkby Støving.

”De fleste med ortoreksi opfatter ikke sig selv som syge. Men det kan ofte være første skridt mod en egentlig spiseforstyrrelse. De har det, vi kalder risikoadfærd, og der er ca. 80.000 kvinder mellem 14 og 21 år i den gruppe. Hvor mange mænd ved vi ikke, men det er formentlig også en del.”

Hvor anorektikeren har fokus på at tabe vægt, koncentrerer ortorektikeren sig om at leve rent, sundt og naturligt. Der er ofte forskellige kost og adfærdsmønstre hos ortorektikeren, men som regel forsværger de kulhydrater, kød og sukker. Ernæringsekspert Per Brændgaard mener, at ortoreksi i høj grad skyldes det sen-moderne menneskes behov for kontrol i en ukontrollabel verden. Og så spiller medierne en stor rolle.

”Det er efterhånden ganske mange medier, der lever af at nære sundhedsfanatisme. Det handler hele tiden om, hvad der nu er sundt i den her uge. Disse sundhedstrends ændrer sig hele tiden. Dem, der går op i sundheden, bliver hele tiden bekræftet i deres forstyrrelse. Mange af dem jeg har haft i behandling er virkelig forvirret.”

”Jeg synes, vi skal have nogle målrettet kampagner, for det er en begrænset del af befolkningen, der har det. Men det er et problem, vi skal tage meget alvorligt.”