Sådan laves Kay Bojesen-aben
En dansk klassiker: Denne værkstedsvideo er det mest tilfredsstillende, du kan se i dag
Gør dig selv den tjeneste. Det er så rart.
Foto: YouTube skærmbillede En designklassiker in the making.
Savsmuld, træspåner, sandpapir og trælim. Man kan næsten dufte kombinationen af materialerne, når man ser videoen om, hvordan den ikoniske Kay Bojesen-abe bliver til.
Vi bliver inviteret med ind på værkstedet, hvor en gråsprængt herre med briller viser, hvordan en designerabe skal skæres. Og det er decideret meditativt og tilfredsstillende at se på, hvordan et rektanglet stykke råt træ bliver til en formfuldendt designerabe. Der hugges, slibes, limes og samles.
Processen er akkompagneret af rolig jazz, der er en rolig lørdag morgen med rundstykker og aviser værdig. Tankerne ledes tilbage til 1950’erne, hvor aben også er født. Man bliver med andre ord opslugt af den stilfulde og nostalgiske stemning, og det er lige før, man får lyst til at gå gennem byen, lette lidt på hatten og sige ”Goddag Frue”.
Nærmere præcist blev aben født i 1951 ud fra Kay Bojesens egen devise om, at ’linierne i et produkt skal smile’. Og selvom det er 65 år siden, at den første abe kom til verden, så kan vi godt glemme alt om samlebåndet. Der er stadig tale om håndværk og kælen for detaljerne.
Oprindeligt var planen bag aben, at den skulle agere knagerække-forlænger i en børnemøbeludstilling. Aben skulle hænge fast på knagerækken med sin hånd, og så skulle benene bruges til huer og halstørklæder.
I dag kan man vist roligt sige, at aben er blevet så godt som allemandseje. Måske er du en af de +300.000 personer verden over, der har aben til at slænge sig ned fra bogreolen eller dørkammen.
LÆS OGSÅ: Flyvende sky leverer musikken og lyset til dit hjem
LÆS OGSÅ: B&O lancerer nye højtalere med 360-graders funktion
LÆS OGSÅ: Unikt: Gå selv på opdagelse i Utzons operahus