På arkitektur-fronten byder 2018 på en masse spændende projekter, der spænder over alt fra miljøvenlige skov-bygninger til Europas højeste tårn. Vi har herunder samlet ti af de mest interessante bygninger, som åbner op for offentligheden i 2018 - og der burde være masser af inspiration til, hvilke seværdigheder du skal putte på din rejse-bucket list i år.
Ekstravagance lader til at være nøgleordet for den nye Paradise City-bygning i den sydkoreanske hovedstad Seoul, som er tegnet af den hollandske arkitektgruppe MVRDV. Bygningen forventes at stå klar inden det forestående vinter-OL i landet, og på de 9.800 kvadratmeter kan man finde alt fra en natklub til et shoppingcenter. Mest kendetegnende for bygningen er nok indgangen, som bliver prydet af en stor, gylden cirkel - og denne vil blive et særligt kendetegn for byen, da den vil kunne ses på indflyvningen til den nærliggende lufthavn Incheon.
Med det nye V&A-museum i Dundee, Skotland, kan du godt glemme alt om støvede, gamle og triste museer. Bygningen kommer til at huse Skotlands første designmuseum og er udformet med skrående vægge, der rager ud over floden Tay som boven på en stor færge. Man har desuden forsøgt at gøre bygningen miljøvenlig ved at integrere geotermisk energi.
15 etager og 2.500 trin udgør Thomas Heatherwick-bygningen Vessel, der i år åbner op for offentligheden i Hudson Yards i New York. Bygningen bliver ofte omtalt som trapperne til 150 millioner dollars, som ikke rigtigt fører nogen vegne hen - men ifølge arkitekten bag er formålet med bygningen, at besøgende kan bevæge sig igennem de kobberfarvede trapper og platforme med en have og flere terasser, hvorfra de kan nyde udsigten til den amerikanske storby.
Den italienske arkitekt Stefano Boeris 'Vertical Forest'-bygning i Milano er med sine 1.100 træer et pragteksemplar på CO2-minimerende arkitektur. I år tager han sit design med til Nanjing i Kina, hvor det 200 meter høje Nanjing Green Towers vil blive den første vertikale skov i Kinas historie - hvilket er en milepæl for regionen, som har en af de største CO2-udledninger i verden. I bygningen vil der både være kontorer, et museum, en natklub på øverste etage, et hotel samt en arkitekturskole med særlig vægt på miljøvenligt design.
Med en højde på 462 meter kommer Lakhta Center i den russiske by Sankt Petersborg til at blive Europas højeste bygning - og dens 82 etager vil danne rammen om alt fra kontorer til et planetarium og en biograf. I toppen af bygningen vil der desuden være en udsigtsplatform.
Arkitekten Jean Nouvel er kendt for sine banebrydende designs, og hans seneste projekt i Doha, Qatar, ser ikke ud til at bryde dét mønster. Bygningens design er inspireret af ørkenrosens udseende og er opbygget af en masse skiver, der har den samme beige farve som den omgivende ørken. Bygningen bliver landets nationalmuseum og kommer til at indeholde forskellige artefakter, der er relateret til områdets kendetegn: olie og gas, handel samt Den Persiske Golf.
I 2017 stod Kina ifølge CNN bag mere end halvdelen af skyskraberne, der målte over 200 meter i højde - og det er tilsyneladende et billede, der kommer til at tegne sig igen i år. Her står firmaet Zaha Hadid Architects nemlig klar med den 207 meter og 46 etager høje bygning Leeza SOHO i Beijing. Foruden en blanding af kontorer og butikker vil undergrundsbanen løbe under bygningen, der består af to dele, som hver snor sig 45 grader - og heri vil man fremover kunne finde verdens højeste atrium, når bygningen står klar i 2018.
Efter et år med voldsomme diskussioner i USA om konføderale monumenter, er der næppe et mere passende tidspunkt at præsentere den amerikanske befolkning for det første nationale monument for lynching-ofrene. Museet går under navnet National Memorial for Peace and Justice og ligger i Montgomery, Alabama. Her kan besøgende blandt andet gå rundt mellem rækker af betonstykker, der hver især repræsenterer en region i USA, hvorpå navnene på mere end 4.000 lynching-ofre er indgraveret. De pågældende regioner vil efter musets åbning blive opfordret til at få tilsendt deres specifikke monument som en påmindelse om fortidens forbrydelser.
Det er hele ni år siden, at arkitekten Rem Koolhaas første gang løftede sløret for designet til Taiwans nye Taipei Performing Arts Centre - og i år, knap et årti senere, åbner bygningen endelig op for offentligheden. Bygningens design skiller sig ud trods de relativt simple former - en firkant og en kugle - og kommer til at danne ramme for tre forskellige teatre, herunder et med plads til 1.500 tilskuere.
Jeg bliver måske lidt irriteret på mig selv over, at det stadig er så svært for mig at få Mette frem. Det er nok mest, når jeg er på skærmen. Jeg oplever ikke, det er så svært, når jeg er ude at møde folk.