Danske Viktor Solmunde er kun 16 år og en af verdens bedste skatere: ”Det sværeste trick, jeg kan, har jeg kun lavet to gange”
Der er noget foruroligende i mødet med én, der både er meget yngre og meget sejere end dig selv. Der er noget endnu mere foruroligende i, at denne person er født længe efter årtusindeskiftet og nu skal til Paris for at deltage i De Olympiske Lege. Ja, der er noget foruroligende og fuldkomment uforklarligt, nærmest overnaturligt, over Viktor Solmunde, der i en alder af blot 16 år er en af verdens bedste skatere.
JEG KOMMER FRA EN familie, hvor skateboarding altid har fyldt meget. Min far stod på skateboard, da jeg var barn, og mit allerførste skateboard fik jeg i gave af min onkel, da jeg var syv år gammel.
Min far ville gerne have, at jeg prøvede det, men jeg sagde til ham, at det kom jeg aldrig nogensinde til at lære. Jeg kom hurtigt på andre tanker, og jeg glemmer aldrig den første gang, jeg kørte ned ad en lillebitte rampe. Det var den fedeste følelse, jeg nogensinde havde haft. Derfra begyndte det bare at tage fart.
Inden jeg begyndte at stå på skateboard, havde jeg stået en smule på løbehjul, og så havde jeg gået til fodbold det meste af mit liv. Men jeg blev så grebet af skateboardet, jeg kunne slet ikke stoppe med at stå på det, og det var det eneste, jeg kunne forestille mig at lave, så jeg vinkede farvel til de andre ting.
Annonse
Man kan vel godt sige, at jeg er et naturtalent. Det kom i hvert fald ret naturligt til mig fra starten, og jeg blev hele tiden og meget hurtigt bedre og bedre. Da jeg var 10 år, begyndte jeg at stå med de ældre skatere inde i Fælledparken, hvor jeg stod ret meget ud i forhold til de andre. Jeg stod faktisk så meget ud, at jeg blev inviteret til Smørum, hvor der var en, der havde en privat rampe. Det var der, det gik op for mig, at jeg var rigtig god, for jeg var det eneste barn blandt de voksne.
VED DE OLYMPISKE LEGE er der to forskellige discipliner, når det kommer til skateboarding: street og park. Som barn var jeg klart bedst i park, og det var også der, jeg havde det sjovest – det er en vild følelse at flyve rigtigt højt op i luften på sit skateboard. Det er også den disciplin, jeg konkurrerer i til OL.
Jeg er en del af skatelandsholdet, hvor derer en række forskellige trænere tilknyttet. En af dem er Rune Glifberg. Det er egentlig lidt underligt at blive trænet af ham, for vi er jo faktisk også konkurrenter (Rune Glifberg forsøger i skrivende stund også at kvalificere sig til OL, red.). Men vi får det til at fungere, og jeg er meget glad for at have ham på sidelinjen.
Viktor Solmundes signaturtrick
Det trick, jeg laver allermest, er det, der hedder en heel flip indy. Tricket går ud på, at du hopper op i luften og så laver det modsatte af et kickflip; i stedet for at flippe boardet med dine tæer, flipper du det med din hæl, så det roterer. Når det er i luften, griber man boardet hurtigt med hånden og sætter det så tilbage under fødderne.
HER OP TIL OL begynder mine dage med, at jeg tager til fysioterapeut, hvor vi både styrketræner og træner rigtig meget kondition. Det er vigtigt, at man har en god udholdenhed, når man skater park, hvor et løb er 45 sekunder langt. Det er hårdt. Når jeg er færdig med det, tager jeg hen i Fælledparken, hvor jeg træner i flere timer. Lige for tiden fokuserer jeg meget på at lave mere indviklede lip tricks, som er tricks, der foregår på kanter.
Mine bedste tricks er nok nogle af dem, hvor jeg spinner i luften. Jeg blev den første dansker til at lave en 720 (udtales ’syvtyve’, red.), hvor man snurrer to gange rundt om sig selv i luften.
Det sværeste trick, jeg kan, er et, jeg kun har lavet to gange: en heel flip body. Det er et trick, hvor man med sin hæl flipper boardet den ene vej, mens man selv roterer den anden vej. Det er meget svært, når man samtidig svæver i luften. Men det er sådan noget, man skal kunne, hvis man vil vinde OL-guld.
Annonse
SOM EN DEL AF kvalifikationen til OL har der været seks pointgivende konkurrencer. For at få en invitation til Paris, skal man være placeret blandt de 22 bedste skatere efter den sidste konkurrence i Budapest i juni. Ved de tre første konkurrencer fik jeg en 35., 20. og 21. plads, så det så ikke så godt ud. Men så fik jeg ved den fjerde konkurrence i Dubai en bronzemedalje. Det er det største, jeg har oplevet. Der indså jeg, at jeg er på eliteniveau.
En måned efter Dubai var jeg i Florida, hvor jeg brækkede min ankel. Det gjorde mig en anelse nervøs for, om det ville holde mig ude af OL. Men allerede seks uger efter bruddet deltog jeg i den femte konkurrence, hvor jeg opnåede en 18. plads.
Jeg kan selvfølgelig godt være nervøs for at få en skade, der medfører, at jeg ikke kan skate mere. Men jeg har aldrig syntes, at det var skræmmende at skate. Jeg er slet ikke bange for at falde og slå mig. Det er kun min mor, der er det.
NÅR JEG SKAL DELTAGE ved en konkurrence, har jeg et par ritualer. Det er vigtigt, at jeg putter min højre knæbeskytter på før den venstre. Det føles bare mere naturligt. Hvis jeg gør det omvendt, så bliver det ikke en god session. Jeg gør også altid både mine knæbeskyttere og min hjelm lidt våd indeni. Det gør knæbeskytterne mere fleksible, synes jeg. Det med hjelmen gør, at jeg føler mig lidt svedig allerede inden. Så er man ligesom i gang.
MIN STØRSTE DRØM er at vinde guld ved OL, og jeg tror faktisk ikke, at det er helt urealistisk. Men ellers må jeg vinde næste gang. Jeg regner med at komme til at deltage ved et par Olympiske Lege. Jeg har jo masser af gode år i mig
Viktor Solmunde
(f. 2007) Bor i Gl. Holte med sine forældre og søster. Gik sidste sommer ud af 9. klasse og har sidenhen taget 10. klasse online, mens han rejste jorden rundt for at tage til konkurrencer og på træningsture. Han konkurrerer i disciplinen park, hvor det gælder for atleten om at få høj fart, så de kan lave tricks i luften. Er danmarksmester i park og har en række flotte præstationer bag sig, herunder en bronzemedalje ved den fjerde konkurrence i World Skateboarding Tour 2024, der blev afholdt i Dubai.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.