Fire stjerner: Her får du et pitabrød i særklasse, som du kan drikke dyr champagne til
Nyåbnet pita- og vinbar på Nørrebro er det seneste skud på stammen af den tidligere bearnaisekonge Rasmus Oubæks velvoksne restaurantimperium, der også tæller Jagger, Otto og Pluto.
Pitabrød sat sammen med Krug-champagne til 11.000 kr. flasken!
Menu(u)muligheden foreligger på Nørrebrogades Babel, om end de fleste nok vælger at kombinere pitabrødet med en naturvin fra det omfangsrige kort.
Man kan ikke bestille bord på Babel, så det er bare at møde op og vente på, at der bliver plads enten inde i det lille lokale, der før rummede Cicchetti, eller ved en af bænkebordene ude på fortovet, hvor man på det nærmeste sidder halvvejs ude på den trafikerede cykelsti, men det er en del af Nørrebro-charmen.
Annonse
Babel er seneste projekt fra den tidligere bearnaisekonge Rasmus Oubæks side (Pluto, Gorilla, Maison, Retour Steak, burgerkæden Jagger, pizzakæden Otto og indiske Ritta), og her i begyndelsen står han selv i køkkenet, lige som legendariske fru Ahn styrer gulvet.
Vi begyndte med et glas sprød hvid fra Camille og Mathieu Apffel i Savoyen, som passede perfekt til vores indledende snack med sine citrusnoter. Det håndskrevne menukort hænger på en tavle og rummer både snacks, pitabrød og dagens retter.
Vi lagde ud med at dele en omgang græske dolmades, hvor fyldet af ris og hakket oksekød var omvundet af vinblade og lagt i en græsk avgolemono-citronsauce, lavet på kyllingefond, æggeblomme og masser af citronsaft.
Vi nuppede også en omgang arayes, den libanesiske streetfood-klassiker, hvor et halvt pitabrød fyldt med varmt krydret (spidskommen, hvidløg, koriander) oksefars steges på panden og serveres med en god tahin at dyppe i.
Wauw – nu ved jeg, hvad jeg skal stille op med eventuelle pitarester derhjemme.
Vi havde også bestilt hver sit pitabrød. De fås med fyld af henholdsvis cévapcici (krydrede kødboller), sabich (aubergine, æg og salat) ribeye, kyllingelever, iberisk gris og brisler.
Annonse
Vi tog ét med secreto (fedtmarmoreret skulder af iberisk sortfodsgris) og ét med kalvebrisler. Begge typer kødfyld var suppleret med forskellige slags løg, tomat, peberfrugt, syltet agurk, chili og tahinpasta og smagte fremragende. Især fordi det hjemmebagte pitabrød er i særklasse – jeg har ikke fået bedre i Danmark.
Saftigt og på samme tid luftigt og sprødt – og æoner af år fra det sædvanlige industripap, man ellers får herhjemme. I glasset fik vi lidt rød Morgon fra en af de første, der forstod at lave fejlfri naturvin, Jean Foillard.
Tavlekortet byder også på dagens retter – denne aften bl.a. fladbrød med stegt kyllingelever og en tæt på guddommelig tzatziki og så en af mine favoritter: kalvehjerne!
Kalvehjernen var meunierestegt i et lerfad med stegte kartofler og syltet citron, og nærmest svømmede i smør, men det havde vores tjener også råd for: Crozes-hermitage fra René Dard og Francois Ribo i det nordlige Rhone, hvis frugtige og elegante syrah skar lige gennem fedtet og klarede hjernen ved at yde modspil til dens cremede konsistens.
Babel får sin indmad direkte fra Rungismarkedet i Paris og hatten af for at satse så meget på det, for det er nok ikke lige, hvad den lokale hipsterungdom har mest lyst til at sætte tænderne i.
De fire unge piger ved vores delebord, som vi tilbød chancen for at smage på vores hjerne, lignede nogen, der mest af alt havde lyst til at ringe efter politiet, og flygtede tilbage til deres tomater med tahin.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.