Her er vinderne af take-away-krigen i København

Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup Jensen, har spist masser af take-away under coronakrisen og masser af god mad. Vi har bedt ham udpege sine personlige favoritter i København.

Her er vinderne af take-away-krigen i København
Offentliggjort

At tilbyde take-away har været restauranternes eneste mulighed under lockdown i coronaperioden. Og det har været den eneste mulighed for os "gæster" at støtte dem og få en bid af vores yndlingsrestaurant i en totalt forandret verden. Eller en mulighed for at prøve noget ny mad.

Gourmetrestauranter, man normalt ikke forbinder med take-away, gik også ind i den store take-away-krig og tog konceptet til nye højder.

Nu er det tid til at kåre vinderne af det bedste take-away i København under coronaen, og vi har derfor bedt Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup Jensen, om at stå for udvælgelsen.

Uhrup Jensen har nemlig spist masser af take-away de seneste måneder. På sin egen Facebook-profil har han jævnligt berettet om sine take-away-oplevelser under parolen 'Spis ude hjemme'.

"Det er jo ikke, fordi jeg ikke kan lave mad selv, men det har været pga. situationen, og, som jeg har skrevet på mine platforme, for at huske at støtte restauranterne, som lider i øjeblikket. Nogle kan lige overleve ved at lave take-away, for andre har det handlet om at vise, at ’vi stadig er her’.”

Og han er imponeret over standarden.

”Det har været et enormt interessant stunt at se, hvad man kan. Take-away-fænomenet var allerede før coronaen blevet rigtig godt. For nogle år siden var take-away bare pizza, sushi eller noget andet banalt i kedelige pakker, men det har været i rivende udvikling, og du kan få rigtig meget restaurantmad, som du ikke kunne tidligere i samme grad."

"Men at du pga. omstændighederne har kunnet få take-away fra en Michelin-restaurant, det har været sjovt at se. Selvfølgelig sagt i gåseøjne, fordi det er en lortesituation overordnet set, men når det nu ikke kan være anderledes, har det været interessant.”

Her er vinderne ifølge Jesper Uhrup Jensen:

Marchal Hotel d'Angleterre

”Du forbinder ikke take-away med luksus, men det her var en luksuriøs oplevelse. Maden var næsten på niveau med det, som du normalvis kan få på deres restaurant, og det er en bedrift. For selvfølgelig bliver take-away aldrig det samme som på en restaurant."

"Typisk gør restauranterne det nemt for dem selv med take-away. Jeg har fået rigtig meget kartoffelmos de sidste par uger fra andre steder. Men Marchal har kunnet lave nogle ting, hvor jeg har tænkt ’hold da op, det har du ikke set med take-away-mad før’. Fx en fantastisk tatar eller dansk sort hummer. Du kunne også få kaviar, men så meget skejede jeg ikke ud.”

”Hele setuppet var ekstraordinært. Du henter maden i lobbyen i d'Angleterre, sidder der og venter, indtil de kommer med maden i poser, som om du har købt en Gucci-taske. Der var lagt små sedler til, hvor man beskrev retterne. Det koster selvfølgelig også noget at tage ind på d'Angleterre og hente mad i d'Angleterre-poser og dyre kasser."

Marchal Hotel d'Angleterre, Kgs. Nytorv 34, Kbh. K, tlf. 33 12 00 94

Studio - The Standard

”Også en luksusoplevelse, men ikke helt på samme måde som Marchal."

"Du føler lidt, at den her tid er det forsømte forår, hvor du er lukket inde, og verden er skør uden for - og Studio leverede noget skøn forårsmad. Jeg fik blandt andet hummer med asparges, og du fornemmede, at du også fik årstiden indad døren. Take-away er ikke noget, du forbinder med sæsonbestemt mad, men det var det her. Det var i tråd med, hvad der er lækkert lige nu. En stor oplevelse.”

Studio, Havnegade 44, 1058 København, Kbh. K, tlf. 72 14 88 08

Brace

”I min verden har Brace nok imponeret mig mest til prisen. Det er ikke super kostbart, og det er à la carte og ikke menuer, som mange af de andre restauranter, som normalt ikke kører take-away, har gjort det. Og med menuer kan det godt blive lidt af et udtræk – også hvis du forventer, at take-away ikke er så dyrt, så er det pludseligt meget dyrt at lægge 1.500 kroner for en menu. Men her kan du købe en enkelt ret.”

”De laver en kombination af det nordiske og moderne italienske køkken, og den mad finder du ikke andre steder i Danmark. Det moderne italienske køkken kan ellers være rigtig ringe, for italienerne er ofte dårlige til at lave nye udgaver af deres egen mad. Men Brace er rigtig godt og har været rigtig godt take-away-wise.”

”Pasta er ellers svært som take-away, for hvis du er meget hysterisk med, at det skal være brandvarmt, er det et no-go, men det har alligevel fungeret for Brace. Jeg fik blandt andet en pastaret med rå fjordrejer og en lækker sauce til. Det lyder måske ikke af meget, men det er en ret, jeg stadig tænker på i dag og håber at skulle smage igen.”

Brace, Teglgårdstræde 8A, Kbh. K, tlf. 28 88 20 01

Restaurationen

”Bo og Lisbeth Jacobsen er nogle gamle rotter og har drevet Restaurationen siden 1991, men har bare sadlet om fra den ene dag til den anden under coronaen og har leveret fuldstændig lydefri, super lækker mad ud af huset. Det har imponeret mig, og det gælder også for mange af de andre restauranter, som ikke er vant til at lave take-away.”

”Her får du et fuldstændigt solidt kokkehåndværk. Det er et klassisk dansk og fransk køkken med masser af smag og ikke noget nips- og pincetmad, som meget moderne mad jo er. Det er fisk, som er bagt eller stegt til perfektion, og så er Lisbeth Jacobsen uddannet konditor, så de laver nogle helt vilde desserter."

"De solgte også vin til butikspris og kaffe, som du selv kunne male, det var hele pakken. Alt var bare lækkert. Det er ikke billigt-billigt, men heller ikke super kostbart, det er en weekendting.”

Restaurationen, Møntergade 19, Kbh. K, tlf. 70 87 80 45

Se, hvad vi ellers skriver om: Corona-virussen, Mad, Restauranter i København og Restauranter