At kalde det helligbrøde at stille sin koffeinafhængighed på en af Københavns utallige langt-under-middelmådige ”kaffebarer”, hvor råvarekvaliteten ligger og roder et sted mellem Molslinjens aftenbuffet og cocktailpølser på glas, ville være at sætte det på spidsen. Så det vælger vi at gøre. Drik nu bare kaffe et sted, hvor de ved, hvad de laver.
Her er redaktionens 11 favoritter:
Prolog
I det lille smalle lokale i Kødbyen langer Sebastian og Jonas, der er mændene bag Prolog, noget af Danmarks (og verdens) bedste kaffe over disken. Jonas er to gange dansk baristamester og begge er de mildest et par orakler ud i kaffenørderierne. Bestil for guds skyld en espresso. For den fås ikke bedre i byen. Og sådan er det.
Darcy’s Kaffe
Lige i starten af den til tider hektiske Rantzausgade ligger Darcy’s Kaffe som en saving grace for den afdeling af Nørrebro. På Darcy’s Kaffe har ejeren – du gættede det, han hedder Darcy – set det gabende hul i den københavnske caféscene, der er manglen på gode ’multi-roaster’-kaffebarer. Det betyder, at han henter kaffebønner ind fra de bedste risterier i verden, som han serverer til de københavnske verdensborgere. Desuden har de en af byens bedste café-menuer, der skifter hver dag.
Coffee Collective Godthåbsvej
Coffee Collective har om nogen været med til at anlægge stilen, der nu til dags er kendt ude i verden som ’den skandinaviske kaffebar’. Det betyder, at de har været pionerer, når det kommer til at gentænke både kafferistning og caféoplevelsen. Ude på Godthåbsvej på Frederiksberg ligger deres risteri og største café. Her kan du følge med i ristemestrenes gøren og laden, imens du mæsker dig i et udvidet menukort og noget af den bedste kaffe, du kan opdrive i solsystemet.
Det Vide Hus
Lige overfor Rosenborg Slot ligger Det Vide Hus. I et hvidt hus. Omme bag espressomaskinen står Claus og tryller gudeskøn kaffe frem af bønner fra hele verden. Man kan fristes til at kalde Det Vide Hus for Københavns originale ’multi-roaster’-café. Dog er det tydeligt, at Coffee Collective er en genganger på bønnehylden. Hvis ikke du kommer for kaffen, så kom for deres hjemmelavede is. De er for vilde.
Kaffedepartementet
Rentemestervej i Nordvest er en af byens mest irriterende veje at cykle op ad. Men når du kommer til tops, kan du glæde dig til noget brandhamrende god kaffe, der kan være med til at give dig livslysten tilbage. Hos Kaffedepartementet rister de in house og har tit et udvalg af bønner, der adskiller sig fra det, man ellers finder rundt om i byen. Det føles lidt som om, man er turist i egen by, når man tager turen ud til Kaffedepartementet, og det er en sjældenhed i vores lille storby.
Sonny
Man skulle ikke tro, at man kunne finde god kaffe så tæt på Strøget, men det kan man hos Sonny. Det er et af de få steder i byen, hvor du kan suge bønner fra forskellige risterier, som fx La Cabra fra Århus og Koppi fra Helsingborg. De laver også nogle forrygende små morgen- og frokostserveringer, som vi her på Euroman tillader os at synes skæver lidt til nogle af Melbournes bedste caféer.
Alice
De er måske mest kendt for deres hjemmelavede is og croissanter, men kaffen på Alice er i den grad også grund til at tage turen ud til Amager. Kaffekortet er begrænset til bønner fra svenske Koppi brygget på en ét-gruppes La Marzocco GS3 og en klassisk filterbrygger. Og det er fandme i orden. Det er noget æstetisk genialt over det setup, og det leverer fuldkommen på smag også. Men igen – sæt også lige tænderne i deres is og bagværk.
CUB Amager
CUB har også en fillial i Indre By, men det er ude på Strandlodsvej på Amager, du skal tage hen og besøge dem. Her er risteri og café under samme tag, og der står nogle fandens kompetente baristaer bag baren. Der er tale om en sand nabolags-kaffebar her, og man kan mærke, at de tager sig god tid til sagerne. Et godt sted at ose søndagen væk.
Coffee Collective Torvehallerne
I Coffee Collectives Torvehallerne-bar går det for sig. Baristaerne arbejder næsten koreograferet bag baren for at holde tempoet, og det er uden at sænke niveauet bare det mindste. Om sommeren er det store hit deres espressosoftice, men ellers er det kaffe med en stor fed streg under, det handler om hér. Der er noget ægte storbypuls over det.
Andersen & Maillard
Her kommer der en kort servicemeddelelse. Hvis du ligesom os troede, at Maillard var et efternavn, så tog du fejl. Det er navnet på den reaktion, der sker, når kaffebønnerne bliver brune under ristning. Således oplyst. Andersen & Maillard er lige dele fuldstændig vanvittigt godt bagværk og herregod kaffe, som de brygger på alt fra Aeropress til deres lækre Synesso MVP espressomaskine (den eneste i byen, så vidt vi ved).
Arrebo
Lige på hjørnet af Den Sorte Plads på Nørrebro ligger der et lille stykke med Ærø og serverer noget af bydelens bedste kaf’. Arrebo er, så vidt vi er informeret, den eneste kaffebar i byen, der har bønner fra fynske Holy Bean på kværnen. Der er ikke så meget hokus pokus og snobbede fourth wave vibes over kaffen, men det smager fortrinligt.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kaffe og Guide til København