Solen skinner, men hvor skal du drikke en iskold øl? Her er 10 gode ølbarer

Livet er skønt. Ikke mindst på en ølbar. Hvis øllet er godt og udvalget stort, er det lettere at modstå hverdagens brok, når man har fået sit bryg. Vi anbefaler 10 af landets bedste ølbarer.

10 gode ølbarer
Offentliggjort

Findes der noget bedre end en god bar? Et andet hjem. En pause. Med gode øl. Mange forskellige gode øl vel at mærke. Dybe slurke, dybe vejrtrækninger. At lade op med øl gør det lettere at modstå brok over hverdagens trivialiteter.

Ligesom de danske bryggerier, står de danske craft beer-barer desværre stille, mange lider.

I begyndelsen af ølrevolutionen skulle der ikke så meget til for at imponere de mildt sagt ikke forvænte danskere, når det kom til øl. En Guinness var nok. Måske en Irish Beamish Stout. Kilkenny – endnu en irsk øl. Erdinger Weissbier og man slog kraftspring. Alle er det øl, som næppe nogen dansk ølentusiast i dag investerer sin tørst i.

I den spæde ølrevolution gik man på Den Tatoverede Enke i Boltens Gård i København. Der fik man sin første trappistøl. Fandt ud af forskellen på en belgisk blonde og en tripel. Oven på baren var der en belgisk restaurant med cuisine a la biere.

Andre fremtrædende ølbarer dengang var Ølbaren, Cafe Griff, Kareten og Charlie’s Bar i København, Odense havde Carlsens Kvarter og Christian IV, Aarhus kun Cockney Pub. Dronning Louise i Esbjerg, Fox & Hounds i Herning og ikke mindst You’ll Never Walk Alone i Kolding satte også standarden i revolutionens begyndelse.

Vinstue 90 på Gammel Kongevej på Frederiksberg bør også nævnes, mest som et kuriosum. Den øllede vinstue forførte aspirerende ølelskere med deres slow beer, som de stadig markedsfører sig med. Det var – og er – en almindelig Carlsberg-pilsner, som bliver skænket ultra langsomt, der gør skummet plastikagtigt. Men gæsterne var og er glade. Vinstue 90 har stadig ry for at servere ”velskænket” fadøl.

Æstetik som et hittegodskontor

Siden er der kommet mange fremragende ølbarer til. Stort udvalg og høj kvalitet. Der er ingen tvivl om, at ølrevolutionens signaturdrik IPA fylder for meget og står i vejen for mange andre gode øltyper. Det ofte skramlede look virker også bedaget i dag. Servicen er ofte også ikke eksisterende. Mad fås undtagelsesvis.

Øllet og kun øllet er i centrum, men det er også udfordringen for den danske ølbar anno 2024. For en ølbar lever ikke kun af et varieret udvalg, men også af et varieret publikum. Sat på spidsen: En ølbar skal også tiltrække et publikum, som ikke er vild med øl. Ølbarerne har brug for at redefinere deres funktion. De bør være andet end et reservat for beer geeks.

Æstetikken er mildt sagt ikke først på dagsordenen. Et look af pulterkammer er normen.

Det bedste eksempel på, at danske ølbarer er pressede lige nu er Peders i København.

Indtil for nylig var den en kandidat til Danmarks bedste ølbar. Kælderen i Pisserenden i København var altid proppet med gæster. Hygge og en i særklasse kurateret menu af øl på fad og flaske. Men Peders har annonceret, at den lukker. Høj husleje, Covid-19 og uforudsete udgifter til vedligeholdelse er ved at give den dødsstødet efter syv år.

Der er dog heldigvis stadig en masse gode ølbarer, der holder craft beer-fanen højt, og vi har samlet 10 af de bedste.

Erlings_05.jpg

Der er max hyggefaktor. Vi er tæt på ædel pubstemning – og med jazz til. Hver onsdag er der live jazz. De 14 haner byder på forholdsvis easygoing craft beer, langt imellem de crazy bryg. Selvfølgelig er der IPA, ølrevolutionens signaturdrik, men fx bayerske Ayinger er også en hjemmebanefavorit for Erling, og så taler vi hvedeøl, bock og pilsner. I Erlings Flaskebutik i Mejlgade 51D er der masser af lir for humlefetichister og andre ølelskere.

Nørreport 8 | 8000 Aarhus

erlings.dk

Christian Firtal_03.jpg

Christian Firtal

Der er altid suverænt godt øl på de 20 haner på den gamle ølbar i gå-i-byen-strædet i Odense. Den årlige Pale Ale Festival, der i år finder sted den 16.-19. maj, trækker ølentusiaster til fra hele landet. Pas på sidst på aftenen, når du skal på toilettet. Trappen derned er stejl.

Vintapperstræde 31 | 5000 Odense

facebook.com/Firtallet

Carlsens Kvarter_02.jpg

Carlsens Kvarter

Her blev forbrugerorganisationen Danske Ølentusiaster stiftet i 1998. Carlsens Kvarter er fra 1972 og vil sikkert overleve Danske Ølentusiaster. Kro- og pubstemning. Båse er altid godt. Specialet er belgiske øl. Det er her du får din første, sjældne trappistøl, fx Westvleteren, fordi baren selv henter øllet hjem fra Belgien. Stor kærlighed til dansk, især fynsk, craft beer.

Hunderupvej 19 | 5000 Odense

carlsens.dk

Himmeriget

Baren med landets højeste nørdfaktor. Her kan du få alt øl, især hvis det er underligt nok. Indgiftet med importøren Drikkeriget, som specialiserer sig i amerikanske øl, som siden ølrevolutionenens begyndelse har sat dagsordenen på godt og ondt. På et tidspunkt havde de pilsneren fra tjekkiske Uneticky som husøl, en kandidat til verdens bedste pilsner. Hvis du ikke er til øl, er deres udvalg af amaro, italienske krydderbittere, himmelsk.

Åboulevard 27 | 1960 Frederiksberg

himmeriget.dk

Taphouse_01.jpg

Taphouse

Her har de hele 61 haner. Det var en sensation, da de åbnede for 10 år siden og proklamerede, at de var ølbaren med de fleste haner i Europa. Udvalget af øl er altid godt. Varieret og som oftest velskænket. Hvis de ville gentænke indretningen og gøre Taphouse mere hyggelig, kunne de få dobbelt så mange gæster. Ølbaren i Elmegade har samme ejere. Suverænt udvalg af øl også her.

Lavendelstræde 15 | 1462 København K

taphouse.dk

Mikkeller & Friends

Mikkellers største joint, der er centreret omkring deres uendeligt mange forskellige slags øl. På de 36 haner kan du også få alkoholfrit øl, Mikkellers blockbuster. Meget let og lyst look. Næsten som et lærerværelse på en nybygget skole af en stjernearkitekt. Nabobaren Koelship specialiserer sig i belgisk øl, især vildgærede varianter.

Stefansgade 35 | 2200 København N

facebook.com/mikkellerandfriends

Basement

Stor og ambitiøs, men hyggelig kælderbar med 20 haner, som hælder mod det IPA-centrerede. Udvalgt med stor finesse, danske såvel som udenlandske mesterbryg. Fra Danmark: Bad Seed, Gamma og Amager. Udlandet: Pohjala, Northern Monk og Basqueland. Bryggeriet Y Not Brewing er en del af ejerkredsen. Fokus på IPA og stout.

Løkkegade 18 | 9000 Aalborg

basementbeerbar.dk

Warpigs_03.jpg

Warpigs

Slagtehal i Kødbyen bliver til ølhal. Ovnen i baglokalet er importeret fra Texas og producerer ægte texansk førsteklasses barbecue. New York-vibe. Warpigs er et samarbejde mellem Mikkeller og amerikanske Three Floyds. Her er altid mange gæster, om sommeren er pladsen udenfor en fest. Hvis man skulle blive træt af Mikkeller-øl, er barerne ÅBEN, Fermentoren og Rhabarbar nærmest naboer.

Flæsketorvet 25-37 | 1711 København V

warpigs.dk

Brus_08.jpg

Brus

Der er altid gang i den på Brus. Det er nok den ølbar i København med procentuelt flest kvinder. To Øls flagship-bar med 24 haner, kun med øl fra En To Mange Øl-bryggeriet. Også færdigblandede cocktails på fad, en idé og succesformel, som er snuppet fra Mikropolis-baren i Vendersgade, som To Øl også havde andel i. Et centrum for gå-i-byen-livet på Nørrebro.

Guldbergsgade 29 | 2200 København N

tapperietbrus.dk

Fermentoren_02.jpg

Fermentoren

Her kan du altid få en røgøl fra Schlenkerla fra den bayerske by Bamberg. Det er grund nok til at komme på en liste over de bedste ølbarer i Danmark. Et fornemt varieret udvalg af høj kvalitet. Stadig stor kærlighed til bryggeriet Dry & Bitter, som tidligere var medejer. Mange stamkunder. Stor og populær gårdhave på et storbytravlt hjørne på Halmtorvet.

Halmtorvet 29C | 1700 København V

fermentoren.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Øl og Guide