Som en slags modreaktion på den ellers hyggelige livsstil, vi forbinder med vinteren, har vinterbadning langsomt, men sikkert infiltreret vores tilgang til den kolde årstid herhjemme. Det er, som om vores – i hvert fald nogle af vores – kroppe har brug for at blive mindet om, at den eksisterer – på den mest brutale måde muligt: ved at træde ned i det iskolde vand og mærke et øjeblikkeligt chok. Det er ikke bare koldt, det er en slags voldsom kulde, der får dig til at tvivle på alt, hvad du troede, du vidste om dine egne grænser. Så hvorfor gøre det? Vi har spurgt fire dedikerede vinterbadere, der her fortæller om deres vej til det isnende vand, og hvorfor de bliver ved med at komme tilbage.
Af Magnus Bjørnog Oliver Bodh LarsenFoto: Bjørn Ellermand og Martin Ford
Bragt i samarbejde med Visit Copenhagen, Destination Nord, Visit Aarhus og Visit Vesterhavet.
Paw Simon Krogh
53 år, direktør i Valhalla Invest. Bor i Aarhus.
Annonse
Hvornår begyndte du at dyrke vinterbadning?
”Ligesom mange andre er det noget, som jeg har prøvet en gang imellem. Men det begyndte for alvor at tage fart for to år siden, da jeg blev medlem af en vinterbadeklub. Siden er jeg blevet dybt afhængig af det og savner det meget, hvis jeg i en periode ikke får det gjort.”
Har du mål om, hvor mange gange du gerne vil i vandet på en uge?
”Jeg vil rigtig gerne afsted hver dag. Men på en gennemsnitlig uge er jeg nok i fem gange.”
For dem, der stadigvæk har til gode at prøve vinterbadning, hvordan vil du så beskrive de første sekunder, når du træder i det iskolde vand?
”Jeg har prøvet det så mange gange, at jeg godt ved, at jeg bliver lige chokeret hver gang. Det er nærmest et overgreb på kroppen, og alt skriger indeni mig, men jeg gør det, fordi jeg ved, at der venter en kæmpe belønning på den anden side.”
Annonse
Hvad er det for en belønning?
”I selve momentet, når man har overstået de første 30 sekunder, sker der noget fuldstændig fænomenalt i kroppen. Smerten forsvinder, man får ro på og bliver belønnet med en masse endorfiner og adrenalin. Bagefter er man fyldt med energi på en lækker og paradoksalt nok afslappende måde.
På en højere klinge og i livet som sådan giver det at udsætte mig selv for et ubehag en form for dybde og perspektiv i livet. I vores del af verden er vi så beskyttede, i hvert fald rent fysisk. Er vi et sted, hvor der er for koldt, jamen, så skruer vi op for varmen, og er der for varmt, så skruer vi bare ned. Vi er nogle komfortdyr.
Jeg tror, det er sundt en gang imellem at udsætte sig selv for en smule ubehag, for hvis man udholder det her ubehag, så får man en fornemmelse af, at man kan overkomme ting og klare, hvad man sætter sig for. At have varmen føles uendeligt meget bedre, når man har mærket, hvordan det føles at fryse. Jeg har et mantra, der hedder: ’Ubehag gør godt.’”
Hvordan ville du beskrive din spillestil som vinterbader?
”Når jeg spiller fodbold, er jeg normalt angriber, men når det gælder vinterbadningen, er jeg nok en kontrollerende midtbanespiller. Jeg skal kæmpe med mig selv for at bevare kontrollen og sørge for, at det her ubehag faktisk ender med at blive forvandlet til nydelse, for ligesom alle andre vil jeg også bare gerne op af vandet.”
Hvor vinterbader du?
Annonse
”I vinterbadeklubben på Marselisborg Havn i Aarhus. Jeg kan også sagtens finde på at gøre det et sted fra kysten, men så er det en lidt større investering. Når jeg ikke får saunaen med, kan kroppen godt bruge utroligt meget energi på at varme sig op igen, så jeg kan godt blive meget træt senere på dagen, hvis jeg ikke forholdsvis hurtigt bliver varmet igennem, efter jeg har været i vandet. Det er faktisk en rigtig behagelig måde at blive træt på, men det kræver, at jeg har tiden til det.”
Er der et bestemt tidspunkt på dagen, du foretrækker at komme afsted?
”Der er jo intet skønnere end en solrig morgen, men det kan også sagtens være i skumringen. Det kan noget særligt, når man står der i halvmørket, og vandet kigger truende på en.”
Har du et ritual, som altid skal følges i forbindelse med vinterbadning?
”Jeg har faktisk ikke ritualer, før jeg hopper i. Men efterfølgende kan jeg godt lide lige at få en hat på, så hovedet kan holde på varmen.”
Hvad er dit bedste tip så, Paw, til andre, der drømmer om at komme i gang?
”Man skal acceptere, at man skal arbejde lidt med det. Og som med så meget andet så kommer belønningen, i takt med at man bliver dygtigere og dygtigere til det.
Der er ingen grund til, at man forsøger at tvinge sig selv til at blive længe i vandet til at starte med. Der skal man nok komme med tiden. Og så er det en god idé at blive ved med at bade kontinuerligt, når sommeren slutter, så man følger med årstiden og langsomt vænner kroppen til temperaturændringerne.”
Lisbeth Østergaard
44 år, influencer. Bor i Aalborg.
Hvornår begyndte du at vinterbade?
”Det gjorde jeg for mange år siden. Det har måske været i 2012. Jeg arbejdede på ’Go’ morgen Danmark’, og vi havde et tema, der handlede om den gode, sunde livsstil. Noget i den dur.
Det var selvfølgelig januar, og Christian Bitz var med som livsstilsekspert. Han sagde, at vi skulle ud og vinterbade. Og jeg tænkte bare: ’Er du sindssyg?’ Men det gjorde vi. Og det var bare vildt fedt.
Egentlig var det jo ikke særlig rart. Men endorfinerne kartede rundt på første sal, blodomløbet blev sat i gang. Siden har det været til og fra. Jeg forsøger at komme i vandet én gang om ugen.”
Hvordan vil du beskrive det første sekund, du træder ned i det kolde vand? Er det mere som et chok eller en kærkommen krammer?
”Nok et sted in between. Jeg føler, jeg bliver ramt i hovedet – eller i hele kroppen, faktisk – af en ishammer. Det er et cold rush. Et iskoldt sus, der går igennem krop, marv og ben. Men jeg synes jo, at det er rart. I hvert fald bagefter. Og jeg føler virkelig, at jeg lever. Når jeg er dernede, koncentrerer jeg mig ret meget. Det er ikke nydelse på samme måde, som når man tager et sip af en Margarita.”
Det opløser selvbevidstheden?
”Ja, fuldstændig. Alt går i opløsning. Det er samme følelse, man kan opnå ved hård fysisk træning. Ens hjerne kobler fra. Og jeg synes, at stimuliene varer ved resten af dagen. Ikke at skyerne forsvinder fra solen, men det giver en klarhed.”
Hvis vinterbadning var en sport, hvordan vil du så beskrive din spillestil?
”Min spillestil – hmm. Jeg er ikke superoffensiv, for jeg hopper ikke i vandet. Jeg er heller ikke en plæneklipper. Jeg er ikke Stig Tøfting. Jeg er nok mere en kedelig midtbanespiller. En god spilfordeler, der lige ser det hele an. Lurer lidt på dagens forhold og så tager den derfra.”
Hvor vinterbader du?
”Der er ikke så mange steder her i Aalborg, men jeg bader i Vestre Fjordpark. Hvilket også vil sige, at jeg ikke har nogen sauna lige for tiden. Så det er kun vandet, det handler om. Jeg vil gerne være dernede i tre minutter. I hvert fald to minutter.
Da jeg boede på Amager, var jeg medlem af vinterbadeklubben Det Kolde Gys. I Aalborg har jeg forsøgt at blive medlem af en vinterbadeklub ved navn Isbjørnen, men det er åbenbart sværere end at stoppe krigen i Ukraine. Det kræver vist, at man kender folk eller er på en helt særlig liste.
Men under corona vænnede jeg mig til at vinterbade uden sauna. Vi hakkede sågar hul på isen med en økse i den periode. I virkeligheden er det grødis, man jagter. Det er det ypperste for en vinterbader.”
Er der en bestemt tid på dagen, hvor du bedst kan lide at vinterbade?
”Om morgenen. Det ér bare fedt. En ting er, at det er smukt og lækkert. Men det kickstarter simpelthen bare dagen. Alternativt kan jeg også godt lide at gøre det efter træning. Det er virkelig også megafedt.”
Hvad er dit bedste tip til andre, der drømmer om at komme i gang?
”Start i begyndelsen af sæsonen. Om efteråret, fx. Lad være at gå i vandet for første gang på årets koldeste dag. Og hvis du er et sted, hvor du kan bade uden badetøj, så gør for guds skyld dét. Det er simpelthen det rareste. Og det siger jeg ikke ud fra en eller anden idé om frihed.
Jo, det føles også godt på den måde. Men det er bare rarest ikke at komme op med en våd og meget kold badedragt.”
Jonas Bonde
33 år, medejer af saunagusvirksomheden Sauna85 og uddannet gusmester. Bor i København.
Hvornår startede du med at vinterbade?
”Da jeg var 14 år, begyndte jeg at gå til saunagus i Frederiksberg Kurbad. Jeg kan huske, hvordan jeg i starten var nødt til at gå ud (af saunaen, red.) før alle andre, fordi jeg var ved at besvime. Men så gav den søde bademester mig en sukkerknald, og jeg kom stille og roligt til mig selv. Jeg begyndte sådan rigtigt at dyrke det i starten af 20’erne, da jeg blev medlem af Islands Brygge Vinterbadeklub.”
Hvorfor startede du der?
”Jeg havde prøvet det et par gange og fandt ud af, at jeg rigtig godt kunne lide følelsen i både hovedet og kroppen efter sådan en tur. Dengang vidste jeg ikke rigtigt noget om, hvad det var, der sådan rent fysiologisk skete, men jeg fik bare et kæmpe kick af det. Jeg kunne godt lide det pres, varmen lagde på en, og det var fedt at mærke, hvordan jeg gradvist blev bedre til at håndtere varmen.”
Hvordan vil du beskrive det første sekund, når du træder ned i det kolde vand?
”Nu har jeg efterhånden taget mange sæsoner, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det er blevet nemmere for mig. Jeg glæder mig aldrig til at komme ned i vandet. Det første sekund er skrækkeligt, og alt i din krop og dit hoved siger, at du skal se at komme væk. Man går i fight or flight mode, og der handler det virkelig om at tage nogle dybe indåndinger og få kontrol over sig selv. Af og til kan man godt nå til et punkt, hvor man får så godt styr på sin vejrtrækning, at man glemmer, at det kolde vand omslutter en. Men det er følelsen efterfølgende, som jeg gør det hele for.”
Kan du beskrive den følelse?
”Lige i starten gør det ondt og spænder i hele kroppen, men hurtigt bliver man ramt af en overvældende varme fra blodet, der strømmer tilbage og vil ud i huden og varme kroppen op igen. Det er også derfor, man bliver rød over det hele. Og så får man et dopaminrush, som er uden sammenligning, både i kroppen og i hovedet. Man bliver simpelthen glad af det.”
Hvis vinterbadning var en sport, hvordan ville du så beskrive din spillestil?
”Jeg er en offensivt drevet forsvarsspiller! Som sagt har jeg dyrket det i mange år, og jeg synes jo stadig, det kan være svært at komme i det kolde vand. Jeg ligger defensivt som udgangspunkt, for jeg har altid barrikaderne oppe og synes ikke, det er sjovt til at starte med, men jeg kommer altid med i feltet, når det skal afgøres. Jeg er ligesom Daniel Agger.”
Hvor vinterbader du?
”Udover ved vores egne saunaer bader jeg stadig ved Islands Brygge Vinterbadeklub, som jeg har gjort de sidste 10 år. Jeg har tidligere boet i Sydhavnens Fiskerihavn, og der kunne jeg også godt finde på at starte dagen med et dyp uden sauna.”
Du er selv lidt inde på det, men er der et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du foretrækker at hoppe i?
”Ja, helt sikkert om morgenen eller den lidt sene aften. Morgenen og formiddagen har jo en speciel ro over sig, og man lægger et virkelig godt fundament for dagen, som man så er klar til at angribe. Den sene aften har også noget over sig, og så kan man slutte af med et varmt bad at gå i seng på. Så jeg bruger det meget enten som en start eller en afslutning på dagen.”
Har du et ritual, som altid skal følges?
”Altså, generelt hænger vinterbadning og sauna meget sammen for mig, og jeg går altid i vandet først. Jeg forsøger at tage mig god tid, også selvom det er virkelig koldt eller blæser. Jeg skal lige gå en runde og have armene op over hovedet, inden jeg går ind i saunaen. Derinde skal jeg sidde i minimum et kvarter, men helst 20 minutter hver gang, og der skal være stille i saunaen.
Snak hører til tidspunkterne, hvor man går i vandet. Det er et ritual for mig, at jeg skal tre gange i sauna. Det vil sige, at hvis jeg er alene og har tid, bruger jeg cirka halvanden time på at vinterbade.”
Hvad er dit bedste tip til andre, der drømmer om at komme i gang?
”Giv dig selv god tid, tag nogle dybe indåndinger og gå stille og roligt både ned i vandet og op. Sørg for at hydrere, fokuser på dit åndedræt, og sørg for at have et par gode klipklapper, for det kan være slemt, hvis fusserne bliver for kolde.”
Jan Slot
62 år, flexjobber som spinninginstruktør. Bor i Esbjerg.
Jan, kan du ikke først lige fortælle os, hvordan du kom i gang med vinterbadning?
”Jeg startede for fem år siden, og det var faktisk lidt af en tilfældighed. Dengang gik jeg til noget fysisk træning, og en af de andre mænd på holdet var heftig vinterbader. Han spurgte altid, om jeg ikke skulle med, og de første mange gange fik han et stort nej. Til sidst kunne jeg ikke stå imod længere, og så fik han overtalt mig.
Jeg kan stadig huske den første gang, men den tæller knapt nok, for jeg kom sgu ikke engang rigtigt i. Jeg var simpelthen ikke mentalt klar til det, men jeg er også sådan en, som godt kan lide at prøve grænser af. Det skulle være løgn, at jeg ikke kunne klare det.”
Hvordan vil du beskrive følelsen, når du træder ned i det kolde vand?
”Det er pissekoldt! Og det er det stadigvæk her efter fem år – man vænner sig aldrig helt til chokket. Dem, der siger noget andet, lyver. Men til gengæld bliver kroppen ret hurtigt vant til at befinde sig nede i det kolde vand, og det går trods alt lidt lettere med tiden.”
Hvad giver det dig at vinterbade?
”Det frigiver en hel masse endorfiner og en helt generel følelse af velvære. Og når man kommer op i årene – nu siger jeg det bare, som det er – så vil Lille Willy efterhånden ikke altid helt det samme, som jeg vil. Lige på det punkt har vinterbadningen altså gjort underværker.”
Hvor ofte er du i baljen?
”Helst tre gange i ugen, og hvis jeg ikke har mulighed for at gøre det så ofte, så tager jeg altid en tur under den kolde bruser derhjemme.”
Er der et bestemt tidspunkt på dagen, hvor du foretrækker at gøre det?
”Det skal helst være højvande, og det er, fordi jeg oftest går ud fra strandbredden, så hvis det er lavvande, bliver fødderne for kolde, inden jeg når ud, hvor jeg kan dyppe mig. Og så kan jeg godt lide at gøre det ved solnedgang.”
Hvor vinterbader du henne?
”Jeg vil helst til Blåvand og Vejers, men begge steder er et stykke fra mig, så ofte bliver det i Ho Bugt. Jeg kan også finde på at tage til Vejen Idrætscenter, hvor de har et skønt isbad. Så kan man også kombinere det med en tur i sauna, hvilket jeg er stor tilhænger af. Jeg er også medlem af en vinterbadeklub i Vorupør Havbad og Aqtiv Havbad i Esbjerg. Men jeg foretrækker stranden, hvor vandet er rent, for jeg synes faktisk, det er lidt ulækkert nede i havnen, hvor der både kan være olierester og overløb fra åen.”
Hvis vinterbadning var en sport, hvordan ville du så beskrive din spillestil?
”I gamle dage havde man i fodbold en position, som man kaldte for en libero. Jeg er nok en libero. Jeg er stille og rolig, overvejende og holder det kølige overblik, når det bliver presset.”
Har du et ritual, som altid skal følges, inden du hopper i vandet?
”Det vigtigste, som jeg altid gør, er at fokusere på min vejrtrækning. Det begynder jeg nærmest allerede på, når jeg går hjemmefra. Jeg bruger intet udstyr, og er der ingen folk i nærheden, tager jeg den nøgen.”
Hvad er dit bedste tip til andre, der drømmer om at komme i gang?
”Find en vinterbadeklub, og allier dig med nogen, der har styr på det. Og så lad være med at lege supermand. Tag det et lille skridt ad gangen.”
Jeg kan godt lide, at alt er up in the open. De sjoveste mennesker er dem, der kan finde ud af at læse en simpel situation. Og det er der bekymrende mange, der ikke kan.