Spillet har forandret sig

Fodbold er blevet pænere, mere forudsigelig og kommercialiseret. Men den er samtidig på et højere niveau end nogensinde. Det mener Asker Hedegaard Boye, der barsler med en bog om fodboldens forvandling i de seneste 25 år.

Salah
Offentliggjort

”Tag en hvilken som helst topkamp fra 80’erne, og du vil se, at den ikke er særligt seværdig.”

Sådan siger idehistoriker og fodboldfanatiker Asker Hedegaard Boye, som til dagligt skriver om sport i Weekendavisen. Lige nu er han ved at lægge sidste hånd på en bog om, hvordan fodbolden har forvandlet sig fra begyndelsen af 90’erne og frem til nu.

Hedegaard Boye mener, at vi i dag er milevidt fra dengang, hvor forsvarsspillerne lagde bolden tilbage i målmandens hænder hvert andet øjeblik.

Dengang, hvor grønsværen manglede græs på de mest betrådte steder, hvor de bedste driblere altid blev stoppet med en hård tackling bagfra, og hvor du så det hele fra ét enkelt kamera placeret på toppen af et stadion – i øvrigt omkranset af en atletikbane.

”Sportsligt er vi i en guldalder nu. Spillerne er blevet dygtigere, og tempoet er højere end nogensinde,” siger Asker Hedegaard Boye.

Han fortæller i ’Fodboldens forvandling’, hvordan forskellige afgørende aktører for cirka 25 år siden besluttede at løfte fodbold ind i en ny tidsalder. Flere tiltag kom inden for ganske få år: Superligaen blev indført. Champions League blev opfundet. Premier League brød fri fra resten af de engelske ligaer og tegnede en gylden kontrakt med Sky Sports, som blev et pejlemærke for nogle meget store tv-kontrakter de næste år. Sportsligt er de største nyskabelser, at målmanden ikke længere må tage den op med hænderne på tilbagelægninger, og at en sejr giver tre point i stedet for to.

”Alle regelændringer peger imod en mere offensiv og mere seværdig spillestil. Fodbolden er blevet pænere, og de teknisk dygtige spillere er i dag langt mere beskyttede end tidligere. Tænk på Allan Simonsen og Diego Maradona. De blev slagtet – konstant,” siger Asker Hedegaard Boye.

Men beskidte tacklinger, uendeligt mange tilbagelægninger – 26 nåede Danmark op på i EM-finalen i 1992 – og lange græsstrå var også de svagere holds chance for at skabe miraklet:

”Fodbolden blev op gennem 90’erne og 00’erne mere forudsigelig. Man var meget interesseret i at skabe en renere, mere fair og flottere fodbold. Det ser vi på banen i dag. Bagsiden er blandt andet, at underdogens chancer er blevet meget mindre.”