Philip Battin tegner gadgets for Google: 'Ideen om designeren som en solokunstner, der sidder for sig selv og laver geniale ting, holder ikke'

Philip Battin tegner gadgets for Google: "Ideen om designeren som en solokunstner, der sidder for sig selv og laver geniale ting, holder ikke"

Philip Battin er designchef i Google Seed Studio i Californien, hvor han er med til at tegne morgendagens gadgets. Han arbejder faktisk så langt ud i fremtiden, at ’næste generation’ allerede er gamle nyheder for ham. Vi taler med den danske designer om at lede gennem tillid, om fænomenet slow-tech og om kunsten at smøre en ’feedback-sandwich’ til sine medarbejdere.

Offentliggjort

DEN FØRSTE GANG, Philip Battin følte sig star struck, var, da han i 2013 rendte ind i Googles medstifter, multimilliardæren Sergej Brin. Det var på Googles campus i Silicon Valley, og danskeren konstaterede ved samme lejlighed, at verdens niende rigeste mand ifølge Forbes var helt nede på jorden. Amerikaneren var i pink Crocs, shorts og en Dry-Fit T-shirt og høvlede rundt på campus på en Stair Master-agtig motionscykel, der ikke kun forvarslede mandens forkærlighed for en god grundform (og en tvivlsom smag i sko), men også en anderledes virksomhedskultur, der siden Googles grundlæggelse i 1998 har gjort en dyd ud af at udfordre de traditionelle hierarkier.

”Han var helt ligeglad med, at han er en af verdens rigeste mennesker. Han snakkede med alle og tog ikke sig selv særlig seriøst. Det var super fedt. Det interessante ved ham og Google er jo, at der bliver gjort så meget ud af at eliminere den magtdistance, der eksisterer i en hierarkisk struktur. Brin er ikke en eller anden mytisk person, som man kun har hørt om, men en del af hverdagen. Det er vigtigt i forhold til innovation. De bedste idéer opstår jo ved water cooleren, når mennesker mødes og taler sammen. Det er antitesen til at lade ting ske bag lukkede døre,” siger Philip Battin, der leder Googles Seed Studio, et internt designstudio og tænketank, som udtænker produktkoncepter, som måske, måske ikke, en dag lander på hylderne i en Elgiganten nær dig.

GOOGLEPLEX ER ET underfundigt sted. Det er navnet på Googles gigantiske hovedkontor i Mountain View uden for San Francisco og arbejdsplads for flere mennesker end der er indbyggere i Ringkøbing, hvor Philip Battin voksede op og lærte sine første drengestreger udi design på en 75Mhz computer, som han fik af sin far. Området i Mountain View ligger klos op ad NASA’s Ames Research Center, hvor det amerikanske rumfartsagentur udvikler deres rumfærger.

Det er en by i byen. Her er ikke kun kontorpladser, men laboratorier, hvor folk går rundt i hvide suits i støvfri miljøer, skateboardbaner, bowlinghaller, swimmingpools, tennisbaner, danse-studios og klatrevægge, foruden isbutikker og over 20 restauranter, hvoraf flere har Michelin-kokke ansat. Det hele er gratis for de ansatte, der i princippet kan tilbringe et helt liv i reservatet, uden nogensinde at mangle noget. Googleplex er heller ikke uden sine finurligheder, der tæller en life-size skulptur af en T-Rex ved navn Stan og grønne områder, hvor man lader geder græsse i stedet for at bruge plæneklippere.