Glem alt om tequila: Fire venner skriver dansk spiritushistorie
Fire barndomsvenner tog til Mexico og mødte en bonde, der i årtier har produceret tequilaens mindre kendte artsfælle mezcal. Nu har de sat sig for at udbrede den røgede spiritus – der engang var forbeholdt den mexicanske arbejderklasse – i Danmark.
Foto: Jakob Storm, privat
DU KENDER TEQUILA, i hvert fald den røde med hatten, og du har nok også hørt om mezcal, men ved du, hvad det egentlig er, der adskiller de to fra hinanden? Måske har du smagt det på en af byens barer og i din cocktail konstateret en let røget bismag – men ved du, hvad den skyldes?
Begge dele kommer vi tidsnok til. Først og fremmest skal du vide, at en dansk virksomhed som de første herhjemme er lykkedes med at anskaffe sig de adskillige tilladelser og certifikater, der kræves for at kunne producere og importere den mexicanske agave-brændevin, og at du snart vil kunne drikke mezcal artisanal – mezcal produceret via traditionelle, ikke-industrielle metoder – fra Landscape Import, når du går på bar eller på restaurant herhjemme.
Har du befundet dig til en reception eller en fernisering i København i løbet af de sidste par år, i hvert fald hvis du har befundet dig de rigtige steder, vil du formentlig være stødt på dem og deres sicilianske vine med de kunstfærdige etiketter og navne som ’Late Freckles’ og ’Lucky Shirt’.
Men når sandheden skal frem, var vinen mest af alt et pauseprojekt, noget at give sig til, mens både en pandemi, mexicansk bureaukrati – og måske lidt latinamerikansk mañana-kultur – satte en stopper for, at den første sending mezcal kunne komme ombord på et containerskib og tilbagelægge rejsen over Atlanterhavet til Danmark.