Friturestegt kylling, kimchi og kolde øl: Her skal du spise og drikke i Seoul

I Sydkoreas hovedstad står skyskrabere side om side med gamle paladser og templer. Også madscenen er et spændende miks af det traditionelle og det moderne. Her er det stadig den lokale, traditionelle madkultur, der dominerer, men moderne fusionskøkkener er også begyndt at dukke op i Seoul.

Friturestegt kylling, kimchi og kolde øl: Her skal du spise og drikke i Seoul
Offentliggjort

På få årtier er Sydkorea gået fra at være et fattigt landbrugssamfund til at blive et af verdens mest højteknologiske lande. Kulturindustrien med K-pop (koreansk pop, red.) og koreanske film og dramaserier har rettet verdenssamfundets øjne mod Sydkorea, hvor film som Oscar-vinderen ’Parasite’ og Netflix-serien ’Squid Game’ ligesom boybandet BTS har gjort hovedstaden Seoul til et populært turistmål.

Med sine skyskrabere, robot-madudbringere og udbyggede infrastruktur er Seoul blevet et eksempel på den moderne storby, der allerede eksperimenterer med flyvende taxaer og selvkørende busser.

Samtidig er den koreanske skønhedsindustri braget igennem internationalt, hvor både koreanske makeup-mærker og plastikkirurgi har sat sit præg på international skønhed.

Men Sydkorea er meget mere end blot sin moderne side.

I Seoul står skyskrabere, der huser landets techgiganter og K-pop-stjerner, side om side med gamle paladser og templer, og Korea har en rig historie og kultur dateret tilbage til år 8.000 fvt. Det ses ikke mindst i madkulturen, hvor koreanere hilser med et “har du spist?” fremfor “går det godt?”.

Det koreanske køkken er domineret af stærke retter, ikke mindst inspireret af kimchi, der er saltede og fermenterede grøntsager, og gochujang, en rød chilipasta, som er en vigtig ingrediens i de fleste koreanske retter.

Mens Københavns madscene domineres af fusions-køkkener og global madkultur, er Seouls restauranter fortsat præget af lokal madkultur, hvor bibimbap (der direkte oversat til dansk betyder ”stærke ris”), kimbap, kimchi-suppe, koreansk barbecue, friturestegt kylling og koreanske madpandekager er populære retter.

I Seouls mere turistede områder såsom Gangnam, Hongdae og Itaewon er udenlandske restauranter og fusionskøkkener ved at opstå, og madscenen er ligesom hovedstaden blevet et spændende miks mellem det traditionelle og det moderne.

clement-OxsIv3_zWXg-unsplash.jpg

Kyochon

Sydkorea er blandt andet verdensberømt for deres friturestegte kylling, og det er der engrund til. Sydkoreansk friturestegt kylling handler i høj grad om saucen, og for mange koreanere gælder mantraet “jo stærkere, jo bedre”.

Der er bred konsensus om, at den bedste friturestegte kylling fås hos en af de store restaurantkæder, og personligt foretrækker jeg Kyochon. Kyochon har restauranter overalt i Seoul, og selvom udvalget af smagsvarianter er lille, er alt på menukortet godt.

Traditionelt spises friturestegt kylling kun med syltede radiser og øl, dog serverer de fleste restauranter, inklusiv Kyochon, også andet tilbehør såsom riskager og kartoffelbåde.

Pris: 100 kr. pr. boks med nok til to personer.

kim-deachul-NOAzwcMzZJA-unsplash.jpg

Gwangjang Market

Selvom det er blevet beskyldt for at være for turistet, har Gwangjang Market ikonstatus som madmarked i Sydkorea. Her finder du alt fra det koreanske køkken, lige fra bibimbap og dumpling-suppe til et bredt udvalg af kimchi og koreanske jeon (madpandekager).

Madmarkedet er det perfekte valg, hvis man gerne vil prøve mange forskellige retter, og alle boder har siddepladser. Markedet er oplagt til frokost, da boderne lukker kl. 18.

2-1 Yeji-dong, Jongno-gu Seoul. Åbningstider: 9-18. Priser fra 10 kr. pr. ret.

Screenshot_20231207_134947_Gallery.jpg

Jongnos madboder

Hvis man gerne vil have en autentisk koreansk madoplevelse, er det oplagt at besøge madboderne i Jongno. Der er et bredt udvalg af både streetfood-boder og små restauranter med udeservering, og området er fuld af mennesker hver weekend.

Jongno er kendt for sin "pocha-gade", der udelukkende består af pocha, der er en blanding af en bar og en restaurant. Man skal dog ikke forvente det store udvalg af drikkevarer: de fleste steder serverer kun øl, koreansk soju og makgeolli (risvin).

Gaden starter ved Jongno-sam-ga Station udgang 13.

Jongno1.jpg

A Flower Blossom on the Rice

Selvom bibimbap er en af Sydkoreas mest berømte retter, er det faktisk overraskende svært at finde restauranter, der sælger det. Det skyldes, at de fleste koreanere selv laver bibimbap.

Man kan dog få en af Sydkoreas bedste bibimbap på restauranten A Flower Blossom on the Rice i det smukke og meget Instagram-egnede kvarter Insa-dong.

Restauranten, der desuden har fået tildelt Michelinguidens green star og Bib Gourmand, får næsten alle ingredienser fra lokale, organiske gårde. Derudover er dyrevelfærd og økologi også noget, der bliver prioriteret højt på stedet.

3-6 Insa-dong 16-gil, Jongno-gu Seoul. Åbningstider: 11.30-21. Det anbefales at bestille bord i forvejen, særligt i weekenden. Priser fra 100 kr. pr. ret.

A flower blossom on the riceIMG_7628.jpg

Samyukga

Overalt i Sydkorea kan man få koreansk barbeque, men et af de bedste steder er Samyukga. Placeret i det fine fest-område Gangnam (kendt for hitsangen 'Gangnam Style') serverer restauranten al slags kød, og modsat de billigere steder tilbereder tjenerne her kødet for gæsterne, hvilket kan være en fordel, hvis man ikke er vant til den koreanske grill.

Kødet tilberedes ved bordene, og tjenerne rådgiver desuden om, hvilke saucer der er bedst egnede til de forskellige typer kød.

Der er også vegetariske retter på menukortet såsom naengmyeon (Sydkoreas traditionelle kolde nudler) og riskage-suppe.

8 Gangnam-daero 114-gil, Gangnam-gu Seoul. Åbningstider: 11.30-22. Priser fra 100 kr. pr. ret.

Gwangjang Market Screenshot_20231213_085226_Gallery.jpg

Kojacha

Med sin michelinstjerne byder Kojacha på en af Sydkoreas bedste spiseoplevelser. Fusionskøkkenet består af retter fra Kina, Japan og Sydkorea, og restauranten serverer menuer med både klassiske og selvopfundne retter.

Signaturretter inkluderer en abalone-salat, hummer i flødesauce og hajfinne braiseret i tyk kinesisk suppe.

Alle gæster spiser i private rum, og restauranten er ofte booket til private arrangementer, ligesom den er et stamsted for det populære K-pop-band BTS. Der skal reserveres bord i god tid.

17, Hakdong-ro 97-gil, Gangnam-gu Seoul. Åbningstider: 12-22. Priser fra 600 kr. pr. kuvert.

Kojacha 20221018_123356.jpg

Mr. Ahn’s Craft Makgeolli

Sydkorea har ikke et bredt udvalg af traditionel alkohol. Det gør makgeolli dog op for. Makgeolli er en råhvid og let mousserende risvin, der kan smage både sødt, syrligt og bittert.

Der findes makgeolli-bryggerier overalt i Seoul, og en af de mere eksperimenterende er Mr. Ahn’s Craft Makgeolli, der foruden makgeolli serverer cheonju (en anden slags risvin) og en række koreanske retter med et moderne touch, herunder sashimi, madpandekage med trøfler og blæksprutte.

Restauranten er blevet udmærket med Michelinguidens god til prisen-prædikat Bib Gourmand i 2021 og 2022.

3, Hoenamu-ro, Yongsan-gu Seoul. Åbningstider: 18-24. Priser fra 150 kr. pr. hovedret.

Mr Ahns 밀전병.jpeg.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide, Ferie og Mad