Fodboldkommentator Daniel Ortved er VAR-fortaler: ”Jeg vil gerne betale med en lille smule følelser, for at vi får mere retfærdighed”
I frygt for at kunne blive skudt skoene, at Folkebevægelsen mod VAR er et rygklappende ekkokammer af modstandsfolk, har de to stiftere, Oliver Bodh Larsen og Magnus Kraft, i afsnit seks inviteret en af nationens mest profilerede VAR-fortalere i studiet. Her fortæller fodboldkommentator Daniel Ortved, hvorfor VAR er en gave til sporten.
Foto: Getty Images Daniel Ortved arbejder som kommentator hos NENT Group, hvor han kommenterer alt fra Superliga til Champions League for kvinder.
”Indførslen af VAR har jo været en svær fødsel nogen steder og en let fødsel andre steder. Jeg tillader mig at zoome ind på, hvordan det foregår i Danmark, og der synes jeg, det har beriget med langt færre fejl og langt færre situationer, hvor dommerne kommer i kampafgørende situationer. Det er det, jeg synes, VAR har gjort, og det er det, det skal gøre. Så har der også været situationer på globalt plan, hvor jeg har siddet med udspilede øjne og en tåre i øjenkrogen som så mange andre og tænkt: ’Er det det her, VAR skal bruges til?’ Det har været i Champions League og navnlig Premier League, ligesom vi var mange, der til VM i 2018 tænkte, om det her virkelig ikke kunne gøres bedre. Men det viste det sig, at det kunne det. Det har man vist i både Tyskland og Danmark som de gode eksempler.”
Vores anke er jo, at pusten går af det store måløjeblik, og det er vi ikke de eneste, der synes. Har du været overrasket over fansenes lunkne modtagelse?
Annonse
”Nej, det har jeg ikke. På ingen måde. Det her er den største ændring i fodboldloven, og dermed i fodboldspillet, fordi loven jo er skellettet i spillet. Så det var jeg helt klar over. Jeg kunne også mærke, at selvom jeg gennem tiden har tænkt mange tanker om, hvordan man kunne gøre det her, så kunne jeg godt se, at her var lagt op til en kontrast. Og hvad består den kontrast så i? For det første kan kendskabet til fodboldreglerne skabe en kontrast mellem det, dommerne agerer efter, og det, fodboldfansene mener. Det er der sådan set ikke noget nyt i. For det andet er der en kontrast i forhold til, at I for eksempel står ét principielt sted i holdningen til VAR. Jeg står et andet sted. Jeg kigger indefra branchen med en bestået dommereksamen og adgang til en masse information. Jeg forstår godt, at fans står et principielt sted, hvor den vigtigste valuta er deres umiddelbare følelser. Kan det handles for noget? Nej, det kan det ikke. Jeg forstår også, at klubberne har valgt at investere en masse penge i VAR, fordi de gerne vil have så rigtige kendelser som muligt, og det har de fået. Der vil være en kontrast imellem de to ting. Nu handler det om kommunikation over tid, så klubberne kan overbevise fans om, at VAR måske er en bedre ting, end det kan se ud til lige nu.”
Hvordan er din egen oplevelse af de store øjeblikke i fodbold efter indførslen af VAR?
”Jeg kan jo prøve at tage udgangspunkt i mit eget job som kommentator, hvor en stor del af jobbet jo er at forsøge at indfange de store øjeblikke med ord. Der skal jeg være ærlig at sige, at vi er kommet lidt på arbejde som kommentatorer i de målsituationer, hvor man sidder med en fornemmelse af, at her er nok offside. Der skal man være hurtig til at sige, hvem der scorer og vise lidt begejstring over det, og så må vi så vente på, om målet får lov at stå.”
Daniel Ortved arbejder som kommentator hos NENT Group, hvor han kommenterer alt fra Superliga til Champions League for kvinder.
Er det ikke et stort tab, synes du?
”Så er vi er tilbage til det med valutaen. For mig som kommentator er det jo kun min egen prætentiøse holdning til, hvor god min målspeak skal være, der er på spil. Det lever jeg nok med. Jeg har altid set fodbold igennem de briller, at fodboldloven er en ekstremt vigtig del af det, fordi den leverer fundamentet for, at man kan spille det på en sikker og retfærdighed måde. Dermed kan jeg sagtens sætte mig i, at dem, der går på stadion med Tipsbladet under armen og en fadøl i hånden, for at få den her fantastiske følelse, som jeg også kender alt for godt, af at få leveret et udpluk af verdens suverænt vigtigste kulturfænomen. Den følelse går jeg jo på arbejde for at skabe for de mennesker, der ikke selv er på stadion.
Annonse
Det springende punkt for mig er, at man må gøre op med sig selv, at hvis man principielt er imod VAR ud fra en følelseskontekst, vil man så betale med nogle af de følelser, for at VAR over tid skaber mest muligt retfærdighed. Det må man gøre op med sig selv. Jeg har gjort op med mig selv, at jeg vil gerne betale med en lille smule følelser for, at vi får meget, meget mere retfærdighed.
Jeg synes, det er meget, meget essentielt, at vi taler om at få en eller anden form for objektiv sandhed. Men kan man finde den i en subjektiv branche? Det skal i hvert fald holdes adskilt, når vi taler om de principielle holdninger til VAR. Hvis nu der var en tilsvarende ophidselse af positiv karakter, hver gang der var en korrekt VAR-kendelse, så tror jeg, det ville blive et fuldtidsjob for mange af Twitter-krigerne at komme igennem alle succeshistorierne.”
Man kan vel ikke ændre, hvordan folk oplever VAR?
”Nej, det ved jeg ikke. Det vil blive påstand mod påstand. Jeg sidder ikke her med overblikket over, hvor vi kan placere alle danske fans. Min oplevelse fra stadion, specielt efter corona, er, at det er de mest inkarnerede fans, der kommer med bannere med tekster som ”Fuck VAR” på Aalborg Stadion eksempelvis. De stemningsskabende fans er en meget, meget vigtig målgruppe for klubberne, men der er også en række andre fans, der sidder og venter på VAR, så kommer konklusionen, og så jubler eller buher de.”
Hvis tilstrækkeligt mange fans synes, at vi skal skille os af med VAR, er det så ikke bare det, der skal ske?
”Fansene er en afsindig vigtig medspiller. I dansk fodbold er mit indtryk, at fans bliver hørt, hvilket de også skal. Hvis de kan mønstre et meget stort og vægtigt modargument, der kan få klubberne til at sige, at nu vil de hellere bruge pengene på noget andet end VAR, så er det jo sådan, det er. Jeg er jo ikke, og det er vigtigt for mig at sige, ude på at missionere for VAR. Jeg har den holdning, at jeg er fortaler for VAR. Hvis VAR blev taget ud af dansk fodbold, ville det ikke gøre noget ved mig. Så var det bare den historie, jeg gik ind for at dække professionelt.”
Du kan lytte til hele afsnit seks af podcasten om Folkebevægelsen mod VAR her.
Annonse
Vil du være med i Folkebevægelsen mod VAR?
VAR har affortryllet fodbolden. Klimaks er blevet til antiklimaks, et mål er ikke længere et mål. VAR er et attentat mod spillet, vi elsker. Og døren til dette mørke kapitel i fodboldhistorien må smækkes i – nu.
Derfor har Euroman startet Folkebevægelsen mod VAR. Vores målsætning er klar: Vi vil have rullet VAR tilbage og ud af den danske Superliga. Og vi har brug for din opbakning.
Folkebevægelsen mod VAR er også din bevægelse, og vi hylder alt initiativ, der kan bidrage til Folkebevægelsens udbredelse. Vi har allerede allieret os med et stærkt ambassadørkorps, der vil deltage i kampen mod VAR, men vi har brug for al den støtte, vi kan få.
Hvis du har en god idé, så tøv ikke med at hive fat i os. Læs mere på euroman.dk/VAR eller følg os på Twitter og Instagram.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.