Her skal du spise på Amager
Amager er en overset perle i den københavnske, gastronomiske østers. Den har uanede mængder af nye, gamle og uslebne spisesteder, der bare venter på at blive indtaget af dig og dit påhæng. Her er en guide til nogle af de steder, du skal spise på Amager.
Foto: Daniel Rasmussen/VisitCopenhagen Alice Ice Cream er et af Amagers bedste bager- og ismagerier.
Amager er andet end en endeløs række af pizzeriaer og burgerkæder på vej ud mod lufthavnen. Det er også meget mere end middelgode brunchrestauranter, tilsyneladende uendelige parcelhuskvarterer og mad fra tankstationer.
Nej, Amager smager godt. Sådan, rigtig godt. Og lur os, om du ikke skal se at få dig selv ud af Indre By, din indskrænkede trummerum, og se at komme ud på Amager og smage på lidt af det gode mad, den alt for oversete bydel har at byde på?
Her er vores guide:
Alice
Det startede som en lille is- og kaffebutik, der lavede nogle vanvittigt gode croissanter. Nu er det en lidt større is- og kaffebutik, der stadig laver nogle vanvittigt gode croissanter. Desuden serveres der nu lidt charcuteri og ost sammen med nogle gode vine. Men. Den is der ik’? Det er dén, du skal komme for.
Toto
Laaaangt ude på Amagerbrogade ligger Toto, der er åbnet af det gamle hold fra Salon 39, og serverer ’ambitiøs comfortfood’, som de selv kalder det. Om det er en bistro, en vinbar eller et tempel af livretter, må I selv om. Hovedsageligt kigges der mod det europæiske køkken, men der sniger sig ofte lidt Asien, Nordafrika og Mellemøsten ind i menukortet. Og det smager bare godt.
Barshu
Der er 145 retter på menukortet hos Barshu, den store kinesiske restaurant på Amagerbrogade. Og selvom det kan virke som lidt af en omgang, er det altså lige det, man orker, en gang imellem. Så mange ting at vælge imellem, at man bare tager en tilfældig beslutning til sidst. Lidt ligesom flow-TV. Køkkenet er både i Sichuan og den kantonesiske afdeling, så der er nærmest alt, hvad hjertet kan begære ud i det kinesiske køkken.
Il Buco
Det driver nærmest ned ad væggene med hed, sydeuropæisk (mad)elskov inde på Il Buco. Det er vel at mærke kun i vintermånederne, for om sommeren åbner de, da det er et gammelt pakhus, de enorme garagelignende døre ud til gården på Islands Brygge, så det hele bliver luftet igennem af sommerluften. Og nårh ja, så har de også noget dejlig dejlig italiensk mad på menuen. Om dagen er det en hyggelig café, og om aftenen er det fuld plade på candle-lit dinner og langtidssimrede ragúer.
The Fat Pike
I samme bygning som Il Buco ligger The Fat Pike og fuldender de gastronomiske noder i den drønsmarte Islands Brygge-baggård. De kalder det en bøf- og skaldyrsrestaurant, men det lader til at være meget mere end det. De har én menu, den koster 265 kr., og er proppet med alt godt fra havet og marken. Der må siges at være tale om comfort food på den helt gode manér i den gamle lagerbygning.
Flyvergrillen
Ingen guide til spisesteder på Amager uden Flyvergrillen. Man kan have nok så ondt af restauranterne her under corona, men et sted, der både har en fod i restaurationsbranchen og på sin vis flybranchen, må siges at være dobbelt ramt. Men den er her stadig. Lige ud til landingsbanerne med det klassiske menukort fyldt med ristede, deller, cocio, flæskestegs, schnitzel, smørrebrød og listen kunne blive ved. Dinner and a show – what’s not to love?
Kareten
Kareten er et af de steder, der er for få tilbage af i København. Vi drukner i smarte koncepter, dogmer og tasting-menuer. Hvad er der nu galt med et sted, hvor der er nogen der holder julefrokost, påskefrokost og guldbryllup på samme tid? Deres frokostmenu kaldet ’Mormors kolonihavehus’ beskriver meget godt, hvad man kan forvente på Kareten. Der er tarteletter til forret, kalvesteg til hovedret og rødgrød med fløde til dessert.
Pastor
Noget, der skal mere af på den københavnske madscene, er mexicansk. Det er en holdning, der står for egen regning, men nu er den derude. Og Pastor ude på Amager skulle efter sigende være noget af det bedste, man kan opdrive her på den forjættede østkyst. De har alle livretterne; tacos, burritos, gringas, quesadillas. Vi behøver ikke sige mere.
Thrilla in Manila
Det flyder ikke med filippinsk mad i de Københavnske gader – og det er en skam. Men hvis du forvilder dig ud i drømme om BBQ, spice og hvide sandstrande på Bora Bora, eller bare forvilder dig ud på Amager, så stik ind få noget autentisk filippinsk på Thrilla In Manila. Der skulle gerne være garanti for smæk på smagen og trope-vibes.
Øens Spisested
Der er få ting, der er federe end af finde nålen i høstakken. Øens Spisested, der skørt nok ligger i idræts- og kulturhuset Prismen, kunne meget vel være Amagers bedst gemte, velsmagende hemmelighed. Det på trods af, at stedet fik fem hjerter for deres take-away i Politiken tidligere på året, selvfølgelig. De serverer enten tre eller fem retter, og et glas vin koster kun 80 kr. Alt er hjemmelavet, hjemmefanget, hjemmeplukket og sæsonbetonet. Magen til sportskantine, skal man lede længe efter.
Se, hvad vi ellers skriver om: Guide til København og Gastronomi