Danmark topper, når det gælder bilafgifter - måske endnu en grund til, at vi er SÅ Povl-Kjøller-glade for vores cykler. Nyt bil-kollektiv er kærkomment tiltag for os, der er glade for cyklen, men som godt kan bruge en bil... bare en gang imellem.
Registrerings afgift, ejerafgift og forsikringsafgifter.
Tre økonomiske hamrer du som bilejer får banket lige i skallen hvert eneste år – særligt i Danmark. Ifølge FDM er de danske bilafgifter nemlig de højeste i Europa.
Når du har haft bil i 12 år, har den danske stat i gennemsnit indkasserede 210.922 kr. i bilafgifter. Det svarer til ca. 17.500 kr. om året, og det er dobbelt så meget som gennemsnittet i de europæiske lande, vi normalt sammenligner os med.
Som oftest tror vi, at det er registreringsafgiften (ikke vores løn eller mangel på samme), der står i vejen for købet af drømmebilen (eller bare én eller anden bil som et minimum).
Men, viser tal fra de europæiske bilproducenters organisation, ACEA, så er det ikke kun i registreringsafgiften, vi skal himle med øjnene over. Danmark er nemlig også dyrest, når det gælder ejerafgifter og forsikringsafgifter. Årligt indkasserer staten godt og vel 40 mia. kr. i bilafgifter.
40 mia. kroner. Den lader vi lige stå...
Måske er det i virkeligheden derfor, at vi alle kan skråle med på Povl Kjøllers 'Jeg er så glad for min cykel'- sang. For selv når det står ned i tunge byger, så skal guderne (læs; staten) vide, at offentlig transport heller ikke er at foretrække – både når det gælder prisen for en busbillet og det offentlige transports punktlighed.
Bilerne (l)ejes af flere og flere københavnere, og hver eneste dag udforsker bilerne nye områder i byen, og holder der, hvor den sidste bruger efterlod den. På den måde kan hver eneste bil tjene forskellige formål og være til gavn for en masse byboer, der måske ikke lige orker cyklen eller busstopstedet den tirsdag i silende regn.
Tiltaget er samtidig kærkomment for os, der reelt ikke har ønske om at eje en bil. Udover afgifterne, er der den ekstra tid og penge, du skal bruge på parkering og benzin, mens vi med delebilerne også gør os selv og miljøet en tjeneste.
Med bil-kollektivet car2go deles I om små smarte biler, der gør parkering til et overskueligt projekt, mens bilernes energibesparende evner er gode for miljøet.
Er du medlem af car2go lejer du bilen for 3 kr. i minuttet, hvilket dækker alle udgifter til benzin, parkering, vejafgifter og forsikring.
Og nej, ingen abonnenter eller gebyrer!
Hent car2go-app'en. Her lader du dig registrere (gratis resten af 2015). Med appen tager det et enkelt klik at finde den nærmeste car2go, som kan reserveres 30 minutter frem, hvis det er det, du vil.
App'en fungerer også som en slags universalnøgle til bilerne, der med funktionen "Start tur" låser bilen op, hvorefter du kan køre af sted. Skal du handle ind til den store fest, kan du selvfølgelig godt parkere bilen, gå ind og handle uden at frygte, at en anden "car2go'er" er stukket af med dine "hjul", når du kommer slæbende ud med indkøbsposerne igen.
Det eneste krav er, at når bilen skal returneres, så skal det ske inden for operationsområdet, kaldet home area, ved turens afslutning. De ligger rundt i hele byen, og de ligger tæt, hvilket igen gør det fleksibelt at være bil(l)ejer med car2go.
Det er i grunden det fleksible, miljømæssige og økonomiske aspekt, der gør car2go til en win-win, når man har in mente, hvor meget tid, penge og bekymring det i realiteten koster at være bilejer i byen.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.