Bliv stærk som en olympisk roer med Guldfirerens træningsprogram
Jacob Barsøe er roer og en del af Guldfireren. Han bruger op mod30 timer om ugen i en båd og har lært, hvordan man tvinger sig selv af sted, når det er mest surt.
Der sidder fire mand i en letvægtsbåd. De er til OL i 2012 i London. De er i finalen, de ligger i midten af banen, og der er en let sidevind. 23-årige Jacob Barsøe er med til OL for første gang. Med sig har han tre andre roere, og tilsammen er de fire de ypperste roere, Danmark kan stille med. Semifinalen vandt de overlegent mod dem, der blev nummer et, to og tre ved VM. Starten går, og den danske letvægtsfirer fører de første 1.700 af de 2.000 meter. Pludselig kommer Sydafrika og storfavoritten England op på siden af dem. De er alle i mål stort set samtidig, men hvem har vundet?
England, New Zealand og Australien stiller op med topprofessionelle roere, mens der i den danske båd sidder en studerende, en bankmand, en medicinalingeniør og en idrætsfysiolog. Til trods for at deres team er noget mindre end de øvrige nationers hære af massører, bioteknikere og diætister, og Danmark kun har sendt en fysioterapeut med de fire roere, er Jacob Barsøe rolig. Båden vejer 50 kg, og det er den samme, alle hold ror i. Årerne er også ens. Det er mandskabet, der gør forskellen. Det er også sammenholdet med de tre andre, der får Jacob Barsøe ud af sengen, når det regner, og han skal ro flere timer, før han skal passe studierne og så ud at ro igen.
”Jeg ved godt, at en enkelt dag på sofaen ikke fysisk ville gøre nogen forskel, men jeg tænker, at hvis jeg ikke kan komme udenfor, bare fordi det regner, kan jeg aldrig vinde OL-guld. Så står jeg i vejen for mine egne mål, men så sandelig også de tre andres. De er afhængige af, at jeg yder mit bedste hver gang," siger den 1,84 meter høje cand.merc.jur-studerende fra CBS, der har roet i 11 år, seks af dem på landsholdet, heraf fire år i Guldfireren.
Annonse
I 2013 og 2014 blev han både Europa- og Verdensmester med Guldfireren, og Jacob Barsøe har en evne til at gemme de gode oplevelser i baghovedet og så hive dem frem, når han en gang imellem spørger sig selv, hvorfor han tvinger sig selv derud.
Ved OL i 2012, da båden er kommet i mål, går der 10 sekunder, før resultaterne kommer på tavlen. Alle stirrer derop. Det er så tæt, at Danmark kan have vundet guld, sølv eller bronze. Så kommer resultatet:
Danmark er 32 hundrededele af et sekund fra guldvinderne Sydafrika og syv hundrededele efter England. De har derfor fået bronze. Jacob ærgrer sig. Bagefter holder holdet en pause på halvanden måned. I den tid overvejer Jacob, om det var det. Skulle han lade roning være roning og så hellige sig den uddannelse, han på Team Danmarks opfordring er ved at tage?
”Da jeg så sad og læste lektier en måneds tid efter OL, kunne jeg mærke, at jeg trængte til at komme ud igen. Dels havde vi ikke nået målet, for vi sejler for at få guld. Dels kunne jeg mærke, at jeg virkelig savnede det. Og når man kan savne det så meget, er det slet ikke svært at sparke sig selv derud.”
”Det gør ondt at se en fitnessinstruktør vise, hvordan man skal gøre, fordi de gør det forkert. Hold ikke ryggen ret, og lav ikke bevægelsen ud i ét. Stræk først benene, derpå ryggen, og træk til sidst hænderne op til brystet. Giv slip omvendt: Først armene, derpå ryggen og til sidst benene. Tænk på det som en bevægelse i tre dele. Jeg sætter den på 1/3 af maksimal modstand og kører på i halvanden time.”
”Vi har fundet ud af, at det ikke kan betale sig for os at lave styrketræning, så vi ror bare en hel masse, for det er det, vi skal være gode til. Dog laver vi nogle skadesforebyggende øvelser som cirkeltræning. En af øvelserne er med en kettlebell, som du holder i to strakte arme mellem benene og bruger balder og lår til at skyde op, til armene er 90 grader ud i luften. Det gøres 100 gange med 28 kg og styrker maven og ryggen.”
Annonse
”Planke er en af de skadesforebyggende øvelser, som sørger for balance i kroppen. Ned på gulvet, armene i en trekant under brystet med hænderne under kravebenet, hold dig hævet, så kun hænder, albuer og tæer er i jorden med ryggen ret. Derefter skal du om på siden og støtte på den ene arm og tilsvarende fod. Så om på ryggen, hvor du kun holder skuldrene og hælene i gulvet, og til sidst vender du om på den anden side. Dette gøres 30 sekunder på hver side, altså to minutter i alt. Der er ingen idé i at gøre det så lang tid som muligt, ud over selvfølgelig konkurrencen i det.”
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.