Kunsten at lave en 360’er på ski
Nikolaj Salomon Vang har vundet DM i freestyle hele 17 gange og påstår på sine træningcamps, at han kan lære folk at lave en 360'er på under en time. Vi har fået ham til at fortælle hemmeligheden bag skitricket.
En 360’er er et godt og coolt showtrick. Det får folk til at slå øjnene op, uden at det er alt for voldsomt. Hvis man som dansker kan lave en 360’er, så er man altså dygtig, selvom det er et af de første tricks, man lærer. En 360’er er en 360 graders rotation, altså en fuld rotation om egen akse, det siger sig selv.
Det vil være smart først at træne det hjemme på stuegulvet og uden ski. Du stiller dig på en lige linje på tæppet eller gulvbrædderne, så du har en fornemmelse af, hvor du starter, og så hopper du lige op i luften, drejer 360 grader og skal lande på præcis samme sted. Det skal du gøre, indtil du har fundet balancen. Dvs. du skal lande på præcis samme sted i balance, fødderne samtidig på afsæt og landing. Ofte mister folk balancen og orienteringen, hvis de hopper op i luften og laver en 360’er uden ski på. Kan du finde ud af at lande i balance på stuegulvet, er du klædt rigtig godt på. Det er første skridt.
Næste fase i processen foregår ude på pisten med ski på. Vi er stadigvæk ikke på hop. Lige nu er vi på de her ’woopties’ eller ’rollers’, som man kan finde på stort set de fleste snowparks, altså parker med freestyle-elementer i. ’Woopties’ er nogle buler eller bølger i sneen, hvor det går lidt op og lidt ned. På toppen af bølgerne laver du så en pirouette.
En pirouette er en 360 graders rotation, hvor du først, hvis du spænder over venstre skulder, løfter venstre ski en lillebitte smule, så kommer du helt automatisk til at dreje 180 grader, og når du så kører med ryggen til, løfter du højre ski, og så har du stille og roligt roteret 360 grader. Det kører du og gør nogle gange for at få fornemmelsen af, hvor hurtigt skiene reagerer, og når du har gjort det nogle gange, så prøver du samme sted på toppen af de her bom at sætte af og starter med at lave en 180 grader. Når du har fundet rytmen, sætter du af og laver så en 360 graders rotation.