I midten af 00’erne var Flemming Østergaard kongen af København.
FCK vandt mesterskaber på stribe, Parken Sport & Entertainments aktiekurs slog nye rekorder, regnskaberne var imponerende, og kendte danskere flokkedes til Danmarks nationalstadion for at blive set sammen med ”Don Ø”, som den excentriske bestyrelsesformand blev kendt som i medierne.
Egentlig brød Flemming Østergaard sig ikke om kælenavnet, fordi det klingede af mafia, ifølge hans selvbiografi ’Don Ø’ fra 2002. Det afholdt ham dog ikke fra at registrere det som et varemærke, og hans mailadresse var don@parken.dk.
Annonse
I foråret 2007 stod Flemming Østergaard på toppen. På en liste fra Bloomberg var F.C. København blevet udnævnt til verdens dyreste børsnoterede fodboldklub, klubben havde det foregående efterår kvalificeret sig til Champions League for første gang og var på vej mod endnu et mesterskab i overlegen stil.
Og samtidig var Parken Sport & Entertainments ejendomme en guldrandet forretning. Internationale stjernenavne som U2 og Bruce Springsteen spillede udsolgte koncerter for 45.000 mennesker i nationalarenaen, og feriegæsterne flokkedes til badelandet Lalandia i Rødby.
Don Ø havde fundet den gyldne formel for en fodboldklub i Danmark: FCK var mere eller mindre uafhængige af økonomiske gevinster fra spillersalg og sportslige resultater, og Østergaard selv var ikke bleg for at tale om 25.000 tilskuere i Parken og top 25 i Europa.
“Jeg synes, at vi i FCK har potentialet til at blive blandt de 25 bedste i Europa,” skrev han i sin selvbiografi. Et ambitiøst mål, som han ofte gentog.
Flemming Østergaard var blevet administrerende direktør i Parken i 1997. Året efter købte han stadion og de tilhørende kontortårne til spotpris og hentede Brian Laudrup til København i Superligaens måske mest spektakulære transfer nogensinde. Og i 2001 vandt FCK klubbens første mesterskab siden 1993 og gjorde en ende på 90’ernes svingende resultater og økonomiske usikkerhed. Succesen ville ingen ende tage, og Don Ø’s egen indflydelse syntes næsten ubegrænset.
“Fodbold er magt. Der findes ikke den gren af underholdningsbranchen, der kan hamle op med interessen for fodbold. Jeg har siddet som chef i en milliardforretning i udlandet med næsten 10.000 ansatte, og der var ikke en eneste hjemme i Danmark, der vidste, hvem jeg var. I dag sidder jeg for bordenden i Parken Sport & Entertainment med 200 ansatte og en omsætning på et par hundrede millioner. Men jeg befinder mig hver gang på listen over landets mest indflydelsesrige erhvervsfolk,” sagde han i et interview til Berlingske i 2003.
Annonse
Det hele kulminerede 30. april 2007, da Parken Sport & Entertainments aktiekurs nåede 1.990 kr. – det højeste niveau i selskabets historie. Men derfra startede en forretningsmæssig og personlig nedtur af dimensioner for ’løvekongen’, der indtil da havde været usårlig.
Don Ø og Parken var ellers klar til at indtage Europa. Det første projekt skulle være et feriecenter i Italien, som den kontroversielle erhvervsmand Aldo Petersen havde præsenteret Flemming Østergaard for. Det var Aldo Petersen, der havde hentet Østergaard til Parken i slutningen af 90'erne, men i 2002 måtte han forlade Parkens bestyrelse pga. en sag som mandatsvig, der dog senere blev frafaldet.
Aldo Petersen og en gruppe engelske investorer stod med muligheden for at købe en 68 hektar stor grund i Montepaone i Syditalien. Men de manglende en partner, og Aldo Petersen havde udset sig Parken og Flemming Østergaard, der i 2006 havde solgt 761 feriehuse i Lalandia Billund på en enkelt weekend.
Men finanskrisen lå og lurede om hjørnet, og gennem 2007 blev Parken Sport & Entertainments aktiekurs næsten halveret. Det fjernede langsomt grundlaget for det ambitiøse italienske ferieprojekt, som Parken skulle finansiere gennem egne aktier.
Samme år var Flemming Østergaards direktør og højre hånd Jørgen Glistrup begyndt at købe op af selskabets egne aktier i et forsøg på at holde kursen kunstigt oppe. Det er den sag, der nu har sendt dem begge bag tremmer.
Der var også en personlig gevinst at hente for Parken-bosserne: I foråret 2008 tjente Don Ø et tocifret millionbeløb på fem minutter ved at udnytte en aktieoption og købe 45.000 aktier til knap 43 mio. kr. Da han solgte dem få minutter senere, var han blevet 15,5 mio. kr. rigere.
Parkens nedtur fortsatte gennem 2008, finanskrisen rasede, og det italienske ferieprojekt kuldsejlede. I januar 2009 kunne Berlingske afsløre, at Parken Sport & Entertainment stod på randen af konkurs. Flemming Østergaard afviste alt.
Annonse
Men Nordea, som var Parkens bank og havde lånt selskabet to mia. kr., var skeptiske. Samtidig var en af Parkens store aktionærer, den mystiske erhvervsmand Steen Larsen, hårdt ramt af finanskrisen, og han begyndte at sælge ud af sine aktier. Don Ø fik de to rigmænd Erik Skjærbæk og Karl Peter Korsgaard Sørensen til at overtage størstedelen af Larsens aktiepost, men de var ikke klar over, at de havde købt sig ind i et selskab, hvis fremtid hang i en tynd tråd.
I november 2009 præsenterede Parken et blodrødt regnskab med et minus på en kvart milliard. Selskabet havde lidt store tab, særligt på fitnesskæden Fitness.dk. Det stod klart, at en aktieemission på en halv milliard kroner var nødvendig, hvis Flemming Østergaards livsværk skulle overleve.
Regnskabet udløste et blodbad i bestyrelsen, og ind kom Skjærbæk og Korsgaard, der havde tabt stort på deres investeringer i løbet af kort tid. Og da det skete, var det reelt kun et spørgsmål om tid, før Flemming Østergaard var fortid i Parken.
Det blev fusionen af FCK Håndbold og Jesper ’Kasi’ Nielsens AG Håndbold, som dannede AG København, der fik bægeret til at flyde endeligt over. 7. januar 2010 udsendte Parken en fondsbørsmeddelelse om fusionen, men Flemming Østergaard havde ikke orienteret resten af bestyrelsen, der følte, at han var gået bag deres ryg. Særligt de to storaktionærer var rasende, og Don Ø var ikke længere urørlig efter den økonomiske deroute. Magten var tippet.
I februar kom det frem, at Flemming Østergaard ikke genopstillede som bestyrelsesformand ved den kommende generalforsamling. Der havde været for meget fokus på ham i den seneste, turbulente periode, lød meddelelsen fra Parken.
“Med en forestående aktieemission, og nye bestyrelsesmedlemmer med en anden indgangsvinkel til virksomhedsledelse end min, kan jeg mærke, at tiden er inde til at komme videre, og jeg glæder mig til at bruge mere tid på først og fremmest familien,” skrev Østergaard selv i en pressemeddelelse.
En æra var slut: Parkens enevældige konge var blevet stødt af tronen.
22. april blev Flemming Østergaards sidste dag i spidsen for FCK og Parken; fodboldklubben og virksomheden han havde først havde ført til tops, men som han endte med at drive mod afgrundens rand. Og ydmygelsen sluttede ikke her.
Don Ø var blevet tildelt æresmedlemskab i FCK og fast plads i Parken som en anerkendelse af de resultater, han havde skabt gennem mere end ti år. Men da han løb på banen med hænderne i vejret under klubbens mesterskabsfejring til sæsonens sidste hjemmekamp i foråret 2010, blev det for meget for Skjærbæk og Korsgaard, der sammen med resten af bestyrelsen valgte at annullere den ellers livslange anerkendelse.
Østergaard selv anerkendte ikke beslutningen, men den stod ved magt, og da han forsøgte at komme ind til et monster truck-show, der blev afholdt i Parken, blev han afvist i døren. Don Ø måtte forlade Parken, nedgjort og ydmyget.
I august 2011 sigtede statsadvokaten Parken Sport & Entertainment for kursmanipulation i 2007 og 2008, og hovedpersonerne i sagen var Flemming Østergaard og tidligere direktør Jørgen Glistrup. I 2013 rejste bagmandspolitiet tiltale mod Parken og de to tidligere topchefer i selskabet. Sagen begyndte i Københavns Byret i december 2014, hvor Østergaard og Glistrup begge blev kendt skyldige og ikendt henholdsvis fire og seks måneder fængsel.
Efter dommen valgte de at anke deres sag til landsretten, som i dag endte med at hæve straffen til de to tidligere Parken-bosser markant. Dommerne i Østre Landsret var enige om at kende Østergaard og Glistrup skyldige i anklagerne om, at de har holdt Parkens aktiekurs kunstigt oppe ved at handle internt med egne aktier og scoret personlige gevinster på indløsning af aktieoptioner.
Flemming Østergaard, der i dag er 73 år, og Jørgen Glistrup er begge blevet idømt 18 måneders fængsel, og Østergaard får konfiskeret et udbytte på ni mio. kr. Derudover idømmes Parken Sport & Entertainment en bøde på 13 mio. kr., som selskabet tidligere har meddelt, at det agter at holde den tidligere bestyrelsesformand ansvarlig for.
Og dermed er nedturen for Flemming 'Don Ø' Østergaard – manden der var konge af København dengang i 00’erne – total.