Ny, anbefalelsesværdig Premier League-dokumentar trækker skræmmende paralleller til Super League-sagaen
Tilblivelsen af verdens mest sete fodboldliga skabte furore i datidens fanmiljøer og ændrede moderne topfodbold for eftertiden. Ny dokumentarserie skildrer tilblivelsen af Premier League og fortæller historien om, hvor meget fodbolden har rykket sig, og hvor lidt verden har forandret sig.
Foto: Getty
For mange følgere af international topfodbold er uvirkelige lønninger og astronomiske transfersummer noget, der hører med til spillet. Ligeså er det naturligt, at topspillere nu om dage er disciplinerede i forhold til deres kost og deres træning, og det er nærmere reglen end undtagelsen, at spillerne i vild jubel efter en klassekasse afslører et stramt og svulmende vaskebræt. De har modelkærester, reklamekontrakter, og på alle leder og kanter er de moderne rockstjerner – men uden kokain og druk. Og i kraft af mine 27 år kan jeg ikke huske, at det nogensinde skulle have været anderledes.
Min far har sunget sange om en svunden tid, og ja, jeg har set billeder af Preben Elkjær med en smøg i munden og en lajs i hånden, så det er ikke sådan, at jeg ikke ved, at fodbold er blevet mere professionaliseret. Mere strømlinet. Men alligevel gjorde det stærkt indtryk på mig, da jeg så dokumentaren ’Fodboldfeber – historien om Premier League’. Her bliver tilblivelsen af moderne fodbold, med alt hvad det indebærer af goder og onder, fortalt over fire velskårede afsnit, og jeg sad måbende tilbage over, hvor langt spillet har rykket sig, og hvor lidt verden på samme tid har forandret sig.
I dokumentaren er vi med fra VM i 1990, hvor Bobby Robsons karisma, Gary Linekers mål og Paul Gascoignes tårer giver liv til sporten, der op igennem 1980’erne har ligget begravet under massiv fodboldvold og drukkultur. Vi er med fra, at magthaverne i de største engelske klubber grådigt løsriver sig fra det eksisterende divisionssystem og indgår en aftale om tv-rettighederne med mediemogulen og kongen af formiddagsaviserne Rupert Murdoch. Det er monumentale begivenheder, der gør de rige klubber rigere og får flere og flere seere foran tv-skærmene.
Tanken om, at jorden skal gødes til de riges fordel, minder uhyggeligt meget om Super League-sagaen, der udspillede sig over foråret og vækkede menig mands forargelse. Man forstår instinktivt datidens fanprotester og deres bange anelser om, hvad fodbolden nu ville blive til, og i løbet af dokumentaren ser vi deres dommedagsprofetier gå i opfyldelse. Manchester United formår som ingen andre at gøre deres fodboldklub til en forretning ved at plastre deres logo på alt imellem himmel og jord og sælge det i deres fanshops verden over. Pengene ruller ind, og de unge mænd på grønsværen bliver vasket i guld og opmærksomhed i sådan en grad, at de ikke kan styre det. Alkohol, stoffer og ludomani fanger de rige og feterede fodboldspillere, og deres nyvundne status som privilegerede medlemmer af socialklasse 1 gør dem til yndlingsbyttet for den glubske presse.