Lad os få elefanten ud af rummet: Den nye iPhone er grim. Det store indhak øverst på skærmen og bagsidens kamerapukkel er i hvert fald kedelige kompromiser i mine øjne. Andre føler ligefrem væmmelse ved synet af de store kamerahuller, der åbenbart udløser anfald af trypofobi (det kan googles).
Vi lånte den lille Pro-udgave, som er den mindste af de tre iPhone 11-varianter. Er du til store telefoner, er det værd at betale 900 kroner ekstra for Max-modellen, som har langt større skærm og lidt bedre batteritid. Ellers er de to identiske.
Byggekvaliteten emmer af soliditet med stål på kanten og matteret glas på bagsiden, der ikke opsamler fingeraftryk. Farvevalget står mellem sølv, guld, grå og den betagende ’midnatsgrøn’. Både stålrammen og kamerapuklen er afstemt, så farven matcher glasset. Mobilen er mere vandtæt end forgængerne og overlever nu en halv time på fire meters dybde.
Annonse
Den fremragende OLED-skærm lyser op med 800 nits, så den let ses i solskin. Ser du video i HDR-kvalitet, topper lysstyrken på 1200 nits, hvor man næsten rækker ud efter solbrillerne. Stereohøjttalerne har Dolby Atmos med omsluttende surroundeffekt.
Skærmens forkætrede indhak huser både selfiekameraet og sensorer til ansigtsgenkendelsen, der er blevet op til 30 procent hurtigere. Den virker også fra skævere vinkler – med og uden morgenhår og læsebriller. Vi savner bestemt ikke fingersensoren. Apples løsning til oplåsning af telefon og apps er både sikrere og nemmere end noget andet på markedet.
Selfiekameraet kan nu også tage ’slofies’, små videoer i langsom gengivelse. Mere anvendelig er nok muligheden for at zoome ud, så man får bedre plads til venner og omgivelser. Det sker helt automatisk, når man vender mobilen til vandret i hånden.
Bagsidens tredobbelte kamera omfatter en normal vidvinkel, en ultravidvinkel og en tele med to gange optisk zoom. Alle fire kameraer leverer 12 megapixel, og kvaliteten er markant bedre end i sidste års modeller.
Du får naturlige farver, stærk dynamik, flot udviskede baggrunde og fin detaljegrad – også når mørket falder på. Den nye natindstilling aktiveres automatisk, men kan slås fra med et fingerstrejf. Video indfanges i op til 4K / 60 FPS, og stabiliseringen er fremragende. De senere år er iPhone sakket bagud på kamerafronten, men det er hermed indhentet.
Af princip skifter jeg mindst en gang om året mellem Android og iPhone, og det er altid en blandet fornøjelse. Nu kom jeg fra Android, og så er det svært at vænne sig til Apples statiske brugerflade med ikoner på rad og række. Android tilbyder langt friere tilpasning.
Annonse
Til gengæld oplever jeg nu igen, at mange apps for det meste shiner mere på iPhone, fordi de er bedre optimeret til den enkelte telefon.
I rå hastighedsmålinger giver iPhone også konkurrenterne baghjul, og den billige basis-udgave er lige så hurtig som Pro-modellerne. Til gengæld må du her nøjes med en svagere LCD-skærm, ligesom du går glip af teleobjektivet, stålrammen, den fremragende videostabilisering og den ekstra vandtæthed.
Den billigste 11'er har også mindre batteri og langsommere opladning med den medfølgende lader.
Vores lille Pro-model havde altid mindst 20 procent strøm tilbage ved dagens ende. Trådløs opladning er en mulighed på alle udgaver af iPhone 11, men du kan ikke oplade dine øretelefoner ved at lægge dem på mobilen, som man kan med mange Android-telefoner.
Basisudgaven af iPhone 11 fås med 64, 128 eller 256 GB lagerplads, mens de to Pro-modeller fås med 64, 256 eller 512 GB. Apple burde helt indlysende have droppet de utilstrækkelige 64 GB-udgaver, og merprisen for tålelig plads er svær at forsvare, især på Pro-modellerne.
Hvis du er glad for din nuværende telefon, er det nok værd at vente på næste års iPhone, som sandsynligvis får et mere tidssvarende design uden indhak i skærmen. Men skifter du ofte mobil, fordi du altid vil have det fedeste, er iPhone 11 Pro (Max) lige nu det oplagte valg. Og når man ser på den, siger det da ikke så lidt om de indre kvaliteter.