Her skal du spise og drikke i Nansensgade

Nansensgade er gennem tiden gået fra en klassisk arbejdergade til en eftertragtet og hip stribe af cement på lige over en halv kilometer med et utal af gode steder, hvor du kan spise og drikke. Her guider vi til nogle af de bedste.

Her skal du spise og drikke i Nansensgade
Offentliggjort

NANSENSGADE blev færdiganlagt tilbage i 1873 på det område, der tidligere havde været Nørrevold, byens fæstningsanlæg. Nansensgade er opkaldt efter Hans Nansen (1598-1667), der bl.a. var borgmester i København.

Selv om adressen er Indre By, så er Nansensgade ikke født fin, tværtimod. Nansensgade var en ærkearbejdergade langt op i 1970’erne. Gaden er præget af små lejligheder, mens parallelgaderne Nørre Søgade og Nørre Farimagsgade kan prale med herskabslejligheder og udsigt over henholdsvis Ørstedsparken og Nørre Søgade.

Nansensgade havde indtil flere værtshuse, bl.a. Kapstaden, Carlsborg og Stjernen, sidstnævnte findes dog stadig, samt mange forretninger, bl.a. flere slagtere, købmandsforretninger og en smørrebrødsforretning.

I begyndelsen af 1980’erne havde butiksdøden mere eller mindre lagt gaden øde, men lidt inde i 1990’erne vågnede Nansensgade atter til live. Der kan nærmest sættes præcis dato på, nemlig den 22. marts 1994, hvor brødrene Jens og Kim Rahbek Hansen sammen med Thor Andersen åbnede den allerførste Sticks’n’Sushi.

I dag er ’Nansensgade-kvarteret’ et ejendomsmæglermantra, der i den grad sælger, og det siger næsten alt om udviklingen i gaden, at værtshuset Café Nansen, der tidligere var ølbranderternes holdeplads i dag er vinbaren Bibendum med nynordisk køkken!

Nr. 30 restaurant & vinbar

Et lysende eksempel på tidens vidunderlige københavnertrend, hvor umiddelbart ganske uprætentiøse huller-i-væggen-steder nærmest overpræsterer. Spisekortet i den gamle slagterbutik, hvor de smukke vægfliser er bevaret, er ganske, ganske småt, men genialt. Manden i køkkenet er Ingwer Grünberg (tidligere Musling Bistro), og der er kant og skarphed over de små præcise serveringer, nogle gange også direkte smæk på, hvad krydderier angår. Inspirationen synes at komme alle steder fra. Det kan være en ceviche, en falafel Nordic style, en moderne rejecocktail … Medindehaver og ’grundlægger’ Simon Bergmann Lassen står for vinen, og kortet er enormt, overvejende til den funky side, men hvis man er lidt nervøs vinøst anlagt, så fås også det mere klassiske. Et par husnumre derfra, på samme side af gaden, er restauranten knopskudt med en lille kældervinbutik, hvor vinkortet folder sig ud på hylderne.

Slurp Ramen

Et virkeligt populært sted, hvor man til meget få penge kan få afløb for sin japanske nudelsuppefeber. Den kostbart indkøbte nudelmaskine sørger for de perfekte nudler, og det er videnskab og lidenskab på linje med at skære fisk til sushi og koge risen perfekt – japanerne går all in, når de rykker! Den gamle slagterforretning er minimalistisk indrettet, grænsende til det kølige – det er et sted med en livlig urban stemning, men ikke et sted, man hænger ud i timevis. Dertil sidder man for umageligt på barstolene, og der er heller ikke noget toilet til gæsterne. Det forhindrer imidlertid ikke, at der kan være kødannelse ude foran det lille sted, hvor man ikke kan booke plads, men må møde op og bare vente på sit held.

Seiers Antikvariat

Et antikvariat i et magasin om gastronomi? Jo, for indehaver Rasmus Seier er nemlig kok af uddannelse med en fortid bl.a. på Den Gule Cottage og Alberto K, og det afspejles i udvalget i den kringelkrogede kælderbutik. Der er mange kogebøger, både af nyere dato og også gamle kuriøse. Mens bøger som Madam Mangors ’Kogebog for smaa Huusholdninger’ nok mest er til virkelig historisk interesserede, så er eksempelvis vidunderligt krukkede Mogens Brandts bøger fra 1960’erne (bl.a. ’Man tager et sølvfad’) ikke bare underholdende, men også gode at få forstand af i forhold til at forstå den gastronomiske udvikling.

PS: Man kan også være heldig at finde nogle af de tidligere udgaver af Gastros årlige opskriftssamling, Gastro selection. Just sayin’!

Guldgrillen

Umut Ra Sakarya og Frank Svärds bud på den klassiske danske grillbar, og den får naturligvis ikke for lidt, når fænomenet Umut har en pølsefinger med indover. Der er ’Halv ørn i rede’, pølsemix, ’Død og ødelæggelse’ (bøf bearnaise, bacon, ost, burgerdressing …). Drikkekortet spænder fra Fernet Branca over flyversjusser til Krug Champagne. Guldgrillen er en aflægger af Guldkroen, og slægtskabet fornægter sig ikke – stilen er amagerhylde i havsnød, sådan skal det være, og det er på sin helt egen måde meget gennemført og stilsikkert. Man skal dog ikke lade sig narre af, at Umut Sakarya er kongen af sociale medier udi grænseløs eksponering og fjollerier; gastronomisk set er der ikke en finger at sætte.

Sticks'n'Sushi

På en umiddelbart håbløs adresse, men det var ikke desto mindre fra den adresse, at sushikulturen for alvor kom til byen – og videre ud i landet. Designersmart, som det var, og nyt og anderledes. Det var ikke byens første sushisted, men det var ikke desto mindre Sticks-drengene, der for alvor lærte danskerne om makiruller, nigiri, wasabi mm. Senere åbnede de også restaurant i nr. 47, men det blev siden til Sushisuiten til brug for lukkede arrangementer. I dag er det blevet til 23 Sticks’n’Sushi-restauranter, bl.a. 12 i Storkøbenhavn, 9 i Storbritannien og 1 i Berlin.