Counter-Strike North e-sport

René lever af ’Counter-Strike’: ”Forskellen på amatører og professionelle ligger i evnen til at læse modstanderen”

Computerspillet ’Counter-Strike’ forbindes af mange med cola-drikkende teenagere, men på eliteplan er e-sport en milliardindustri. Det kræver dog et særligt talent, siger professionel counter-striker René Borg. Han er en del af North, et professionelt ’Counter-Strike’-hold.

North
Offentliggjort

Den slags øde ørkenbebyggelser, som IS-terrorister gemmer sig i med AK-47’er og håndgranater. Vi følger soldaten rundt om hushjørnet og ned ad en stentrappe, hvor et stort hul nu kommer til syne. I næste øjeblik dukker en terrorist frem fra hullet. Han holder ganske rigtigt på en AK-47, men når aldrig at kigge op.

”Whooaa!” udbryder kommentatoren, ”headshot!”

Der lyder klapsalver, pift og hujen fra salens publikum. Som i et stadionstort kommandorum har de kunnet følge hele optrinnet på storskærme.

Vi er til ELEAGUE Major 2017 i Atlanta, en af verdens største e-sportsturneringer, og 27-årige ’Cajunb’ a.k.a. René Borg har lige elimineret en terrorist i computerspillet ’Counter-Strike’.

Et topprofessionelt setup med en startløn på 60.000 kr. om måneden.

LÆS OGSÅ: 20-årige August Rosenmeier er en af verdens bedste FIFA-spillere: ”Messi bad om at tage en selfie med mig”

René Borg lever af at være counter-striker på holdet North, der, ligesom e-sportsorganisationen af samme navn, blev grundlagt af F.C. København og Nordisk Film i januar. Og det lyder næsten for godt til at være sandt: Nu kan man altså leve af at spille computer. Og godt endda – en professionel dansk counter-striker kan starte med en løn på 60.000 kr. om måneden.

Det vil med andre ord sige, at tusindvis af cola-drikkende teenagere, der i forvejen sidder 37 timer om ugen og spiller ’Counter-Strike’ på dårligt udluftede drengeværelser, pludselig har et reelt modargument, når mor åbner vinduer og siger, at de spilder deres tid.

Og dog … For skal du spille ’Counter-Strike’ på et professionelt niveau, pointerer René Borg, gælder der i høj grad de samme forudsætninger, som hvis du vil spille fodbold for FCK’s mesterhold.

”Forskellen på amatører og professionelle kan som oftest ses i evnen til at læse modstanderne og spillet som helhed,” forklarer René Borg på en telefon fra Las Vegas. Her deltager han og resten af North-holdet i skrivende stund i ’Counter-Strike’-turneringen DreamHacks Masters, der har en samlet præmiesum på over 3 mio. kr.

”Hvis du skal op og spille ’Counter-Strike’ på topniveau, kræver det, at du har talentet og nærmest instinktivt kan skabe et overblik over, hvordan du skal agere, så du og dine holdkammerater hele tiden får skabt de bedst mulige chancer for at vinde runden,” siger René Borg.

Og ligesom det gælder med talent i fodbold, vil der være nogle, der fra naturens side har bedre forudsætninger end andre. Da René Borg selv begyndte at deltage i ’Counter-Strike’-turneringer, opdagede han, hvordan han inden for relativt kort tid vandt over spillere, der havde beskæftiget sig med computerspillet i mange flere år, end han selv havde.

”Mange tror, at ’Counter-Strike’ primært handler om en hurtig reaktionsevne, og det er selvfølgelig en vigtig del af spillet, men den væsentligste forskel på en god amatørspiller og en elitespiller består i evnen til at læse spillet, tænke strategisk og koordinere med sine holdkammerater.”

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks første homohåndboldklub: "Det er en oase, hvor man kan få afløb for den dramaqueen, man måske har i sig"

Samtidig kræver det – ligesom hos F.C. Københavns førstehold – at du træner, og at du træner meget!

”En almindelig uge hedder typisk fra søndag til torsdag, hvor vi spiller 8-9 timer om dagen, og hvis vi så har en turnering, spiller vi hver eneste dag hele ugen ud,” siger René Borg, der sammen med holdkammeraterne i North har fået både base, træningsfaciliteter og hjemmebane i Telia Parken.

”Men vi sætter os ikke bare ned og spiller dagen lang. Som regel starter vi med at bruge de første par timer på at snakke taktikker igennem eller gennemgå gårsdagens kampe. Her kan vi få reflekteret over, hvordan vi kommer stærkere ud næste gang,” forklarer René Borg.

Refleksionerne gøres bl.a. sammen med e-sportsorganisationens sportsdirektør Jacob Toft-Andersen. Ud over at have en glorværdig karriere som gamer bag sig er sportsdirektøren hentet hjem til den nordiske e-sportsorganisation fra en lignende stilling i den tyske Bundesliga-klub Schalke 04. Et vægtigt argument for at vende hjem var for Jacob Toft-Andersen netop det høje ambitionsniveau, der er lagt op til i North.

”Der har ikke tidligere været et projekt på dette ambitions- og organisationsniveau i Norden. Og med et bagland som det, FCK og Nordisk Film giver, får North en stærk platform for at blive blandt de allerbedste i verden,” siger han.

Planen er nemlig, at der skal indlemmes endnu flere hold, spilgenrer og e-sportsspillere i e-sportsorganisationen North, så den med tiden kan vokse sig til at blive en af Europas største multi-gaming-organisationer.

”Vi har et topprofessionelt setup, der giver elite-e-sportsfolk de bedst tænkelige rammer for at levere store præstationer. De vil opleve, at de bliver behandlet på et meget professionelt niveau i et ambitiøst og konkurrenceorienteret miljø,” siger administrerende direktør i F.C. København Anders Hørsholt.

At F.C. København og Nordisk Film, to sværvægtere inden for henholdsvis sport og medier, nu går aktivt ind i e-sport, skal formentlig ses i lyset af flere ting. Først og fremmest er e-sport i dag gået hen og blevet verdens hurtigst voksende sportsgren målt på økonomi. Ifølge Deloitte rundede sporten i 2016 en global omsætning på intet mindre end 3,5 mia. kr., hvilket var en stigning på 25 % fra 2015. Og forventningen frem mod 2020 er, at sporten stiger med 150 %.

Samme vækstrate kan ses i sportens publikumstiltrækning. I 2016 så 213 mio. mennesker e-sport, hvilket forventes at stige til 303 mio. i 2019. Sporten har i USA flere tilskuere end hockey og ligger på linje med amerikansk fodbold, hvorfor store tv-selskaber som amerikanske ESPN og britiske CBS allerede har gjort e-sport til en fast del af sendefladen. Det store publikum betyder større sponsorater og dermed flere penge. Så der er selvfølgelig pengeaspektet, alt imens man i Asien og USA ser hele stadioner fyldt med computerspillende fans til turneringer som DreamHacks Masters.

Og et stadion fyldt med ’Counter-Strike’-fans er en af de direkte årsager til, at F.C. København har postet penge i sporten. I forbindelse med lanceringen af North i januar sagde administrerende direktør i F.C. København således: ”Vi vil gerne fylde Telia Parken. Det vil vi altid gerne. Vi tænker, at vi skal hente en af de helt store turneringer hertil. Det bliver nok ikke allerede i år, men fra 2018 vil vi sammen med de store turneringsafviklere forsøge at få en af de helt store turneringer til Telia Parken, så vi over en weekend kan fylde 40.000-50.000 mennesker herind. Det er ambitionen, og det tror jeg, at vi lykkes med.”

Mens F.C. Københavns aktie i e-sporten er rimelig åbenlys, kan det måske undre, at Nordisk Film, der, som navnet antyder, har filmmediet som fokus, nu skyder millioner af kroner i ’konkurrenten’ computerspil. Men spørger man Allan Mathson Hansen, koncerndirektør i Nordisk Film, er det en helt naturlig udvikling.

”E-sport er et område, hvor der både ageres på en lokal og en global arena, og som er præget af høj vækst, digitalisering og en ung målgruppe. Dermed ligger det også i naturlig forlængelse af Nordisk Films eksisterende forretninger, og vi kan bidrage aktivt med at skabe en markant, fanbaseret nordisk e-sportsorganisation,” fortæller han og fortsætter: ”Nordisk Film er i forvejen en del af den hastigt voksende gaming-industri. Vi har et langvarigt tæt samarbejde med Sony PlayStation, som vi repræsenterer i Norden, og vi har lanceret Nordisk Film Games, der fremover skal investere i nordiske spilvirksomheder.”

• Et førstepersonsskydespil, som spilles på pc og Xbox.

• Har eksisteret siden 1999.

• Spilles i hold af fem personer, der kaldes en klan.

• Man spiller enten som terrorist eller antiterrorist.

• Spilles over internettet, hvorfor det er muligt at spille med og mod folk fra hele verden.

• Et spil vindes som regel ved at dræbe modstanderne, men opgaven kan også være at afmontere en bombe eller få løsladt gidsler.

LÆS OGSÅ: Peter Eastgate vender tilbage til pokerbordet efter årelang pause

LÆS OGSÅ: FCK går ind i esport

LÆS OGSÅ: Nu får danske FIFA-gamere deres egen Superliga