Få styr på varmen: Euroman tester smart-termostater
Overvejer du at skifte dine gamle termostater på dine radiatorer ud med smart-termostater, så du får en intelligent varmestyring og kan styre varmen fra din smartphone? Søren Bang Hansen har gennem en måneds tid testet den nyeste generation af smart-termostater fra Tado i sit eget hjem. Her er hans dom.
Foto: PR Termostaterne, den trådløse sensor og mobil-appen er forbilledligt enkle og velfungerende.
På denne tid af året går mange af os og skruer på hjemmets radiatorer. Med det resultat at vi skiftevis fryser og fyrer for gråspurvene.
Løsningen er intelligente termostater, der automatisk skruer op, når der er brug for det, og vice versa. Gevinsten er både højere komfort og lavere varmeregning.
I en måneds tid har vi testet nyeste generation af smart-termostater fra Tado – og oplevet en markant forbedring af komforten. Varmeregningen kan vi ikke konkludere på endnu, men den tyske producent garanterer, at du kan få pengene tilbage inden for et år, hvis du ikke opnår besparelser.
Monteringen gik nemt, da jeg først havde gennemskuet, hvilken af de medfølgende adaptere, der passer på vores gamle Danfoss-radiatorer. Adapterne er lavet af plast og virker skrøbelige, men de fungerer. Selve termostaterne er gedigne og stilrene uden synlig skærm. I stedet lyser den valgte temperatur op med små hvide prikker på overfladen.
Det samme gælder seriens nyeste produkt, som vi også testede: En trådløs sensor, som lader dig overvåge og indstille temperaturen hvor som helst i rummet. Det er praktisk, hvis radiatoren er svært tilgængelig, eller man mest opholder sig i modsatte ende af lokalet. Har du udstyret dit smarthjem med Google, Apple HomeKit eller Alexa, kan du også justere temperaturen med talte kommandoer.
Eller med den tilhørende mobilapp, som giver et glimrende overblik over temperatur og luftfugtighed i de enkelte rum. Det er let at opsætte tidsplaner, så temperaturen fx sænkes til 16 grader om natten – og hæves til 22, når man står op om morgenen. Systemet lærer selv, hvornår det skal gribe ind for at opnå de ønskede temperaturer. Det tager endda højde for vejrudsigten, så den lave vintersol gennem de sydvendte vinduer også får lov at lune. Og når du åbner et vindue for at lufte ud, slukker termostaten i nogle minutter.
Hvis alle i hjemmet bruger Tado-appen, kan systemet automatisk skrue ned for varmen, når ingen er hjemme. Det kræver dog et ekstra abonnement. Uden dette får man stadig besked på mobilen, når sidste mand har lukket (men ikke slukket), og man kan så selv sænke temperaturen med et par tryk. Det er efter min mening en uskik, at produkter som disse bindes op på særlige abonnementer, men heldigvis er den ekstra funktionalitet let at undvære. Lad os håbe, det fortsætter sådan.
Systemer af denne type fungerer bedst med radiatorer. Moderne gulvvarme reagerer nemlig så langsomt, at det ikke giver mening at skrue op og ned så ofte. Tado tilbyder dog en bred vifte af produkter til styring af fx aircondition. Tjek selv udvalget på tado.com.
Mit indtryk af Tados termostater er særdeles positivt. Der er noget Sonos-agtigt over den enkle og ubesværede måde, produkterne spiller sammen på. Og selv om det hele i grunden passer sig selv, vil din indre kontrolfreak elske at nørkle med optimeringen af dit smarte, lune hjem.
Det testede startsæt (termostat og bridge til routeren) koster 699 kr.
En pakke med to termostater koster 1.199 kr.
Den trådløse temperatursensor koster 999 kr.