Jeg går glip af fødselsdage, jeg står op tidligt om morgenen og cykler i regnvejr, jeg ser ikke min kæreste i flere måneder

Martin Jensen løb tør for kræfter under et ironman-VM,men kom alligevel i mål. Undervejs lærte han noget om, hvorforhan presser sin krop helt til grænsen på cykel, til fods og i vandet.

Jeg går glip af fødselsdage, jeg står op tidligt om morgenen og cykler i regnvejr, jeg ser ikke min kæreste i flere måneder
Offentliggjort

Hawaii er en ugudelig varm vulkanø med høj luftfugtighed og modvind. Martin Jensen hjulede derudad forrest i feltet for ironman-VM 2010. Det gik egentlig meget godt: Han havde klaret de 3,8 km svømning som en af de otte første, skiftet til cykel var gået godt, men pludselig gik det galt. Halvvejs igennem cykelruten, hvor han skulle vende for at køre samme vej tilbage, mistede han troen på det. Varmen steg ham til hovedet, medvind den ene vej blev til modvind den anden, og selv om han anser sig selv for at være verdens bedste triatlet på cykeldelen, blev han overhalet af flere modstandere, som han plejer at kunne klare uden hænder på styret. De resterende 90 km cykeltur virkede umulige, og bare tanken om den afsluttende maraton gav ham lyst til at køre direkte hjem til hotellet.

Martin Jensen var 27 år og træt. Det var hans bare anden triatlon på ironman-distancen, og selv om han efter flere succesfulde amatør-år havde været professionel triatlet i to år, var det bestemt ikke en skovtur. Dels er en ironman længere end en almindelig triatlon, dels er klimaet på Hawaii svært at arbejde med, og Jensen havde ikke haft ordentlig tid til at restituere.

Der var nemlig kun gået seks uger, siden han kvalificerede sig ved at løbe ind som nummer to ved ironman i Louisville, Kentucky. Han ville gerne have haft seks måneder til at komme sig og træne op igen. Desuden lider Martin Jensen, som så mange andre triatleter, der er startet som svømmere, med skavanker i benene, der ikke er vant til den hårde belastning fra løb. Det har givet ham et par ture på krykker. Så det var alt i alt en udmattet dansker, der endelig kom til skiftezonen, overhalet af hans normalt underlegne konkurrenter.

De første kilometer af maratonen gik i en løkke to gange forbi hotellet, hvor der var kolde colaer i køleskabet og karbad. Jensen vidste, at hans træner ville stå foran hotellet og heppe, og han løb og tænkte på, hvilken undskyldning der kunne give ham lov til at give op: Han havde ondt, det var varmt, han havde ingen mulighed for at nå en top 15-placering, hvilket var målet. Det lykkedes ham at komme forbi hotellet den ene gang uden at stoppe op. Han syntes ikke, han havde en god nok undskyldning endnu.

Han overvejede konsekvenserne ved at stoppe. Så slog det ham, at han havde betalt 50.000 kr. af egen lomme for at komme til Hawaii og deltage. Så løb han videre, indtil det ikke virkede længere. Til sidst var han løbet så langt, at det ikke kunne svare sig at vende om. Han besluttede sig for at løbe i mål. Derefter gik det meget bedre. Han overhalede flere på vej mod målstregen og endte i en slutspurt med en franskmand, som han også løb fra. Han endte som nummer 18, hvilket han i dag er tilfreds med, men det er ikke det, han tog med hjem fra Hawaii.

”Jeg lærte, at når det begynder at gøre ondt, skal jeg tænke på, hvorfor jeg gør det: Jeg investerer så meget af mit liv i det. Jeg går glip af fødselsdage, jeg står op tidligt om morgenen og cykler i regnvejr, jeg ser ikke min kæreste i flere måneder, når jeg er på træningslejr. Så kan det ikke være rigtigt, at det er de sidste fire timer, der skal stå i vejen for målet.”

50 minutter løb inkl. 5 km tempoløb på bane. Derefter 3 timer grundtræning på cyklen. 30 minutter core- og styrketræning.

Rolig dag. 5 km svømning.

2 timer rolig cykling. 4 km svømning med fokus på træning af arme. 90 minutter løb i op-byggende tempo fra 13,3 km/t til 16 km/t.

3,5 timer cykling inkl. 80 km tempokørsel, 45,8 km/t. 4 km svømning (60 minutter) med intervaller. 30 minutter core/styrketræning.

Rolig dag. 40 minutter let løb.

4 km (60 minutter) intensiv svømning i åbent vand (hav). 3 timer cykling med 4 gange 5 km intervaller med maks. belastning. 30 minutter core/styrketræning.

5 timer rolig cykling i kuperet terræn (170 km). Direkte derefter 45 minutter løb, hvor de første 10 km løbes i varierende hastighed. Sidst på dagen 5 km rolig svømning (75 minutter) med fokus på armtræning.

Øvelserne er en del af et stort styrke- og stabilitetstræningsprogram, som gavner, når man dyrker svømning, cykling og løb kombineret.

”ThoraxTrainer giver en fremragende styrke i mave, ryg og arme og er udviklet til at simulere de belastninger, man oplever under løb, på langrendsski. Umiddelbart er det ikke relevant for mig at træne langrendsski, men det styrker core-muskulaturen i mave, ryg og balder, hvilket er anvendeligt til svømning og løb. Hvis jeg ikke træner den muskulatur, ville jeg ikke kunne bounce videre, når fødderne rammer jorden.”

”Ab-wheel er en videreudvikling af den klassiske planke. Her har du et hjul i hænderne, som du ruller ud foran dig, mens du ligger med ret ryg enten på knæene eller, hvis du er rigtig hård, på tæerne. Det gælder så om at få hjulet så langt frem som muligt og tilbage igen. Det går ikke ud på at holde den i lang tid, men at lave mange gentagelser, og det træner mave og ryg i ekstrem grad.”

”Benpres giver mig styrke i balden og de muskler i lårene, jeg skal bruge på cyklen. Ofte gør jeg det med kun ét ben for at træne det så grundigt som muligt. Hvor tung den er, og hvor mange gentagelser jeg tager, varierer meget. Nogle dage er der 50 kg på, andre dage 300 kg. Jeg kommer aldrig til at skulle trække 300 kg på cyklen, men det er vigtigt for mig at have overskud, når jeg sidder der.”