I takt med at strømmen af penge, tv-transmissioner og turister bare vokser og vokser, siver den traditionsrige, engelske fodboldkultur lige så stille ud af de store, nye rungende stadions i Premier League. Lidenskabelige arbejderfans med deres sange og sammenhold har ikke længere råd til at kaste over 1.000 kroner efter en Premier League-billet, men mange steder i de lavere rækker lever den gode, gamle ånd stadig.
Hvis du skal et smut til London i julen – eller i det hele taget – bør du unde sig selv at tage ud og se kampe i The Championship eller League 1, hvor man stadig kan stå op og buhe af ’diving’ spillere.
Tag fx til AFC Wimbledon, der er en fanskabt klub, som opstod i 2002 i protest mod, at Wimbledon FC flyttede til fremgangsrige Milton Keynes og skiftede navn efter sin nye by. En flytning, de oprindelige fans aldrig har tilgivet.
Annonse
Til gengæld har AFC Wimbledon oplevet en utrolig succes siden stiftelsen. De er rykket op seks gange og er lige nu i den tredje bedste række, League 1.
Tom Carstensen, der er journalist, forfatter og engelsk fodboldekspert, er vild med klubben og har arrangeret ture dertil fra Danmark:
”AFC Wimbledon spiller på et meget lille stadion, hvor der kun er plads til knap 5.000 tilskuere, og der er tre barer under tribunen. Det giver den gamle fodbold-fornemmelse, der var engang. Man kan stå op, og folk bander og synger.”
Det er klubbens fans, der ejer klubben og tager alle store beslutninger. I øjeblikket arbejder de på at vende ’hjem’ igen til Plough Lane, Wimbledon F.C.’s oprindelige sted.
Her kan klubben få et større stadion med plads til 20.000 tilskuere, men de har også kig på Wimbledon Greyhound Stadium, hvor der indtil marts i år har været hundevæddeløb, men som ikke bruges mere.
”Lige nu kan klubben ikke konkurrere økonomisk med de andre i ligaen, når de kun spiller på det lille stadion. Man kan sige, at de er rykket for hurtigt op. Men hvis de får nye rammer, er det en stor sejr for en fanejet klub,” fortæller Tom Carstensen.
Annonse
Bliver du i London over julen, bør du fejre den største helligdag blandt fodboldfans – Boxing Day (2.juledag). Mens resten af fodbold-Europa holder ferie, tager englænderen på stadion. Og det gøres ikke meget mere stemningsfuldt og larmende end i Millwall.
Tom Carstensen har sammen med den tidligere Millwall-spiller Poul Hübertz og historiker Christian Møller arrangeret ture til den legendariske klub, der er kendt for sin særlige fodboldkultur, som har det med at kamme over i hooliganisme.
”Poul kan godt lide at komme tilbage til klubben, og jeg har skrevet meget om hooliganisme, så der er meget at fortælle på sådanne ture. Det er en stor oplevelse at komme der, men der er stadig steder, man nok skal undgå,” siger Tom Carstensen.
Har du ikke fået nok, kan du afslutte din juletur med at snuppe danskerklubben Brentford i hjemmekamp mod den tidligere storklub Sheffield Wednesday.
Brentford har ikke bare et af Englands mest intime fodboldstadions, stedet er også berømt for at have en pub på hvert af de fire stadionhjørner. Inde på græsset kan du opleve danske landsholdsspillere som Andreas Bjelland og Lasse Vibe.
Tidligere Brøndby-træner Thomas Frank er desuden assistenttræner, mens Rasmus Ankersen er sportsdirektør i klubben. Et spændende dansk islæt i den næstbedste række i England, The Championship, der er en af mest populære ligaer målt i Europa med et snit sidste år på over 20.000 tilskuere per kamp.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.