Skal de danske fans drage afsted til ørkenstaten Qatar eller blive i Danmark?

Skal de danske fans drage afsted til ørkenstaten Qatar eller blive i Danmark?

De danske landsholdsfans står i forbindelse med VM i Qatar over for et historisk dilemma. For hvordan vejer man kærligheden til landsholdet op mod politiske grundprincipper? Vi har talt med to fans: én, der tager til Qatar, og én, der boykotter slutrunden.

Offentliggjort

Det kommende VM i Qatar har slået revner i den nærmest unedbrydelige røde mur, vi ellers kender de danske roligans for at være.

Hver enkelt landsholdsfan har været nødsaget til at gentænke sin egen rolle og sit engagement i slutrunden. Skal de drage afsted til ørkenstaten Qatar i deres røde og hvide trøjer for at følge det danske landshold på nærmeste hold i november og december? Eller skal de blive hjemme i Danmark? Og er det overhovedet okay at tænde for tv’et og se kampene?

Indtil videre er det et faktum, at mellem 700 og 800 danskere vil pakke deres tasker og være til stede i den mellemøstlige vintervarme, når Kasper Hjulmands udvalgte tørner ud mod Frankrig, Tunesien og Australien. En af dem er den 22-årige elektriker Mads Lund Pedersen. Sammen med tre af sine venner har han sikret sig billet til alle Danmarks gruppekampe samt ottendedelsfinalen, som det danske landshold, hvis man skal tro bookmakerne, står til at skulle spille.

Mads Lund Pedersen har fulgt landsholdet altid og trods sin bopæl i landsbyen Linå, der ligger mellem Silkeborg og Aarhus, har han i de sidste fire år været fast inventar ved landsholdets kampe i Parken, når tiden har været til det. Sidste år var han både på lægterne til EM-kampene mod Finland og Rusland og til ottendedelsfinalen mod Wales i Amsterdam.

Nu venter den hidtil største fodboldrejse, når han og vennerne den 21. november, dagen før Danmarks første kamp ved VM, lander i Hamad International Airport i Doha.

”Jeg synes, man får de bedste fodboldoplevelser på stadion. Det er noget andet end at se det derhjemme foran fjernsynet, for man mærker både stemningen før, under og efter kampen og får lidt flere aspekter af oplevelsen med. Også derfor tager vi afsted,” siger Mads Lund Pedersen og fortsætter:

”Det er klart et kæmpe minus, at det bliver afholdt i Qatar, men det er ikke fansenes eller spillernes skyld. Vi skal ikke ned og bakke op om styret. Vi ønsker blot at opleve en slutrunde som fans og støtte landsholdet, for vi ved ikke, hvornår chancen byder sig igen. Problemet ligger længere oppe i systemet, og jeg håber ikke, at lignende beslutninger vil gentage sig.”

Der er dog ingen tvivl om, at turen til Qatar langt fra bliver af den helt billige slags for de fire kammerater.

De har hver især betalt 5.500 kroner for alle fire billetter i kategori to. 7.000 kroner for en flybillet tur/retur. Og 13.000 kroner hver for en ferielejlighed i et resort lidt uden for centrum af Doha. Dertil skal lægges lommepenge og forbrug i de 16 dage, de er afsted.

”Vi kommer nok til at leve på en sten og spise billige klapsammenmadder. Der bliver ikke råd til at leve i sus og dus,” siger Mads Lund Pedersen.

Selvom den 22-årige elektriker glæder sig til turen, er han samtidig påvirket af den offentlige debat om VM i Qatar. Korruption, slaveforhold og manglende menneskerettigheder har fået flere til at opfordre spillere og fans til at boykotte slutrunden. Mads Lund Pedersen har da også haft en lang samtale med sine venner om, hvorvidt de skulle blive hjemme.

”Hvis slutrunden havde ligget i England eller i Tyskland, havde vi slet ikke haft behov for at have disse overvejelser. Men de manglende menneskerettigheder og slaveforholdene for arbejderne i Qatar har jo gjort, at vi har været nødt til at forholde os til det. Vi er dog alle et sted i vores liv nu, hvor vi har tiden og pengene til at tage ud og se en slutrunde. Det er en unik mulighed,” siger Mads Lund Pedersen.

Kan du forstå de fans, der har valgt at boykotte slutrunden?

”Ja, dem forstår jeg fuldt ud. For det, der er sket i Qatar, er på ingen måde i orden. Vi synes også, at det er forkert, selvom det kan klinge lidt hult, når vi alligevel tager afsted. Men det er en drøm, som vi har mulighed for at realisere nu.”

Har du nogle bekymringer i forhold til at tage afsted?

"Nej. Jeg kender os godt nok til at vide, at vi sagtens kan finde ud af at indordne os. Vi er opmærksomme på den qatarske lovgivning og reglerne der. Det er ikke sådan, at jeg går og frygter at blive lagt i håndjern."

Er der et yndigt land?

En af de danske landsholdsfans, der har valgt at blive hjemme under slutrunden, er den 28-årige robotprogrammør Christian Rothmann fra Aalborg. Han er formand for interesseorganisationen Danske Fodboldfans, har sæsonkort til landsholdet i Parken og siden 2015 har han set de fleste af landsholdets kampe på udebane på lægterne.

I 2018 rejste han også til VM i Rusland, men trods en glødende loyalitet over for landsholdet, har han i år valgt at trække en streg i det arabiske sand og boykotte slutrunden helt. Han ønsker ikke at tage afsted og støtte landsholdet fra tribunerne, og han kommer heller ikke til at se kampene i fjernsynet.

”VM i Qatar står for mig som en skamplet og er et billede på, hvor slemt det kan blive. Jeg har i mange år håbet og tænkt, at der på et eller andet tidspunkt i processen var nogle ansvarlige mennesker, der rent faktisk ville tage ansvar. Vi står i en situation, hvor mennesker har måttet lade livet for at bygge de stadioner, man skal ned og holde en folkefest på. For mig giver det ikke mening at stå og reelt set danse oven på gravpladser på stadioner, der er blevet til under horrible forhold,” siger Christian Rothmann.

Den aalborgensiske landsholdsfan erkender, at det bliver hårdt for ham ikke at kunne være til stede og se landsholdet spille, som han normalt ville være. Især nu, hvor vi har en stærk trup, og hvor optimistiske tunger har udråbt Danmark som en outsider til VM-titlen, ærgrer Christian Rothmann sig over, at han må vente fire år på igen at kunne mærke slutrunde-magien.

”Jeg har det ad helvedes til over at skulle misse de danske kampe ved slutrunden. VM i fodbold er noget helt særligt. Det er svært at sammenligne det med nogen anden begivenhed, og det er svært for mig at skulle vælge landsholdet fra. Men det her er en sag, der er større end fodbolden og min kærlighed til landsholdet.”

Har du tænkt over, hvad du så skal lave, mens slutrunden står på?

”Jeg har aldrig set ’Game of Thrones’, så planen er at komme i gang med det. Det bliver i høj grad nødvendigt, for når slutrunden først kører, fylder den rigtig meget i mediebilledet, så jeg skal have noget andet at se. Det bliver hårdt at undvære VM, men sådan må det være.”