Desværre er der også nogle mindre fede sider ved at have cyklen som primært fartøj. Særligt er tyveri og punkteringer hyppige problemer ligesom højresvingsulykkerne kræver sine ofre hvert år. Heldigvis for os sidder der nogle kloge mennesker rundt om i verden, som har en evne til at finde på nye geniale gadgets, der gør det lidt lettere at lade bilen stå.
1. Detektivpedal
Annonse
(U)videnskabelige undersøgelser viser, at den mest anvendte metode til at undgå cykeltyveri, nemlig cykellåsen, har en effektivitetsrate på 0 %. For hvad hjælper det at låse sin cykel fast til en lygtepæl, når cykeltyvene har vinkelslibere, varevogne og nul moral?
En måde at løse langfingerproblemet kommer fra parisiske Connected Cycle, som har lavet en ganske klog pedal. Pedalen afslører, hvis din cykel bliver flyttet, og præcist hvor du kan finde den igen. Ifølge producenten er pedalen let at montere, men kan kun fjernes ved hjælp af ejerens kodede nøgle.
Aluminiumspedalen får ekstra plusser ved at generere energi som en dynamo, og så smider den selv data op på nettet, hvor du kan tilgå informationerne via din smartphone. Du behøver hverken bluetooth eller have telefonen på dig under cykelturen. Derudover tracker pedalen også din fart, rute, stigninger og kalorieforbrændinger, så pedalen kan også hjælpe på motivationen.
2. Lås med indbygget omsorg
Der er noget ved som bilist at kunne åbne bilen med et enkelt klik med en knapnøgle. En effekt man godt kan savne som cyklist. Men nu er det godt nyt i form af en Skylock, der låser sig selv op, når din smartphone er i nærheden.
Systemet er allerede set hos Bitlock, men Skylock tager låsen til næste niveau. Låsen kan nemlig også give dig et heads up, hvis nogen står og bakser med din cykel. På den måde kan du nå ud og fange tyven, inden han triller væk.
Annonse
Desuden registrerer låsen også, hvis du ryger i asfalten, hvorefter den spørger, om du er ok. Hvis du ikke svarer ja, sender låsen selv bud efter en ambulance. Og som ekstra feature er låsen drevet af solenergi, så du (næsten) aldrig skal lade den op. Firmaet bag lover at en times sollys giver en fuld opladning. Så er det bare ærgerligt, at du bor i et land, der er rigt på skyer.
Det hele lyder lækkert, og prisen lander da også på 250 dollar, så hvis du tæsker rundt på en bunke rust, skal du måske genoverveje situationen.
3. Fikst lappegrej
Det er altid med otte km hjem i regnvejr, at man punkterer. Selv hvis du skulle finde en cykelhandler på vejen, har han sandsynligvis ikke tid til dig lige nu. Og det var så den dag. Punkteringer er noget af det værste for cyklisten, men nu påstår virksomheden Patchnride at have løsningen.
Som altid skal du først finde punkteringen. Det gør du ved at smøre den medfølgende væske ud over dækket, pumper luft i, og lader luftboblerne sladre. Derefter stikker du spidsen af din Patchnride i dækket og tømmer engangsbeholderens masse ind i dækket. Pump dækket, og du er klar til at trille. Ifølge producenten tager det kun 60 sekunder.
Værktøjet kan forudbestilles på patchnride.com og koster 30 $. Ekstra engangsbeholdere koster 12 $. Lappeløsningen forventes at være klar i starten af 2015.
4. Redningshjelm
Annonse
Volvo har ry for at være dygtige til det med sikkerhed, og nu har de kloge svenskere igen fået en god idé. Sammen med teknologivirksomheden Ericsson og POC, som producerer sports- og sikkerhedsudstyr, har man nemlig forbundet bilisterne med cyklisterne på en helt ny måde.
Der er tale om en cykelhjelm, som sender et signal til bilen, der oplyser føreren om, at der er en cyklist i en blind vinkel. Samtidigt lyser en advarselslampe på cykelhjelmen, som fortæller cyklisten, at bilisten ikke kan se ham.
Det ligner en oplagt løsning på de mange højresvingsulykker med store lastbiler og klejne cyklister, men lige nu fungerer systemet kun med Volvo-vognen XC90. Så enten skal alle bilister købe svensk firhjulstræk, eller også skal Volvo dele ud af deres teknologi, ligesom dengang de frigav patentet på trepunktsselen.
Connected Cycle har endnu ikke oplyst en pris, men pedalerne kommer med sikkerhed på markedet i 2015.
5. Jazzhænder
Klædt i kulsort midt om natten rækker du armen ud og signalerer, det bedste du kan. Men ingen ser dig. Medmindre du bærer disse cykelhandsker med indbyggede blinklys. Det er en tidligere software-udvikler fra Google, Zach Vorhies, som har lavet de såkaldte ’Zackees’.
På håndryggen har Vorhies monteret en stribe led-lamper, som bliver drevet af to flade batterier. Lyset aktiveres ved at holde tommel- og pegefinger sammen, så to små metalstykker rører hinanden. Batterierne holder snildt et par mørke måneder og alt elektronik er pakket af vejen, så handskerne kan vaskes.
Handskerne var oprindeligt en del af et tosset outfit, som Zack Vorhies designede og bar under San Fransiscos modeuge, hvor han blev spottet af en arrangør. Efterfølgende gik det op for Vorhies, at handskerne var mere anvendelige som en sikkerhedsfeature i trafikken.
Et par koster 85 $ og kan bestilles på zackees.com.