Blasfemi i bedste sendetid: Her er de flotteste og grimmeste EM-trøjer

Blasfemi i bedste sendetid: Her er de flotteste og grimmeste EM-trøjer

De er fællesskaber og fjendskaber materialiseret i nylon. Nostalgiske fikspunkter i dit liv, og samtidig en uudtømmelig kilde til diskussion. Præcis som det skal være. Endnu en EM-slutrunde står for døren, og det betyder selvsagt ikke kun fremkomsten af en ny bold, nye spillere og støvler, men også nye landsholdstrøjer. Vi kårer de fire bedste og de to værste, og så tager vi et nærmere kig på den danske kamptrøje, og hvor den ligger i feltet.

Offentliggjort

De 4 bedste

Frankrig hjemmebane

Alt for længe har der hvilet en formørkelse over nuancerne på de forskellige landsholdstrøjer.

For Frankrigs vedkommende begyndte det ved VM i Brasilien i 2014, da franskmændene løb rundt i trøjer, der antog en nærmest sort farve. Det var måske fair nok at prøve et eller andet anderledes oven på fadæsen i 2010, men vi må nu sige, at vi har savnet den kongeblå farve, der virkelig gør noget godt for franskmændenes udtryk på banen, mon dieu!

Indrømmet: Læser man Bibelen, som Fanden gør det, kan den forvoksede hane godt lede tankerne hen på Ralph Laurens store øjebæ af en polo.

Men djævlen i en simpel trøje som denne ligger som bekendt i hanen, og havde den ikke været så stor, havde vi nok siddet tilbage med et indtryk af, at den manglede noget.

Kombinationen mellem den nye, gamle farve, den flotte krave og store coq gør det ret nemt at konkludere: Les Bleus er tilbage.

N.B: Vi kunne også godt have peget på Frankrigs udebanetrøje, som har sat ild i internettet. Men i vores øjne ligner det også, at den er designet til det formål: Den er næsten for meget af det gode med sine mange detaljer.

Tyskland hjemmebane

Det kan godt tage overhånd med retroreferencer i moderne fodbolddesign.

Generelt er det, som om kreativiteten er gået lidt fløjten, og det nu bare handler om gentagelser i ét væk. Således også for denne tyske trøje.

Men nogle gange rammer referencerne også bare så rent, at man må tage tyrolerhatten af og bøje sig i støvet for de krukkede tyskere. For os danskere er det et særligt glædeligt gensyn, da vi her har med en trøje at gøre, som lægger sig tæt op ad den fra 1992, hvor det tyske flags farver også spillede hovedrollen på skuldrene.

Dengang i mere solide farver, hvorimod det røde og gule her indtager en mere udviskende nuance, hvilket fungerer på den der meget kitschede måde.

De sorte stik op i trøjen vækker minder om sidste gang, tyskerne afholdt en slutrunde, nemlig VM i 2006.

Overordnet set er denne stadig et stykke fra deres 1986-, 1998- og 2002-trøje, men det er så sandelig en af de bedste fra tyskerne i nyere tid.

England udebane

Havde vi bifaldet en tilbagevenden til en pæn version af den røde udebanetrøje (det var VM 2022-versionen nemlig ikke)?

Selvfølgelig havde vi det.

Men når det nu ikke kan blive den, så er vi alligevel ved at gå på røven over, at englænderne her går den mørkelilla(?!) vej, som ovenikøbet bliver kombineret med guldgullige detaljer og et flerfarvet mønster i siden.

Det havde været frygteligt, hvis det havde fået lov til at fylde mere, men det giver lige akkurat den mængde kant, som detaljen er ment til at skulle.

Er du ikke overbevist, er vores bedste argument at se Jude Bellingham og Kobbie Mainoo løbe rundt i den fra træningskampen i marts mod Belgien. Det er bare … pænt.

Ja, måske kan den endda få Andy Carroll til at se elegant ud, såfremt de skulle efterudtage ham. Man ved jo aldrig med Gareth Southgate. Englands trøje skal nok komme til at tage kegler. Måske den endda sidder på kroppene af de kommende europamestre?

Kroatien udebane

Kroatien kan faktisk godt lave grimme trøjer, hvilket vi så med EM 2016-trøjerne, hvor de skævvredne og meget tætte tern blev lidt for psykedeliske at se på.

Men ellers står det godt til i det kroatiske, som på mange måder også har nogle meget taknemmelige ting at arbejde med i jagten på at lave flotte trøjer.

Højdepunktet er vel stadig deres to trøjer fra EM i henholdsvis 2000 og 2004 (nogle af de pæneste i fodboldtrøjehistorien), men de skal nu heller ikke være kede af dem, som Lovro Majer, Josip Stanišić og Luka Ivanušec skal løbe rundt i nu.

Hvor kroaternes hjemmebanetrøje virkelig har taget nogle syvmileskridt rent størrelsesmæssigt på ternene, er de diagonale og lidt mindre blå tone-i-tone-tern på udebanetrøjen det, som vi nok kommer til at huske kroaterne for ved denne slutrunde.

De røde laserlinjer bryder det hele perfekt, og så har det kroatiske fodboldforbund jo bare et pissepænt logo.

De 2 værste

Holland udebane

Vi undskylder på forhånd, at denne liste ser bort fra trøjefabrikanter som Puma (Schweiz, Tjekkiet, Østrig) og Macron (Georgien), men det er nogle ret ligegyldige trøjer, hvilket er det modsatte, man kan sige om Nike og deres ditto.

Baseret på vores vurdering af de bedste trøjer ved dette EM, er det ret nemt at konkludere, at it’s a Nike’s game. Men højt at flyve, dybt at falde.

Sportstøjskonglomeratet fra Portland, Oregon, kan nemlig også notere sig for nogle af slutrundens slemmere nylontilfælde.

Her har de givet en eller anden designer fri leg til at gå mønsteramok på Hollands udebanetrøje, og lynhurtigt er den kommet til at ligne en virkelig grim badmintontrøje fra Østen.

Det samme kan siges om Portugals udebanetrøje, der ved Gud heller ikke vinder nogen skønhedskonkurrence i denne omgang.

Italien hjemmebane

Er vi ude i noget blasfemi? Muligvis.

Men det kan åbenbart godt blive for azurblåt, må vi sande. Trøjen ligner nærmest en hyldest til Napoli, men den kommer altså lige et år for sent, selvom de godt kan bruge noget oprejsning netop nu.

Vi burde egentlig have vænnet os til, at italienerne spiller i tysk tøj, når de har haft Puma siden 2004, men nu er det om muligt blevet endnu mere tysk med Adidas, og det er faktisk en lidt hård piemontesisk hasselnød at sluge.

Det er selvfølgelig svært at toppe gli Azzuris 1998-2002-trøjer. Ja, nok nærmest umuligt, når du også tager in mente, hvem der spillede i disse.

Men den rette løsning er ikke at gå sammen med Adidas af alle for at lave det her lyseblå makværk af en trøje, som på ingen måde respekterer den italienske fodboldtrøjefarve.

Formørkelsen, som vi talte om i forbindelse med Frankrigs trøje, skal ikke erstattes af det modsatte. Balance, Italien! Det plejer I at være så gode til …

”Honorable” mentions er Belgien og Skotlands hjemmebanetrøjer. Dårligt arbejde, Adidas.

... og hvad så med den danske?

Danmark hjemmebane

Nå, hvor står vi så selv henne, kære danskere? Kan vi tillade os at sætte røven i klaskehøjde? Hmm … ikke lige umiddelbart.

Altså vores hjemmebanetrøje er ikke grim. Den har faktisk nogle rigtig fine detaljer, især kraven skal have ros. Den er flot i al sin enkelhed. Men det samlede udtryk er bare sådan lidt … baah.

Det handler nok om det bagvedliggende Tetris-mønster, der giver trøjen et skin, som bare ikke er noget, vi bifalder. Ja, det får den vel næsten til at se lidt billig ud.

En halvlunken trøje til en slutrunde, der forhåbentlig bliver andet end halvlunken for Danmarks vedkommende.