En ølbondes opsang til mikrobryggerierne: "Ølbranchen bliver nødt til at tage sig sammen"

Hvis øl skal blive rigtig interessant, er det ikke nok at proppe det med humle og smide design-etiketter på dåsen. En ølbonde på Sjælland vil have bryggerne ud på marken.

En ølbondes opsang til mikrobryggerierne: 'Ølbranchen bliver nødt til at tage sig sammen'
Offentliggjort

Her er et eksperiment: Gå ind på den fineste ølbar, du kender, og vis bartenderen et byg- og et hvedestrå. Mit gæt er, at han ikke kan udpege det, som er hovedingrediensen i de øl, han serverer: Byg. De seneste år har budt på en sand invasion af mikrobryggerier, og vi har for længst lært at sige IPA, stout og brown ale. Vi skåler i tørhumlet New England IPA, mens vi diskuterer det ene mikrobryggeris fortræffeligheder frem for det andet. Men i modsætning til i vinens verden, hvor selv den mest forlorne connaisseur kan fortælle om forskellen på syrah og pinot noir, er der ikke en sjæl, som interesserer sig for byg.

Det har en bondemand på Sjælland besluttet sig for at gøre noget ved. Hans navn er Tore Jørgensen, og de seneste 15 år har han udvidet gården i Herslev til bryggeri og stald-café og dermed skabt et sted, hvor du kan nyde en friskbrygget øl og kigge direkte ud på de marker, hvor ingredienserne er groet. Han kalder sine øl for naturøl.

”Vi er ølbønder. Vi laver øl ud af det, vi kan se ud af vores vinduer,” siger Tore Jørgensen, da vi har sat os ned i gårdhaven, omringet af nyligt høstede bygmarker og de lader, hvor øl står i store tanke og gærer.

”I vinens verden er det naturligt, at produkterne kommer et sted fra. De kommer ikke ud af ingenting. Når det kommer til øl, ved ingen, hvor råvarerne egentlig er dyrket. Det holder ikke. Hvis man skal producere høj kvalitet, mener vi, at man skal have en holdning til råvaren, man skal være tæt på råvaren, og råvaren skal sætte dagsordenen for det, man laver.”