Det er knald eller fald for wearables. Alle de store teknologivirksomheder er sikre på, at gadgets, der gør det muligt at være online hele tiden, bliver det nye, og flere forsøg er allerede blevet gjort. Men forbrugerne har indtil nu været langt fra begejstrede.
Bluetooth-høresneglen er en favorit for midaldrende, midtjyske sælgere, og Google Glasses var nærmest dødt, før det overhovedet kom i gang.
Derfor er det uhyre vigtigt for fremtiden for wearables, at det nye Apple Watch lever op til tidligere produkters æstetiske niveau, så det ikke ender som endnu en genstand, forbeholdt first movers, ingeniører og die hard teknik-entusiasterne. Det skal være så pænt, at det ikke udelukkende skal leve på sin tekniske kunnen.
Annonse
Apple er, foruden at være verdens mest værdifulde selskab, firmaet, der om nogen har ændret måden, vi ser på teknik: Fra at være kedelige, kantede arbejdsredskaber er computere, telefoner og andre dingenoter blevet til lækkert brugsdesign med sexappeal og rundede kanter. Men hvad synes modefolket så om det nye ur?
”Jeg synes, Apple Watch’et er for praktisk. Det er lidt ligesom en cykelhjelm eller et pulsur, der tjener et formål, som gør, at vi ser igennem fingre med, at det ikke er så kønt. Det klassiske ur er jo i dag en i virkeligheden helt overflødig ting, fordi det er så nemt at kigge på sin telefon, men uret er pænt og fungerer som et smykke. Apple Watch’et er sikkert meget sjovt, men jeg tror ikke på det ud fra et stilmæssigt synspunkt,” siger Frederik Lentz Andersen, moderedaktør på Euroman.
Også modeikonet og stylisten Sergei Sviatchenko stiller sig kritisk over for det højteknologiske armbåndsur.
"Der er helt sikkert et marked for Apple Watch, men ikke så stort som fx iPhonen, der er blevet allemandseje. Dog vil jeg følge udviklingen nøje, og jeg håber på en dag at se en kombination af det teknologisk avancerede og det elegante.”
Designet til Apple Watch er ifølge nogle stærkt inspireret af designeren Marc Newtons ur, Ikepod Manatee, fra midten af halvfemserne. Selvsamme Newton begyndte også at arbejde for netop Apple i 2014. Apple Watch kommer i seks forskellige materialer, fra aluminium til 18 karat guld.
Annonse
Kronen på uret, der normalt bruges til at indstille tiden, er blevet omdannet til hjem-knap og et værktøj til at zoome ind og ud på det enten 38 eller 42 millimeter store display. Her kan man, udover at få tiden, ringe til folk, sende en animation af sin hjerterytme og meget mere. Dog mangler der ifølge urekspert Kristian Haggen noget:
”Jeg elsker mit ur på grund af håndværket. Mekanikken, de hænder, der har været på det, og det tidsløse ved uret, er noget, Apple Watch'et aldrig vil kunne nå. Dog må jeg jo sige, at de rammer en tidsånd rigtigt godt. First moverne skal selvfølgelig have det som et statussymbol, men i og for sig tjener det intet praktisk formål."
"Jeg har en stressende hverdag allerede, jeg har ikke brug for flere ting, der bipper,” siger Kristian Haagen. Han påpeger dog, at han som Apple-fan er interesseret i at se, hvad det kan, dette nye Apple Watch:
”Jeg er ikke forført af tanken, men jeg er nysgerrig. Hvis et Apple Watch kommer mig i hænde, vil jeg bære det om mit højre håndled. På det venstre skal mit gamle, klassiske sidde. Selv, når jeg bliver gammel, når tiden bliver min fjende, vil jeg have mit klassiske ur på det venstre håndled – bare uden at trække det op."
Der er foreløbig ingen dansk lanceringsdag for uret, men uret vil blive sat til salg i USA samt Tyskland den 24. april, og allerede fra 10. april vil det være muligt at forudbestille uret.
Der var ej heller noget nyt om en lanceringsdato for Apples betalingsløsning, Apple Pay, der er indbygget i Apple Watch.