Forfatteren Thomas Baggers stamsted ligger i Aarhus: "Så snart man træder indenfor, omsluttes man af liflige dufte fra køkkenet”

Den Aarhus-baserede forfatter Thomas Bagger har et særligt sted i byens chamerende bydel Latinerkvarteret, som han ynder at besøge, når arbejdsdagen er slut og besøgets formål er hygge og nærvær.

Forfatteren Thomas Baggers stamsted ligger i Aarhus: 'Så snart man træder indenfor, omsluttes man af liflige dufte fra køkkenet”
Offentliggjort

Efter jeg har rundet de 40 år, er det blevet vigtigt for mig, at en café er et rart sted at opholde sig. At der er god plads, og at man ikke skal gnubbe skuldre med sidebordet. Det er der på Café Drudenfuss, som ligger i Latinerkvarteret i Aarhus på hjørnet af Studsgade og Graven.

Stedet er omkring 25 år gammelt, og det lå her før den store cafébølge skyllede ind over Aarhus. Atmosfæren på Drudenfuss er præget af adskillige generationskift, der ligesom rynker i huden, giver dybde og karakter.

De har et enkelt menukort og laver klassiske cocktails, som de mestrer til fulde. Det kan lyde en smule kedeligt. Men omkring et solidt fundament af stamretter, såsom den klassiske caféburger, gourmethotdogs og croque madame, søger køkkenet også efter kulinarisk fornyelse med sæsonbetonede retter.

Jeg vil anbefale, at man prøver deres coq au vin. Rødvinen er kogt godt ind, og så bruger de nogle store, økologiske hanestykker, som er dejligt møre. Den serveres med ristede kartofler i stedet for den typiske kartoffelmos, hvilket fungerer ret godt.

Jeg blev opmærksom på Drudenfuss gennem en tidligere chefs far, der ejede stedet. På det tidspunkt havde jeg aldrig rigtigt dyrket Latinerkvarteret, men fik hurtigt øjnene op for bydelens afslappede atmosfære, hvor man, i modsætning til caféerne ved åen, kan sænke både skuldrene og stemmen.

Om aftenen ændrer Drudenfuss karakter, og stemningen bliver intim og intens. Selv kommer jeg der både i dagtimerne og om aftenen. Om sommeren er der af og til livemusik, og stedet summer, når aftensolen luner brostenene under cafébordene. På den årstid er det en god idé at bestille bord i god tid, specielt hvis man vil sidde udenfor.

I modsætning til da jeg var yngre, handler det mere om nærvær, når jeg går ud nu. At være til stede med de mennesker, som jeg er sammen med. På Drudenfuss er der både plads til at falde i snak med andre, men også plads til at sidde i sin egen lille osteklokke. Det er rart at sidde et luftigt sted, hvor man kan føre en samtale uden at dele den med de andre gæster.

Som forfatter tilbringer jeg naturligvis meget tid foran computeren. De mange tavse timer foran en sort/hvid skærm er ret monotone og sansereducerende. Så når jeg lukker computeren og går ud, er det skønt at få stimuleret sanserne med lugte, lys og lyde. Det oplever man på Drudenfuss. Så snart man træder indenfor, omsluttes man af liflige dufte fra køkkenet og hører lyden af klingende service og latter.

Lyset er dæmpet og falder på okkerfarvede vægge og møbler i berlinerstil med en nuance af brændt orange. Det er som at komme ind i en tidslomme, hvor man nærmest synker ind i stedets varme energi og bliver budt velkommen af det storsmilende personale.

Jeg prøvede faktisk engang at rykke min arbejdsdag ned på Drudenfuss, nok mest med en pladderromantisk forestilling om den ’skrivende caféforfatter’. Det fungerede overhovedet ikke for mig. Der var alt for mange distraktioner, og jeg blev revet med af stemningen. Derfor tager jeg kun på Drudenfuss, når arbejdsdagen er slut, og besøgets eneste formål er hygge og nærvær.

Café Drudenfuss, Graven 30, 8000 Aarhus

Thomas Bagger

imagepezc25.png

Født i 1981 i Aarhus. Uddannet cand.mag. i medievidenskab. Slog igennem som forfatter i 2017 med kriminalromanen ’Den Permanente’. Siden har han udgivet thrilleren ’Manden i tre dele’, der er indstillet til Blixenprisen 2022. Er aktuel med ’Den nittende ø’, som er udkommet på Politikens Forlag.imagepezc25.png

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter i Aarhus, Bøger og Mad