Esben Bjerre har åbnet en kiosk i sit eget hjem

Når man bor ud til en af Københavns - på en solskinsdag - mest befolkede parker, kan man jo lige så godt udnytte situationen. Esben Bjerre har åbnet sin egen kiosk, Ad Hoc, ud af sit eget hjem, der især er god på stærke drinks og Karl Johan-chips. Vi har spurgt ham hvorfor?

Esben Bjerre har åbnet en kiosk i sit eget hjem
Offentliggjort

Hvorfor har du åbnet en kiosk i dit eget hjem?

”Vi bor på Indre Nørrebro og ser frem til, ligesom mange andre danskere, en ret ’vær hjemme i Danmark’-agtig sommer. Vi skal også have et barn her om lidt. De to ting kombineret med, at vi bor i et hus, hvor den nederste etage fungerer lidt som værksted/bryggers/gæsteværelse, hvor vinduerne er ud til Folkets Park, gav mig ideen. Der sidder så mange ude i parken hver dag, og jeg kan simpelthen se, at vores nabokiosker hælder spiritus og chips ud ad dørene til de her folk. Og så tænkte jeg bare til sidst; ’Det skal fandeme være løgn – nu vil jeg også.’

Så havde vi et lille husmøde, om det var okay, og om det ville blive for irriterende, hvor jeg lovede, at jeg nok skulle tage mig af det meste. Men så greb det lidt om sig, for det er jo altid sjovest at bygge Legoen.

Jeg fik lavet forhandlerkontrakter og fik styr på det med fødevarestyrelsen. Det er man jo nødt til for ikke at få ballade. Det er ikke et guerillaforetagende det her. Det er lidt ligesom, da Jeff Bezos startede hjemme i garagen – bare helt anderledes.”

Hvad er konceptet?

”Vi åbner nogle vinduer, og så er kiosken nærmest midt i Folkets Park. Der er heldigvis ikke nogen dør ind i kiosken, så det er bare mig, der langer ting ud ad vinduet som kioskbestyrer. Vi har lidt øl og sprut og nogle chips. Jeg er kæmpe chips-fan og er blevet eneforhandler, udover Løgismose selv, af deres Karl Johan-chips.

Jeg fandt ud af, at så længe, man sælger ting som en kiosk, skal der ikke alkoholbevilling til. Så jeg har lavet nogle aftaler med dem, der laver de her små flyverflasker med sprut, som jeg taper sammen, så det bliver til en cocktail, og så kan folk selv åbne dem. Så får man en kop med en stor isterning i. Jeg har skaffet de flotte kvadratiske klare isterninger – det skal ikke hedde sig.

Det er gået op for mig, at jeg har alt for lav margin på mine produkter. Min negroni koster 75 kr., og jeg kan godt afsløre, at hver af de små flasker, som der er tre af, koster 20 kr. Så kan man godt selv regne ud, at det ikke er en god forretning.

Men det er lige så meget for at have noget hyggeligt at lave, at jeg har åbnet kiosken."

Hvordan gik første dag som kioskejer?

”Modsat Jeff Bezos og alle de andre, vil jeg gerne afsløre salgstallene for første dag. Det blev 972,50 kr. i omsætning. Det er okay i forhold til ambitionsniveauet, synes jeg.

Der var en tung overvægt af folk, jeg kender, som kom forbi første dag. Men der var også et par folk, der sad ovre i parken, der kom over og skulle se, hvad der foregik. Jeg kan sige, at der er et kæmpe marked for at sælge alkohol efter kl. 22:00. Det ved jeg ikke, om er særligt lovligt, men der er et gigantisk potentiale for at køre et sort marked lige der. Men det lader jeg være med.”

Hvad er åbningstiderne?

”I det hele taget kommer kiosken ikke til at være særlig meget åben. Vi skal også lige selv være hjemme, solen skal helst skinne, og måske skal man give noget mad til sit barn. Hvis vi er optimistiske, kan man nok regne med, at den er åben samlet set fire timer om ugen. Så det er lidt om at være heldig med at være der. Det er kioskernes Playstation 5 det her.”

Hvad skal man bruge 1000 kr. på i kiosken?

”Det er jo hele min første dags omsætning. Men hvis man skal bruge 1000 kr., og måske er nogle stykker, ville jeg købe fire negroni to-go, en Mormors Kolonihavebrus fra To Øl, et par City Session Øl også. Og så har jeg købt sådan nogle lækre snacks, fordi jeg blev revet med inde på engros-siden, da jeg skulle bestille. Det er nogle popcorn med karamel indhyllet i chokolade. Dem ville jeg også købe en stor håndfuld af.”

Hvad har du i kiosken, som ingen andre kiosker på Nørrebro har?

”Jeg vil sige, at vi ligger bedre i miniatureflasker end nogen andre kiosker i området. Og så kan jeg jo med ro i stemmen sige, at vi er de eneste, der har Karl Johan-chipsene fra Løgismose.”

Har du åbnet en kiosk, fordi du er på røven?

”Jeg kan berolige alle med, at det går rigtig godt på den front. Men jeg synes bare, at det kunne være rigtig hyggeligt. Jeg synes, det er et rigtig fint supplement til alt det andet, der er på Nørrebro.

Jeg tænkte, at det var en god ide at lave en kiosk, hvor alt var lidt dyrere og lidt bedre, og der ikke er særlig meget af det, så det er svært at nå at få noget, inden det er udsolgt. Det må være min niche.”

Kan man få toast?

"Nej desværre. Jeg har ikke noget hygiejnekursus. Eller et industrigodkendt køkken."

Hvornår holder du åbent i den kommende weekend?

”Jeg kan love, at der er åbent i dag (4 juni.) fra 14:30, så længe butikken kan overskue det. I morgen bliver der ikke åbent, for der er der børnefødselsdag. Eller, måske. Det er meget ad hoc.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Bar, Nørrebro og Esben Bjerre