Med sin blodtype skrevet på hjelmen skal Thomas Kongshøj som den første dansker siden 2012 deltage i verdens hårdeste motorløb: ”Fejl har fatale konsekvenser, som man bliver slået ihjel af”

Med sin blodtype skrevet på hjelmen skal Thomas Kongshøj som den første dansker siden 2012 deltage i verdens hårdeste motorløb: ”Fejl har fatale konsekvenser, som man bliver slået ihjel af”

Mens vi andre skåler i champagne den 31. december, har 40-årige Thomas Kongshøj påbegyndt sit livs løb i den saudiarabiske ørken. Som den første dansker siden 2012, er han steget på sin offroad-motorcykel for at deltage i det berømte motorløb Dakar Rally. Simon Kirkegård tog til Sydsjælland og mødte den tidobbelte danmarksmester midt i forberedelsen til det ikoniske motorløb.

Offentliggjort

Da Thomas Kongshøj i 2016 vandt sit 10. danske offroad-mesterskab på motorcykel, gjorde han det med en brækket ryg. 12 dage forinden havde han været involveret i en soloulykke ved et løb i Svendborg, hvor han med egne ord var lidt for kåd og undervurderede et hop. Var han landet meget anderledes, havde det fejlslagne hop kostet ham livet.

Kongshøj blev dengang hastet til Odense Universitetshospital, men efter et par dage på hospitalet ringede han til sin far og bad om at blive hentet. Rastløsheden i hospitalssengen ramte ham, og han skulle trods alt forsøge at hente sit 10. danske mesterskab 12 dage senere.

”Det var vigtigt for mig at være den bedste herhjemme, og jeg ville vinde så mange danmarksmesterskaber i træk som muligt. Det skulle en brækket ryg ikke stoppe mig fra,” siger Thomas Kongshøj med den største selvfølge i stemmen, nærmest lidt hovent, da vi møder ham på hans daglige arbejdsplads i campingbyen Feddet på Sydsjælland.

Her driver han sin virksomhed, der tilbyder kurser og teambuilding med motorcykler som omdrejningspunkt.

Men hvis du var væltet med en brækket ryg, havde det vel ikke set særligt godt ud?

”Nej. Det sagde lægerne også efterfølgende. Men sådan nogle tanker inviterer jeg ikke ind. Jeg koncentrerer mig om det tekniske og tænker ikke på andre forstyrrelser. Men det er da klart, at hvis der var sket noget, havde det ikke været synderligt godt."

Thomas Kongshøj tænker med andre ord ikke så meget over konsekvenserne. Han er ikke bange for at komme til skade, når han kører på sin offroad-motorcykel. Derfor har han heller ikke skrevet et testamente, selvom han dyster om verdensmesterskabet i en sport, hvor der gennemsnitligt dør 1,5 mennesker per VM, og hvor deltagerne hver især har deres blodtype skrevet på både hjelm og kværn, i tilfælde af at skaden skulle ske.

Dakar Rally er kendt som det hårdeste offroad motorløb i verden. Over 15 etaper på 15 dage skal kørerne tilbagelægge 9.000 kilometer. For tredje år i træk er det den saudiarabiske ørken, der danner ramme for løbet. Her kører både motorcykler, biler og lastbiler gennem klitter af både sten og sand i ørkenen, hvor termometeret i morgentimerne viser frostgrader, mens det ikke er uset, at temperaturen når op på den gode side af 50 grader i løbet af dagen.

Dakar Rally – Kort fortalt

Siden Dakar Rally for første gang blev kørt i 1978 har det været forbundet med risici og farefuld færd gennem nogle af verdens mest krævende landskaber. Gennem årene har intet mindre en 76 kørere på tværs af køretøjer mistet livet, mens 45 mennesker rundt om løbet er omkommet. Heriblandt løbets stifter Thierry Sabine, der styrtede ned i sin helikopter i forbindelse med en voldsom sandstorm.

Flere løb har gennem historien udmærkede sig for spektakulære hændelser. Blandt andet vil kendere huske Dakar Rally i 1982, hvor den tidligere engelske premierminister Margaret Thatchers søn, Mark Thatcher, farede vild og forsvandt i Sahara sammen med to andre. Først seks dage senere blev Mark Thatcher fundet efter en storstilet eftersøgning, hvor militære enheder fra lande var indblandet. Andre vil fremhæve det historisk tætte kapløb mellem Nasser Al-Attiyah and Carlos Sainz i 2011.

Indtil 2006 blev Dakar Rally kørt fra Paris til Dakar i Senegal, men efter at fire turister blev skudt og dræbt i Mauretanien, som lå på ruten, blev det fra løbets side vurderet, at terrortruslen var for stor. I 2009 blev løbet genoptaget efter et par års pause. Denne gang i Sydamerika, hvor det var i en årrække, inden løbet endte i Saudi Arabien i 2020. Her har det har været siden. Årets løb er 9.000 kilometer langt og køres over 15 dage med start den 31. december 2022.

Siden Thomas Kongshøj var dreng, har han fulgt Dakar Rally tæt. Han sad som oftest hver vinter og så løbet med sin far på DR. Hans interesse for motorsport begyndte, da han var omkring otte år. Naboerne havde en crossbane, som Thomas Kongshøj en dag fik lov til at prøve. Det ville han gerne, kravet var bare, at ingen han måtte se ham køre. Han ville gerne skånes for ydmygelsen i, at familie og naboer så, hvis han ikke kunne finde ud af det.

På den hjemmelavede crossbane lå han og kørte rundt med gummistøvler og den nødvendige beskyttelse på. Kort efter købte hans forældre naboernes gamle crosser og noget gammelt og aflagt motorcykeltøj fra Fox Racing. Med tiden begyndte Thomas Kongshøj også at køre om kap med naboerne, og inden de så sig om på det lille landstykke i Broby lidt uden for Sorø, kunne han også køre fra nogle af dem. Glæden ved at stige op kværnen og være herre egen over succes motiverede ham. Han nød adrenalinens rus, når han kørte stærkt.

Samme følelse sidder stadig i ham i dag, selvom der er væsentligt mere på spil. Allerede fra han var 14 år, var han blandt landets bedste i sin årgang på den tohjulede. I 2007 kom det første Danmarksmesterskab i hus, men på grund af en voldsom trafikulykke, var det først i 2013, at han for alvor fik tur i karrieren, og Danmarksmesterskaberne startede med at vælte ind.

Efter at have vundet sit 10. danmarksmesterskab i 2018, to år efter DM-titlen med den brækkede ryg, droppede han at stille op til flere af slagsen og rettede i stedet blikket mod Dakar Rally. Det var tid til nye mål.

At kvalificere sig til verdens mest prestigefyldte motorløb kræver en god blanding af dygtighed, held, branding og god økonomi. Det rendyrkede talent er ikke nok, hvis det personlige brand mangler. Kvalifikationen kræver desuden en grundig og detaljeret ansøgning, hvor kørerne udover at fremvise deres resultat-cv også skal redegøre for, hvad de som brand kan tilbyde Dakar Rally. Og så er der økonomien. Er den ikke tilstrækkelig, er adgangen til Dakar Rally et fatamorgana.

Det har betydet, at Thomas Kongshøj måtte ud og stable en stabil økonomi på benene, skaffe sponsorer og hyre en marketingskonsulent. Og så har han skullet sikre sig gode resultater ved de otte årlige VM-løb i Cross Country-klassen, som er den motorcykelklasse, han kører i.

Ifølge Kongshøj var to øjeblikke i særdeleshed afgørende for, at 2022 blev det år, hvor han nåede sit store mål. Dels hans tredjeplads ved VM-løbet Abu Dhabi Desert Challenge i 2021, som var første gang, danskeren udmærkede sig på den internationale scene og hev et stort resultat hjem. Dels 11. pladsen ved motorløbet World Cup Qatar tidligere i år. Et løb, hvor han ifølge ham selv kørte det bedste, han nogensinde havde gjort.

Undervejs i løbet gik han fra en 18. plads til en fjerdeplads, men en ulykke satte en stopper for den helt store triumf.

”En af mine konkurrenter kørte galt. Jeg stoppede op og måtte yde førstehjælp, indtil lægerne kom. Tidsmæssigt kostede det mig 20 minutter, og jeg sluttede på en 11. plads i stedet,” siger Thomas Kongshøj.

Helt modsat var det ved løbet i Abu Dhabi. Et løb som han blev inviteret til blot seks uger før start, og som han fysisk ikke var klar til. Men når en løbsarrangør til et VM ringer, siger man ikke nej.

”Det var så vigtigt et løb, selvom jeg var jeg stresset og udkørt. Jeg var helt nede og veje 77 kilo, hvor jeg normalt vejer omkring 82-83 kilo. Alligevel endte jeg med at gennemføre mit første rally. Det er totalt uhørt for en ny og uprøvet kører på øverste niveau. Endnu mere uhørt var det, at jeg hev et rigtig godt resultat med hjem. Jeg havde desværre bare ikke køreglæden og følte faktisk mere, at det var motorcyklen, der kørte på mig end omvendt.”

Hvorfor manglede du køreglæden, når du var i gang med at lave din karrieres største resultat?

”Ugen før løbet fik jeg konstateret stress for tredje gang. Jeg begyndte at stamme, kunne ikke tale i lange sætninger, fik søvnbesvær, spiste ikke rigtig noget og tabte mig en masse. Jeg drak kun kaffe og drænede mig selv rigtig meget. Jeg havde gabt over mere, end jeg havde tid til. Min hvilepuls, som normalt er 38, var oppe på 68.”

Hvordan var du endt der?

”Jeg var for dårlig til at sige nej. Som motorcykelkører på topplan befinder jeg mig i et højt gear det meste af tiden, og jeg kan godt komme til at tage det med ind i privaten. Jeg lærte på den hårde måde, hvor vigtigt det er at skille følelserne ad og hvile sig ordentligt. At stå nede i ørkenen midt i mit største løb hidtil med tårer i øjnene og en tom følelse i kroppen var frygteligt.”

Efter VM-løbet i Abu Dhabi begyndte Thomas Kongshøj at arbejde på at strukturere sin hverdag i højere grad end tidligere. Det betød, at han begyndte at dyrke yoga, mentaltræning og generelt fokusere på vigtigheden i at restituere ordentligt. Det var vigtigt, fandt han ud af, at der er fokus og orden, hvis han skal kunne præstere sit bedste. Både som professionel sportsmand, men også som selvstændig i en virksomhed med 20 ansatte og som far til to børn.

Men vi sidder ved et langbord i hans base på Feddet, også kaldet Thomas Kongshøj Lounge, fortæller han om sin nøje planlagte hverdag. Denne formiddag og hen over middag giver han interview til Euroman. Bagefter venter flere timers træning, inden turen næste dag går til Sverige på træningslejr. Alene tanken trætter ham, fortæller han.

Thomas Kongshøj zoner ud et kort øjeblik og stirrer lidt tomt ud i luften. Munden er fyldt af en god blanding af kylling, ris og grøntsager fra en plasticbøtte med mad, som han netop har fundet frem. Klokken har slået et, og derfor er det også tid til at spise.

Om aftenen har han til gengæld ingen planer, og selvom det er vigtigt at slappe af, strejfer rastløsheden ham. Han arbejder stadig med at acceptere friheden og roen.

”Jeg har været længe om at opdage, at jeg skal have nogle stille huller i min hverdag og finde ro i roen. I år er første gang siden 2016, at jeg har holdt sommerferie.”

Thomas Kongshøj

Født i 1982. Professionel off-road kører. Kører for det spanske hold Joyride KTM. Har vundet 10 danmarksmesterskaber i Motocross og Enduro. Største internationale resultater er en 3. plads til VM-løbet 'Abu Dhabi Desert Challenge' i 2021 og 11. pladsen ved motorløbet World Cup Qatar. Driver virksomheden Thomas Kongshøj Racing & Adventure, hvor han sammen med sine ansatte instruktører tilbyder teambuilding-oplevelser og guidede offroad-ture rundt i sit terræn på Feddet. Bor i Holmegaard lidt uden for Næstved. Har to børn. Thomas Kongshøjs eventyr kan følges på hans Instagram @thomaskongshøjracing.

Når Thomas Kongshøj tager på træningslejr, kører han på motorcykel 10-12 timer om dagen. Ellers bruger han et sted mellem 10 og 20 timer om ugen på træning fordelt på motorcykelkørsel, mountainbike, konditionsløb, spinning, styrketræning, mentaltræning og navigationstræning. Han har endda fået lavet et sandområde i sit sydsjællandske motorcykelmekka med navnet Thomas Kongshøj Racing, hvor han kan simulere det utilregnelige og mobile sandunderlag, der venter ham på hans tur tværs over den saudiske ørken. Foruden klipper som underlag, er der fire forskellige typer sand, man skal være forberedt på i ørkenen.

Sandunderlaget varierer alt efter, hvor meget lys og hvor meget vand det har fået, og om det ligger i skygge, fortæller Thomas Kongshøj:

”Hvis sandet er nougatbrunt, er det vand eller sump, og så skal jeg køre udenom. Kører jeg ud i det, kan motorcyklen stå helt stille, og så flyver jeg af. Det kan sammenlignes med mørk og lys jord herhjemme, hvor lys jord også kan låse motorcyklen. I ørkenen er det bare vildere, men det lærer man først, når man prøver det.”

Hvad har du sværest ved?

”Det er helt klart navigationen med en roadbook. Det er en lille diagramlignende bog, der for det utrænede øje kan minde om en manuel powerpoint med hieroglyffer og svært definerbare tegn. At læse og forstå den er som at lære et nyt sprog. Motorcyklen kan jeg snildt køre, så det bruger jeg ikke så mange kræfter på, men jeg er helt ny i navigatørrollen. Når jeg samtidig med at køre 190 km/t i mere end 50 grader, skal læse koordinater, finde vej og huske alt, så jeg kører den rigtige vej, opstår udfordringen.”

Den bedste måde at træne sine roadbook-færdigheder på er for Thomas Kongshøj at tænde for sin PlayStation, sætte sig op på spinningcyklen i stuen og sætte ’Dakar Desert Rally’, der er offroad-ræsets svar på et spil FIFA, i konsollen.

Roadbook-navigationen i spillet er nemlig ganske realistisk. Kombineret med en høj puls undervejs på de tilbagelagte kilometer på spinningscyklen, kan Thomas Kongshøj skabe en nogenlunde virkelighedsnær følelse, hvor han med fysisk pres skal finde vej i ørkenen på samme tid. Typisk i tre og en halv time i streg.

Men hvad så når roadbooken fra PlayStationen i dagligstuen bliver byttet ud med en ægte en af slagsen? Og når sandunderlaget i nåleskoven i Feddet bliver udskiftet med brandvarmt ørkensand og klipper?

For Thomas Kongshøj er målet klart: Han skal gennemføre. Sejren er uden for rækkevidde, det er han for ny i navigatørrollen til. Men på sigt er hans mål at blive den dansker med flest Dakar Rally-løb på motorcykel og at få den bedste danske placering på motorcykel til Dakar Rally nogensinde. Indtil videre er det bedste danske resultat en 52. plads ud af mere end 600 deltagere, som Jes Munk kørte i hus i 2012. I årets løb er lektien for Thomas Kongshøj at sætte farten ned og lære at navigere ordentligt. For som han selv siger:

”Alt det, jeg gør for første gang i år, er der andre, der har gjort i 15 år. Det handler om at komme ind i min zone og få selvkontrol. Så skal resultaterne nok komme med årene.”

Desuden udgår omtrent 70 procent af motorcykelkørerne i løbet, og et øjebliks uopmærksomhed kan koste. Under løbet er ørkenen er ikke lukket af og foruden et utilregneligt terræn, skal kørerne i den dunkende hede også være opmærksomme på lastbiler, kameler, tilskuere og turister.

Det måtte førnævnte Jes Munk eksempelvis sande, da han deltog på motorcykel i 2011. På femte etape kørte han ind i en ko, mens han på sjette etape måtte udgå med en brækket arm efter et voldsomt styrt.

”Der er konstant højrisiko i Dakar Rally,” siger Thomas Kongshøj. ”Det menneskelige og mentale aspekt, hvor mange kører over deres personlige grænse og laver kørefejl, har fatale konsekvenser. Vi kørere kan ramme alt muligt, der gør, at vi vælter, og det kan man godt blive slået ihjel af.”

Hvad gør du for at undgå at køre galt?

"Fokus, nærvær, god kondition og ingen stress. Når jeg kører i ørkenen, ved jeg som oftest ikke, hvad der venter på den anden side af sandbanken. Det handler om at være påpasselig og ikke tage dumme chancer. Nøglen er at være fuldstændigt frisk i hjernen, så jeg er klar til at tage det rigtige valg.”