26 ud af 27 spillere på U16-landsholdet er født i første halvår af 2006. Taber vi en halv fodboldgeneration på gulvet?

I Fodbolddanmark har man længe forsøgt at få bugt med den relative alderseffekt – tendensen til, at chancerne for at nå igennem det smalle fodboldnåleøje er markant højere, hvis man er født tidligt på året. Men på det nyligt udtagede U16-landshold er aldersfordelingen uhørt skæv. Vi har spurgt udviklingschef i DBU Flemming Berg, hvad konsekvenserne kan være.

26 ud af 27 spillere på U16-landsholdet er født i første halvår af 2006. Taber vi en halv fodboldgeneration på gulvet?
Offentliggjort

DE FLESTE rødhvide briller vil onsdag aften være rettet mod Parken, hvor det danske A-landshold med en sejr over Skotland kan spille sig snublende tæt på en billet til Qatars skandaleombruste VM-slutrunde. Landskampspausen markerer dog også samlingstidspunkt for de yngre landsholdsårgange. De kommende dage skal Danmarks U16-, U17-, U18-, U19 og U21-landshold således prøve sig af mod stærke landsholdsmodstandere som del i den lange, seje kamp for at blive den næste Mikkel Damsgaard eller Mohamed Daramy.

Kampen for et professionelt fodboldliv i sus og dus er brolagt med varierende udfordringer for landets unge fodboldtalenter. Kaster man et blik ned over aldersfordelingen på U-landsholdende, tegner der sig et klart mønster: Er man født i januar, er vejen til en plads på de eftertragtede ungdomslandshold lige, flad og nyasfalteret. Er man derimod født i december samme år, er vejen snoet, stejl og belagt med knoldede brosten.