Det kan godt være, at vi er et lille land, men vi har et seriøst storhedsvanvid – især når det kommer til vores sportsfolk, som vi er ovenud gode til at have drømme og målsætninger på vegne af. Vi vil dog til alles forsvar lige indskyde, at danskerne – igen i år – har god grund til at sætte næsen op efter store præstationer, for feltet af danske OL-atleter ser godt ud. Her peger vi på fem, der er værd at holde et ekstra øje med i deres (realistiske) jagt på medaljer.
30 år. Herresingle i badminton. OL-bronze i 2016, OL-guld i 2021.
Det var med et opløst ansigt og tårerne trillende ned ad kinderne, at Viktor Axelsen overbevisende vandt herresinglefinalen i badminton ved OL i Tokyo i 2021 mod kinesiske Chen Long (21-15, 21-12). Viktor Axelsen var i perioden op til OL-sejren allerede godt i gang med at sætte sig til rette i herresingletronen, og sejren ved legene i Tokyo cementerede blot, at vi nu havde en ny verdensetter, der var klar til dominere sporten. Siden har Viktor Axelsen, foruden VM- og EM-sejre, vundet en del håndfulde turneringer, herunder All England, sæsonfinalerne, Indonesia Open og China Open, og han står i dag som en af de største badmintonspillere gennem tiderne. Under normale omstændigheder ville den 30-årige fynbo altså også være storfavorit til at genvinde OL-guldet, men Axelsen har det seneste år kæmpet med skader, som har smittet af på hans præstationer på banen. Man skal selvfølgelig aldrig afskrive den bedste badmintonspiller de seneste år, for Axelsen gemmer stadigvæk på det højeste topniveau af alle, men noget af favoritværdigheden er blevet taget fra ham og fordelt ud på spillerne, der befinder sig lige under Axelsen på verdensranglisten. Og det er ikke nødvendigvis en skidt ting for hans titelforsvarschancer.
Annonse
Emma Aastrand Jørgensen
28 år. Kajak. OL-sølv i 2016, 2 x OL-bronze i 2021.
I en alder af blot 20 år vandt Emma Aastrand i 2016 ved OL i Rio de Janeiro sin første olympiske medalje, da hun hjemtog en sølvmedalje i 500 meter enerkajak. Og bare lige for perspektivets skyld: Den næstyngste i finalefeltet var 27-årige Franziska Weber. Ved OL i Tokyo i 2021 høstede hun videre, da hun vandt to medaljer, dog i bronze. Efterfølgende har hun vundet både VM og EM, og der er derfor store forventninger til, at Emma Aastrand Jørgensen for tredje gang i streg kan hente medaljer med hjem til Danmark. Og nu kommer der så endnu et perspektiv. For vinder Aastrand Jørgensen bare én medalje i Paris, vil det gøre hende til Danmarks mest vindende kvindelige OL-atlet nogensinde.
Anne-Marie Rindom
33 år. Sejlads (Women’s Dinghy). OL-bronze i 2016, OL-guld i 2021.
Anne-Marie Rindom kan vel godt tillade sig at kalde sig selv for en OL-veteran: Den 33-årge sejler, der kommer til at befinde sig i Marseilles havn ved dette OL, hvor sejladsdisciplinerne afholdes, deltog første gang ved legene i London i 2012, da hun var 21 år. Dengang blev det dog ikke til nogen medalje, den kom først fire år efter, da hun efter finalen i Laser Radial, som kategorien hed den dengang, fik hængt en bronzemedalje om halsen. Det var tydeligvis ikke nok for Rindom, der ved OL i Tokyo gik hele vejen og hjemtog én af de tre guldmedaljer, vi vandt i 2021. Siden har Rindom vundet VM to gange, senest i januar i år, så hun nu er oppe på fem VM-guldmedaljer, og hun er derfor at regne som et af de varmeste bud på en dansk medaljevinder.
Annonse
Håndboldherrerne
OL-guld i 2016, OL-sølv i 2021.
Intet sportshold eller -personlighed har samlet danskerne de seneste mange år som det danske landshold i håndbold. Det var stort, da de vandt EM i både 2008 og 2012, men begejstringen blev alligevel taget et nøk op, da de vandt guld ved legene i Rio i 2016. Siden er Nicolaj Jacobsen kommet til som træner, Danmark har vundet tre VM i streg, og begejstringen har udviklet sig til en eufori, der kommer til at samle mange af os foran skærmene med – er vores bud – medfølgende seerrekorder. Vi var aldrig rigtig tæt på at slå Frankrig i finalen ved OL i 2021. Anderledes tæt var vi ved nederlaget i EM-finalen tidligere i år, men der står ikke desto mindre skrevet Frankrig på den største del af favoritkagen. Det er dog ikke meget, der skiller dem og Danmark ad, og vi er efterhånden kommet dertil, at vi skal være skuffede, hvis der ikke hænger metal om halsene på håndboldherrerne, når de vender hjem fra et OL.
Jesper Hansen
43 år. Skydning. OL-sølv i 2021.
Danmark gemmer på en af verdens bedste skeetskytter. Hans navn er Jesper Hansen, han er 43 år, og han er knaldgod til at skyde lerduer med sin Beretta. Jesper Hansen deltog første gang ved OL i 2012 i London, hvor han endte på en 26. plads i kvalifikationsrunden, hvilket ikke var nok til at gå videre til finalerunden. Ved OL i 2016 endte Jesper Hansen så på en samlet 5. plads, og i 2021 i Tokyo vandt han en sølvmedalje. Skal kurven fortsætte i Paris, er der kun én plads tilbage for Jesper Hansen. Og vi har god grund til at sigte efter den, for Jesper Hansen er i forrygende form. I juli sidste år, midt i skydesportens mekka på Lonato-banen i Italien, skød Jesper Hansen sig ind i ’Klub 125’, der ellers kun har 16 andre medlemmer. Hvad skal man så kunne for at være med? Jo, du skal såmænd bare ramme 125 lerduer … i træk. Og ikke nok med, at han gjorde det, så vandt Hansen også World Cup-stævnet i sidste ende. Så ja, vi har god grund til at kigge med, når Jesper Hansen finder geværet frem.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.