Mathias Gidsel har haft et hav af bekymringer: ”Jeg kom næsten aldrig ud af min lejlighed, når jeg havde fri”
Mathias Gidsel, der som dreng blev vejet og – bogstaveligt og billedligt talt – fundet for let gang på gang, blev tidligere på året kåret til verdens bedste håndboldspiller. Hemmeligheden? Den gemmer sig syd for grænsen – og kommer forhåbentligt danskerne til gode i Paris, når de skal forsøge at gøre OL-sølvet fra 2021 til guld.
JEG HAR AFTALT med Mathias Gidsel at mødes på et utrolig populært bageri på Østerbro en tirsdag formiddag i begyndelsen af juni.
Der er – overraskende nok – en enkelt ledig plads tættest ved indgangen, hvor den milde morgensol rammer perfekt. Men går rundt om hjørnet til en anden café. På Mathias Gidsels eget ønske.
”Det ville ikke have været et rart sted for mig at sidde, det der,” siger Gidsel, da vi har fundet en væsentligt mindre besøgt fortovscafé.
Annonse
”Jeg ville ikke have kunnet slappe af i at tale med dig, fordi jeg havde bildt mig selv ind, at alle folk ville glo. Det ville de måske også, men jeg havde kørt det op til et større problem i mit hoved, end det i virkeligheden ville være. Jeg ville have haft skuldrene helt oppe under ørerne.”
Mathias Gidsel er i Danmark for en stund. Han har en kort sommerferie og skal besøge venner i Odense, familie i Skjern og svigerfamilie i København.
Normalt bor han i Berlin, hvor han spiller for håndboldholdet Füchse Berlin, der netop er sluttet som nummer to i Bundesligaen, holdets bedste placering nogensinde.
Det er nu to år siden, han pakkede kufferten og drog syd for grænsen. Op til havde han leveret den ene toppræstation efter den anden i den danske liga for det sydfynske hold GOG og på det danske landshold, som han på blot 3,5 år har vundet to VM-guldmedaljer,en OL- og EM-sølvmedalje og EM-bronze med.
Det var bare ikke et skifte, som håndboldeksperterne bifaldt. Tværtimod blev nyheden om skiftet ledsaget af en murren i krogene. Mathias Gidsel havde jo niveau til meget mere end Füchse Berlin, pointerede forskellige fagmænd i særligt danske, men også i internationale sportsmedier.
Men den danske højreback er bedre, end han nogensinde har været, efter skiftet til den tyske hovedstad. Næste år skal han spille Champions League, og tilbage i marts kårede det internationale håndboldforbund, IHF, vestjyden til verdens bedste håndboldspiller foran franske Ludovic Fabregas og tyske Andreas Wolff.
Annonse
Og heri gemmer der sig så et paradoks, mener hovedpersonen selv. For med luftforandringen er der også fulgt et mentalt skifte: Han er blevet bedre, fordi han i dag har mindre fokus på kun at skulle være håndboldspiller.
”Da jeg valgte Berlin, var der et menneskeligt hensyn, som Bent Nyegaard (håndboldekspert på TV 2, red.) i hvert fald ikke kunne forstå. Men jeg havde på det tidspunkt brug for nogle år, hvor jeg bare kunne passe mig selv.
At have den ro har helt sikkert også gjort mig til en langt bedre håndboldspiller, fordi man selvsagt præsterer bedre, når man har det godt.
For at få det godt var jeg nødt til at gemme mig, og det kan jeg i Berlin. Der er sgu ikke nogen, der kigger, hvis jeg drikker en øl midt i sæsonen, eller hvad ved jeg.
I Odense havde jeg et hav af bekymringer i hovedet hele tiden, og jeg kom næsten aldrig ud af min lejlighed, når jeg havde fri. Det er ikke optimalt for ens udvikling – hverken som menneske eller håndboldspiller,” når han lige at sige, inden han bliver afbrudt.
Tre piger – de er vel 12 år gamle – vil høre, om det mon er muligt at få taget et billede med Mathias Gidsel. Han siger pænt ja, rejser sig og smiler høfligt, mens han kigger ind i telefonkameraet. En seance, der varer omkring 30 sekunder.
”Selvom det drejer sig om så kort tid, er jeg allerede mentalt tilbage på arbejde der, og jeg kan mærke, at min krop spænder op. Jeg gad godt blive bedre til at slappe af i sådan en situation,” siger Mathias Gidsel og prøver så at finde tilbage:
Annonse
”Hvor kom vi fra?”
At du er blevet en bedre håndboldspiller af at gemme dig i Berlin.
”Ja! Det er nok den bedste læring i mit liv og i min sportskarriere: at mennesket skal være i balance, før håndboldspilleren kan være det. Jeg har de seneste år fokuseret langt mere på at være Mathias end at være håndboldspiller, og det har gjort mig bedre på banen også. Men der er et stykke vej endnu i forhold til at hvile 100 procent i mig selv. Særligt når jeg er hjemme i Danmark.
Det ville fx være fedt, hvis jeg ikke registrerede, at de to i bilen lige der sidder og peger,” siger han og nikker med hovedet over mod en sort varevogn, der holder for rødt.
HVER GANG, MATHIAS GIDSEL omtaler OL-sølvmedaljen fra 2021, hvor Danmark tabte med 23-25 til Frankrig, siger han: ”vandt sølv.” Anderledes lyder det, når samtalen falder på EM-sølvmedaljen fra i år, hvor Danmark ligeledes tabte til Frankrig.
”Hvis jeg skal nævne mine medaljer, vil jeg altid nævne OL-sølvmedaljen som noget af det første. Og selvfølgelig VM-guld, men sølvmedaljen fra EM ville jeg nok springe over,” forklarer han.
Hvordan kan det være?
”Alt ved OL er bare fedt og noget særligt. Der er kun OL hver fjerde år, og der er EM eller VM-slutrunder hvert år. Man ved aldrig, hvor man er henne om fire år, så man kan aldrig tage et OL for givet,” siger Mathias Gidsel.
Legene i Tokyo i 2021 var en historisk anomali på grund af pandemien: Tilskuerrækkerne var tomme, og atleterne skulle holde sig i sine egne delegationer og måtte ikke forlade OL-byen. De seneste tre år har han derfor gået og ventet på muligheden for at opleve et ’rigtigt’ OL.
”Jeg glæder mig ekstremt meget til at spille foran et vanvittigt hjemmepublikum i åbningskampen mod Frankrig. Den stemning fik vi ikke sidst, og det savnede jeg. Jeg lever også af sammenspillet med tilskuerne. Alligevel var det en vanvittig oplevelse i Tokyo. At gå rundt inde i den der kæmpestore spisesal side om side med verdens allerstørste stjerner var for vildt. Jeg blev så starstrucked hele tiden. Emil (Jakobsen, red.) og jeg gik rundt med julelys i øjnene og hviskede til hinanden, når vi gik forbi Novak Djokovic, Luka Dončić og sådan nogle verdensstjerner.”
MIKKEL HANSEN, NIKLAS LANDIN og Nikola Karabatić, tre af håndboldsportens allerstørste gennem tiderne, spiller alle deres sidste landskampe ved dette OL. For Hansen og Karabatić’ vedkommende er det endda den sidste kamp i hele karrieren. De store dramaer er allerede skrevet: Landin, der har en feberredning i finalens døende minutter. Hansen, der kroner en imponerende karriere med en 10-målskamp i OL-finalen. Karabatić, der vinder sin fjerde OL-guldmedalje på hjemmebane i Paris.
Det sidste scenarie er nok det mest realistiske, lyder det nærmest ukarakteristisk underspillet fra den ellers altid optimistiske Mathias Gidsel.
”Frankrig er favoritter. Det må de være, når de er på hjemmebane og forsvarende vindere.”
Han trækker lidt på den.
”Og så alligevel: Franskmændene er under et enormt pres, og det kan måske være lidt en hæmsko for dem, at der er alle de her historier rundt om kampene. Så selvfølgelig tror jeg på, at vi kan slå dem og alle andre. Det gør jeg altid,” siger han.
Hvis det lykkes at vippe hjemmebanefavoritterne af pinden, skal Mathias Gidsel under nålen – for første og nok sidste gang. Hvis han altså ikke får kolde fødder, som han gjorde for tre år siden.
”Jeg har altid sagt, at jeg kun skulle have en tatovering, hvis jeg en dag kom med til OL. Men da jeg blev udtaget sidste gang, turde jeg ikke. Så nu er det blevet sådan, at hvis jeg nogensinde vinder OL, så får jeg en tatovering af OL-ringene. Så må vi se, om jeg trækker i land igen … ej, den her gang er jeg ikke en kylling.”
4 skarpe til Mathias Gidsel
① Hvilken holdkammerat er den bedste, du har haft?
”Mikkel Hansen. Han siger nogle gange til mig, at han kan se sig selv som ung i mig. Kæmpe kompliment. Han har været ude for nogle af de samme udfordringer sportsligt og mentalt, da han var ung, som jeg har i løbet af de seneste par år. De erfaringer har han delt med mig, hvilket har sparet mig for mange problemer. At have en som Mikkel til at forberede mig på, hvad der ventede, har hjulpet mig virkelig meget. Fx efter VM-sejren i 2021, hvor jeg slog igennem og efterfølgende havde det utroligt svært rent mentalt. Der passede han på mig ved at rådgive mig om, hvordan jeg skulle håndtere det pres og den opmærksomhed, jeg pludselig fik.”
② Hvilken spiller har du haft sværest ved at spille over for?
”Nikola Karabatić. Uden tvivl! Jeg har – heldigvis – ikke spillet så mange kampe mod ham, men OL-finalen i 2021 var skrækkelig. Altså, helt forfærdelig. Det var første gang, jeg spillede over for ham, og jeg havde ingen chance. Han er absolut den sværeste, jeg nogensinde har spillet over for.”
③ Hvilken målmand har været den værste for dig at afslutte mod?
”Jeg har faktisk altid haft ret godt styr på de fleste målmænd, hvis jeg selv skal sige det. Men det må være Niklas Landin, selvom jeg ikke har spillet særlig mange kampe mod ham. Hans aura er helt vild. Inden kampe står han i spilletunnelen foran begge hold og laver nogle målmandsbevægelser. Der kan man se, hvor meget han fylder i målet. Altså, hvordan fanden skal jeg få bolden forbi ham, tænker man. Det er virkelig mentalt spil på højt niveau. Der står jeg heldigvis oftest som holdkammerat til landskampe og fryder mig: ’Det er min målmand, det der.’”
④ Hvem er den bedste til at trashtalke?
”Magnus Saugstrup. Han er en pæn og ren fyr på overfladen. En rigtig nordjysk svigermors drøm, og hele Danmark elsker, at han er så sød. Men inde på banen er han en kæmpe idiot. Når vi møder Magdeburg (hvor Saugstrup spiller til daglig, red.), gør han alt for at komme i hovedet på mig. Han sviner mig altid til, fordi han mener, at jeg smider mig. Sidste år spillede vi også en kamp, hvor han bare slagtede mig, hver gang jeg var ved at komme igennem. Jeg scorede kun tre mål, men fik til gengæld otte straffekast. En af gangene var jeg helt fri igennem og havde tre meter til hver side. En fuldstændig fri chance, indtil Saugstrup drønede gennem feltet for at slå mig ned. Da jeg lå der og havde fået straffekast, sagde han stille og roligt, mens han kiggede ned på mig: ’Ja, det bliver ikke i dag.’ Meget underspillet, men virkelig provokerende. Og det er sjovt, fordi han uden for banen er det mest ydmyge og rare menneske.”
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.