Morgendagens stjerner: Her de seks største danske cykeltalenter, du skal holde øje med
Dansk cykelsport gennemgår i disse år en gylden æra, hvor vores topryttere hiver det ene imponerende resultat hjem efter det andet. Ved sidste års Tour de France var rekordmange danskere med, da ikke færre end 11 danske ryttere stillede til start ved verdens største cykelløb. De senere år har det især været ryttere som Jonas Vingegaard, Mads Pedersen, Kasper Asgreen og Magnus Cort, der har været frontfigurerne i dansk cyklings internationale succes. Men hvem skal løfte arven og forlænge Danmarks cykelguldalder? Vi har allieret os med cykelekspert og kommentator Anders Mielke, som sætter navn på de seks største, nye danske cykeltalenter født efter årtusindeskiftet. Navne, vi nok skal vænne os til at høre meget mere til fremover.
Gustav Wang kan blive en af verdens dygtigste enkeltstartsryttere.
Gustav Wang
Født 13. marts 2003 (19 år). Kører på en semiprofessionel kontrakt for det danske Continental-hold BHS - PL Beton Bornholm. Største resultater: Vinder af U19 VM i enkeltstart (2021), vinder af 1. etape i Aubel-Thimister-Stavelot (2021).
”Gustav vandt i efteråret juniorernes VM i enkeltstart i en alder af 18 år. Før det sejrede han som 16-årig ved U19 DM i enkeltstart. Det er meget specielt, og det er vist kun sket en enkelt gang før, at en U17-rytter har vundet et U19 DM. Gustav er et ekstraordinært stort talent, og han har et kæmpe vinderinstinkt, hvilket generelt er et kendetegn for de gode enkeltstartsryttere. Dem har vi som bekendt mange af i Danmark, og både Mikkel Bjerg og Johan Price-Pejtersen har tidligere vundet U23 VM i enkeltstart.
Annonse
Fysisk er Gustav på den gode side af 190 centimeter, men han er samtidig også spinkel. Derfor tror jeg, at han på sigt kan udvikle sig til at blive ret god til at køre opad – lidt som vi så det med hollandske Tom Dumoulin, der har samme statur. Dumoulin startede også som enkeltstartsrytter, men blev med tiden bedre og bedre til at køre i bjerge.
Normalt får gode enkeltstartsryttere hug for kun at kunne køre enkeltstart, men Gustav har også vist sig som en ganske habil rytter, når det kommer til linjeløb. I vinter var han på træningslejr med Quick-Step, så de store hold har allerede øje på ham. Og hvis han nu fx går hen og bliver U23-verdensmester i enkeltstart som førsteårsrytter, så er der gode muligheder for, at han allerede kører som professionel World Tour-rytter i 2023.”
Jacob Hindsgaul er et af de danske talenter, der kan få sit store gennembrud i år.
Jacob Hindsgaul
Født 14. juli 2000 (21 år). Kører på en professionel kontrakt for det norske hold Uno-X Pro Cycling Team. Største resultater: Vinder af 3. etape og det samlede klassement af Tour of Antalya (2022), samlet 8. plads i Tour de l’Avenir (2021),2. plads i Il Piccolo Lombardia (2020).
”Jacob er et af Danmarks største klatretalenter. Hans forcer ligger i stigninger, der hverken er for stejle eller for bløde. Det så man for eksempel i Tour of Antalya, hvor stigninger på omkring seks-syv procent over seks-syv kilometer lå perfekt til ham. På grund af hans lange, slanke statur er han både god, når det går opad, men også i det flade terræn, og så mestrer han enkeltstarten og spurten. Han var en del af danske coloQuicks dygtige talenthold, hvor han på en træningslejr i Spanien slog Jonas Vingegaards tid på bjerget Coll de Rates.
Talentmærkatet har dog været lidt af en hæmsko for ham, og Jacob har fortalt mig, at det har efterladt et stort pres på ham selv. Det har fyldt meget for ham, at han resultat-mæssigt ikke altid har kunnet leve op til forventningerne og tage de helt store sejre. Siden han fik sin første professionelle kontrakt i 2020, har han kæmpet lidt med skader, sygdom og det endelige gennembrud. Derfor var det også en stor forløsning, da han vandt Tour of Antalya. Det var en stor skalp og er et godt udgangspunkt at bygge videre på.
Jacob er U23-rytter på sidste år, og han kan derfor også køre Tour de l’Avenir, ungdommens svar på Tour de France. Lige nu er det svært at sige, hvor langt han kan drive det, men lander han en podieplads ved Tour de l’Avenir i år, ser det ekstremt lovende ud. For potentialet er der til at kunne blive en rigtig god etapeløbsrytter.”
Frederik Wandahl blev kåret som Årets ungdomsrytter i Danmark i 2018.
Frederik Wandahl
Født 9. maj 2001 (20 år). Kører på en professionel kontrakt for det tyske World Tour-hold Bora-Hansgrohe. Største resultater: 2. plads ved DM i landevejsløb (2021), 14. plads ved Trofeo Serra de Tramuntana (2022), 35. plads ved Vuelta a Andalucía (2022).
”Frederik er et produkt af moderne cykelsport, hvor talentspejdere i høj grad vinder frem. Han blev opdaget i sæsonen 2019/2020, inden han blev seniorrytter, da det tyske World Tour-hold Bora-Hansgrohe skrev en treårig kontrakt med ham. I cykelkredse er hans store potentiale velkendt, og derfor kom det ikke bag på mig, at han skrev under med et World Tour-hold i så ung en alder.
Annonse
Som rytter er han ydmyg og seriøs, og han kæmper sindssygt hårdt på cyklen. Sidste sæson var hans første med løb på World Touren. Her kørte han mod store stjerner som Peter Sagan og andre profiler og efterlod et godt indtryk på grund af hans stærke fighterinstinkt. Frederik er en allroundrytter og både god i det kuperede terræn og i spurten. Det så man også ved DM på landevej sidste år, hvor han blev nummer to og endte foran navne som Michael Valgreen, Mathias Norsgaard, Mikkel Honoré, Andreas Kron og Mikkel Bjerg. Det vidner om et kæmpe potentiale.
I år har Frederik fortsat sin gode form med to top-15-placeringer i åbningsløbene. 2022 kunne snildt blive året, hvor Bora-Hansgrohe giver ham chancen for at køre efter resultaterne selv. Det har også været på tale, at han skal med til Vuelta a España. Det bliver spændende at følge.”
Mattias Skjelmose ved PostNord Danmark Rundt i august 2021.
Mattias Skjelmose
Født 26. september 2000 (21 år). Kører på en professionel kontrakt for det amerikanske World Tour-hold Trek-Segafredo. Største resultater: Samlet 6. plads i UAE Tour (2021), samlet 3. plads og vinder af ungdomstrøjen i Tour de la Provence (2022).
”Mattias er det største cykeltalent i det nye, danske kuld. Han er nok også i top-10 over største talenter i verden, der er født efter år 2000. Rent fysisk er han rigtig dygtig, og over de senere år har han virkelig lagt på, når det gælder det mentale plan. Som juniorrytter var han et af de største talenter i verden og lå blandt andet nummer et på UCI's verdensrangliste for U19-ryttere. Men så løb han ind i en møgsag, da en dopingprøve indeholdt det ulovlige stof Methylhexanamin, som ifølge ham selv var havnet i hans krop via et kosttilskud.
I 2018 blev Mattias suspenderet fra al cykling og fik en karantæne på 10 måneder. Her var der nok mange, som havde kastet håndklædet i ringen og givet op, men sammen sin mentor og manager, Egoi Martínez, fik han lagt en plan for at komme på rette køl. Først fik blev han del af det luxembourgske U23-hold Leopard, hvor han sprudlede. Efterfølgende fik han så en kontrakt med World Tour-holdet Trek-Segafredo. Han blev nummer seks i sit første World Tour-løb og har siden opnået flotte placeringer i flere forskellige løb. Senest blev han helt sensationelt nummer tre i Tour de La Provence, hvor han kun blev slået af Nairo Quintana og Julian Alaphilippe i det samlede klassement.
Efter udelukkelsen i 2018er Mattias kommet tilbage som en væsentlig stærkere rytter. Han kan lidt af det hele: Han kan køre enkeltstart, han kan køre opad, han kan køre på flad vej, han kan køre sidevindskørsel. Han er en usleben diamant, men han har så meget uforløst potentiale. Med den rette træning og vejledning kan han blive blandt de bedste – også når det gælder etapeløb.
Jeg ved, at Trek-Segafredo har en ambition om, at han på sigt skal stå på et Grand Tour-podie. Det, tror jeg, bestemt også er muligt om nogle år. Men i første omgang håber jeg, at han i år vinder sit første professionelle løb. Det har han niveauet til.”
Tobias Lund Andresen (tv.) med Kasper Andersen i Ballerup Super Arena i 2018.
Tobias Lund Andresen
Født 20. august 2002 (19 år). Kører på en semiprofessionel kontrakt for det tyske Continental-hold Development Team DSM, der er et udviklingshold for Team DSM. Største resultater: Samlet sejr i Nations’ Cup Hungary (2021), Vinder af 7. etape i Tour de Bretagne (2021), 16. plads ved Antwerp Port Epic (2021).
Annonse
”I sin stil kan Tobias godt minde om Julian Alaphilippe. Han har altid været med i finalerne som juniorrytter, og hans acceleration efterlader oftest fartstriber på asfalten. Han er en tusindkunstner, og siden han var otte år gammel, har han kørt landevej, cross, mountainbike og banecykling. Det kan man se på hans talent i dag. Han er teknisk meget dygtig og ser nogle huller i feltet, som de færreste kan se. Selvom han kører for Team DSM’s udviklingshold, har han flere gange været oppe og snuse til World Tour-holdet.
For at sætte Tobias’ store talent i relief, skal vi tilbage til år 2020. Her vandt han 9-10 cykelløb i træk blandt andet UCI’s Nations Cup i Ungarn, som er en form for World Cup for juniorer. Her vandt han fire ud af fire etaper og det samlede løb. At være så suveræn som junior leder også tankerne hen mod det belgiske supertalent Remco Evenepoel.
Tobias har haft en optimal udvikling. Bevarer han sit momentum, kan han på sigt køre med om store titler, måske allerede ved U23-VM i år. Lur mig om han ikke allerede, trods sin unge alder, kører som professionel næste år.”
Carl-Frederik Bévort har allerede givet adskillige eksempler på sit store talent.
Carl-Frederik Bévort
Født 24. november 2003 (18 år). Kører på en semiprofessionel kontrakt for det norske Continental-hold Uno-X Dare Development Team, som er et talenthold for Uno-X Pro Cycling Team. Største resultater: Vinder af U19 DM i Linjeløb og U19 DM i Enkeltstart (2021), vinder af EM i 4.000 meter holdløb i banecykling (2021).
”Carl-Frederik var uden tvivl Danmarks bedste juniorrytter sidste år i et stærkt felt af danske ryttere, som også internationalt er anerkendt for sin store talentmasse. Han er banerytter, og han er blevet udpeget som en af arvtagerne til det succesfulde banelandshold fra OL i Tokyo. Efter OL tog flere af de etablerede ryttere en pause, hvilket gav ham muligheden for at køre EM i 4.000 meter holdløb sidste år. Den mulighed greb han til fulde, da han vandt EM-guld som blot 17-årig.
I de kommende par år vil det nok primært være i banecykling, at vi vil se Carl-Frederik hente de største resultater. Men på sigt har han alt i sig til at blive en virkelig dygtig lande-vejsrytter. Jeg håber, at han kan finde balancen mellem begge dele, men jeg synes, at han i første omgang skal gå efter OL-guldet i Paris 2024. Derefter håber jeg, at han retter fuldt fokus på landevejen.
Carl-Frederik er for det første en dygtig enkeltstartsrytter, men han er også mere end det. Hvis man skal sammenligne, kan han godt minde lidt om Niklas Larsen (tidligere vinder af PostNord Danmark Rundt), da de begge er gode til at tonse afsted på flad vej, men samtidig har en god afslutning – også på bakker.
Senest blev Carl-Frederik nomineret til ’Årets Fund’ i Politiken, hvor han blev nummer to, kun slået af håndboldprofilen Mathias Gidsel. At øjnene allerede er rettet mod ham i en alder af 18 år viser bare, hvor stort et talent han er. Derfor håber jeg også, at vi får ham at se på U23-landsholdet i år. Landstræner Anders Lund får virkelig noget at se til med alle de store talenter.”
Anders Mielke
Født i 1998. Vært på cykelpodcasten ’Forhjulslir’, hvor han især tager dansk cykelsport under lup. Fra denne sæson cykelkommentator hos Discovery. Han er tidligere cykelrytter og har både kørt på U17 og U19-landsholdet.
Jeg har altid været begunstiget af, at der er nogle, der har troet på mig og hjulpet mig. I alt, hvad jeg har gjort. Men det kræver, at man opsøger det. Og det har jeg tydeligvis været god til.