En god kop kaffe hører til blandt de absolutte sanselige højdepunkter. Men det skal laves ordentligt. Sammen med Michel Holm, butikschef hos Kontracoffee, har vi samlet ti espresso- og kaffemaskiner. Lige fra det enkle, gode køb til den komplekse for connaisseurs.
Oraklet
’Sage the oracle’ er tiltænkt dem, der ikke vil have beskidte fingre, men samtidig vil nyde smagen fra cafeen. Den fuldautomatiske maskine både kværner og komprimerer din kop espresso. Det tætteste vi kommer på den ægte vare - uden at røre en finger.
Annonse
Plus: Enkelt. Lækkert design.
Minus: For entusiasten er den dog ikke helt på niveau med semiautomatisk. Og brygningen er jo også en del af oplevelsen.
Jura impressa producerer en bred palet af kaffetyper. Inklusiv latte, hvor den kan trække mælk fra en slange til køleskabet. Det hele foregår fuldautomatisk. Bare tryk på knappen, vælg produkt, og så sker resten helt af sig selv. Smagen er udmærket.
Plus: Nemmere bliver det ikke.
Annonse
Minus: Der er stadig et spring op til baristaen. Og designet? Det minder lidt om kantinen.
Rocket R58 er for den absolutte feinschmecker. Den er semiautomatisk, og du får dermed glæden ved selv også at kværne bønnerne. Det her er jern, stål og kvalitet på ypperste plan. Og det smages i hver enkelt dråbe, der uden tvivl matcher cafeernes ditto.
Plus: Stål, kvalitet og maskinel helt i top. Og et design, der overvælder.
Minus: Designet. Det kan måske være en tand for karakteristisk.
Nuova Simonelli har siden 2006 stået som markedets bedste køb. En gedigen espressomaskine i høj kvalitet, designet til hjemmebrug. Normalt er termen ’godt begynderkøb’ ikke videre anprisende, men her skal det tolkes positivt.
Plus: En habil maskine til prisen.
Minus: Designet er lidt hjemligt og minder ikke umiddelbart om cafeen.
Della Corte mini er samlet af de professionelles komponenter, blot i en mindre maskine. Den indeholder således også flowmåler, der sikrer, at den rette mængde vand presses gennem, hvilket garanterer ensartet, høj kvalitet i hver kop.
Plus: Solid maskine, bygget med dele som proffernes.
Minus: Det er omvendt ikke en begynder. Kræver lidt instruktion at bruge.
Sage the barista er en semiautomatisk espressomaskine. For blot 6199 er kværn og maskine samlet i et element. Pladsmæssigt spares der altså her. Der kan dog ikke brygges og steames mælk samtidig, da der kun er en varmeveksler.
Plus: Prisen.
Minus: En egoistmaskine. Kan ikke producere til mange ad gangen.
Aerobie AeroPress, fungerer ved, at du selv presser vandet gennem filteret direkte ned i koppen. I øvrigt en ganske velegnet metode, hvis der skal serveres espresso på farten. Eller overlevelsesturen. Og så syner den ikke af meget.
Phillips HD7546 er en helt almindelig kaffemaskine, der brygger helt almindelig filterkaffe. Eller mormorkaffe. Det hele afhænger af bønnerne, der – hvis de er friskkværnede – faktisk kan give en ganske udmærket smag. Og, så er det jo blevet lidt in igen, med de gamle maskiner.
Bodums stempelkande akkompagneret af en kaffekværn eller kaffeblender kan brygge helt almindelig kaffe i en så høj kvalitet, at det fuldt ud matcher espresso. Er bønnerne friskmalede, kommer der en perfekt rund og fyldig smag.
Plus: Smagen af kaffe fås ikke bedre.
Minus: Der er ikke så meget damp, kram og maskine over det.
Kanden placeres oven på komfuret, og det opvarmede vand presses op gennem filtret. Den originale måde at producere espresso. Mælken skal varmes ved siden af. Og bønnerne skal i sagens natur kværnes. Og det tager tid, før processen er færdig.
Plus: Den originale metode, hvor processen er en del af glæden.