En lille, hemmelig Instagram-profil leverer Københavns bedste tiramisu

Hvad sker der egentlig på den danske restaurantscene? Vi holder dig opdateret her.

En lille, hemmelig Instagram-profil leverer Københavns bedste tiramisu
Offentliggjort
Sans Souci Frederiksberg.jpg

Opgradering på Frederiksberg

Sans Souci på Frederiksberg er lykkedes med at lokke Christoffer Brink til som køkkenchef. Tidligere har Christoffer Brink styret køkkenet på velrenommerede Restaurant Frank i Ny Adelgade, været omkring Herman på Nimb og Geranium, ligesom han var på med holdet, der vandt sølv ved Bocuse d’Or i 2013. De seneste fire år har han været i spidsen for den særdeles velsmagende havudsigt på traktørstedet Pomle Nakke på Falster. Men nu kalder byen, og det er altså gæsterne på det 120 år gamle klenodie Sans Souci, der sidste år fik nye ejere og en massiv opgradering, som fremover får glæde af hans evner.

MaPoule Unknown-1.jpg

Nyt liv i gammel kending

Ma Poule, der har holdt til i Torvehallerne siden åbningen i 2011, er mest kendt for sin populære sandwich med confiteret and svøbt i friskbagt baguette smurt med den syrligsøde franske Savora-sennep.

Nu har franskmanden Edouard Cazazian, som ejer Ma Poule, relanceret confit de canard-sandwichen i en forbedret version.

Hovedingredienserne er naturligvis stadig den confiterede and og baguette, men som noget nyt indeholder dressingen i sandwichen fremover achard legumes, som er en mauritisk, oprindeligt indisk-inspireret type pickles med franske bønner, blomkål, gulerødder, løg, ingefær, vineddike og karrymix, som sammen med den franske Savora-sennep, skaber en bedre balance mellem de sprøde, søde, krydrede og fede elementer.

Tiramisu.jpg

Nogle hemmeligheder skal man holde for sig selv. Men nogle er så gode, at de fortjener at blive delt. Your Italian Tiramisu hører til i sidste kategori. Du må selv gå på opdagelse (et godt sted at starte kunne være @youritaliantiramisu_ på Instagram), og det, du vil finde, er muligvis noget med en italiensk gourmetkok, der fik nok, og nu laver noget så elegant som en tiramisu, der kan konkurrere med Københavns bedste af slagsen.

Den bliver lavet frisk på udvalgte dage og leveret direkte til din dør. Har vi hørt. Og så har vi ikke sagt for meget.

Scheelsminde_001.jpg

Afsked på Bühlmann

Restaurant Bühlmann på Hotel Scheelsminde må se sig om efter en ny køkkenchef, efter Christian Nurup har opsagt sin stilling.

Det sker blot tre måneder efter, at Bühlmanns hotel- og restaurationschef – og Christian Nurups kæreste – Nadia Alexandrine Bach “blev enige med ejerne om at stoppe,” som det officielt hed. Uanset hvad der har ligget til grund for begges afsked, kommer de i kølvandet på ansættelsen af den nye hotelchef Thor Bastholm.

Vi ser frem til både at følge det nordjyske power-par og de gastronomiske ambitioner på Scheelsminde/Bühlmann, som absolut er et af de steder, der holder fanen højt i Aalborg.

Letz Sushi_04.jpg

Stor sushikæde lukker

Letz Sushi måtte for nylig dreje nøglen om efter mere end 20 år i branchen, hvor kæden har haft særligt fokus på bæredygtig sushi.

Mindre bæredygtigt ser det ud til at have været for økonomien, da Lars Larsen Group, der ejer Letz Sushi, måtte opgive at køre kæden videre, da det ikke lykkedes at skabe overskud. Kædens 21 restauranter, fordelt på Sjælland og i Aarhus, er nu historie.

von edel tisvilde.jpg

Vildt i Tisvilde

Kulturelitens badeby numero uno, Tisvilde i Nordsjælland, har fået en ny restaurant. Navnet er von Edel, og bag den står parret Marie von Lotzbeck og Philip von Arenstorff. Kortet er ambitiøst for en ferieby at være med op til flere afstikkere udi vildt, fx dådyr pie og stegt fasan. Det er intet tilfælde.

Philip von Arenstorff har udover sin uddannelse fra Søllerød Kro også tjent til føden som professionel jæger og jagtguide i Cameroun, Grønland og Sydafrika. Vi kipper med flaget for et sted som von Edel, der holder åbent hele året og ikke kun, når turismen er stærkest om sommeren.

Mikkeller rykker ind i kendt Tivoli-kro

Mikkeller har kastet sig over endnu et projekt, der hverken indebærer ramen eller tacos. Når Tivoli skyder sommersæsonen i gang den 22. marts, er det nemlig bryggeriet, der har overtaget driften af Færgekroen, der åbnede tilbage i 1934. Det er med planer om at kombinere Mikkellers berømte øl og traditionel kromad med et moderne tvist.

Menuen vil omfatte både klassikere som schnitzel, pariserbøf og stjerneskud samt nye vegetarretter. Samtidig vil Mikkeller brygge unikke øl specielt til stedet samt sæsonøl, som skifter efter årstiderne foruden det faste sortiment på cirka 20 haner.

Bandholm Anellika.jpg

Ny køkkenchef på Lolland

På Bandholm Badehotel på Lolland er Anellika Rasmine Ljungmann ny køkkenchef. Hun griber stafetten efter Nicky Arentsen, der åbner Restaurant Aure i København den 7. marts 2024. Anellika blev udlært fra Rønnede Kro og nåede også at være elev hos Formel B.

Siden 2023 har hun været på Bandholm Badehotel som kok, hvor hun nu altså indtager rollen som køkkenchef og skal følge op på de senere års pæne anmeldelser.

Bocuse d_Or-håb_01.jpg

EM for kokke

Den 19.-20. marts finder europamesterskaberne af den prestigefyldte, uofficielle, internationale kokkekonkurrence Bocuse d’Or atter sted. Konkurrencens dna er at fremhæve de kulinariske rigdomme i verden, og derfor rykker den hvert år til en ny by. Verdensmesterskaberne foregår i Lyon i 2025, og for at deltage, skal kandidaterne kvalificere sig i mesterskaberne på hvert kontinent.

I år er europamesterskaberne i Trondheim i Norge. Sebastian Holberg Svendsgaard stiller op for Danmark, og han har et solidt kendskab til konkurrencen, da han har været assistent for den tidligere sølvvinder Ronni Mortensen og commis under guldvinder Brian Mark Hansen.

Han har desuden en fortid på Babette og Geranium. Med sig ved sin side har han Phillip Nilsen som commis, Ronni Mortensen som coach, og Francis Cardenau er vores præsident og jury-medlem. Danmark har vundet Bocuse d´Or-verdensmesterskabet tre gange, senest Brian Mark Hansen i 2023.

Paesàno.jpg

Ny kurs i køkkenet

Topicàl nåede kun at ligge i Relæs gamle lokaler på Jægersborggade i København i et års tid, før køkkenchef og indehaver Davide Laudato i starten af 2024 indså, at konceptet skulle justeres. Trods fine anmeldelser har han derfor sadlet om, så kaviar, kammuslinger og trøfler bliver erstattet af et syditaliensk fattigmandskøkken, der bedre flugter med hans napolitanske ophav.

På kortet er der pasta for under 100 kr., hovedretter fra 115 kr. og menuer for bare 195 kr. Og nå ja, det måske vigtigste: Restauranten skifter også navn fra Topicàl til Paesàno.

April.jpg

Designkaffe

En af de absolut mest ambitiøse kopper kaffe i Kongeriget bliver serveret hos April Coffee i København.

Enhver café med kafferespekt for sig selv har selvfølgelig eget risteri, således også April Coffee, og nu er man knopskudt med endnu en lokation. Den første lå i Ryesgade 86A, den nye ligger i Pilestræde 37, og manden bag, Patrik Rolf, er en af den slags skattede entreprenører, hvor kompromiser er en by i Rusland.

Slægtskabet til dansk design fornægter sig ikke; den første café har udelukkende Finn Juhl-møbler, mens den nye er åbnet i samarbejde med det unge og meget ambitiøse danske møbelfirma A. Petersen. I begge caféer kan man både købe bønner, udstyr og Aprils eget tøjmærke, April Utility Clothing. Og naturligvis få en kop kaffe.

Bookmark Coffee Unknown-2.jpg

Oase for bogelskere og kaffeentusiaster

På Rådhuspladsen i København er der også kommet en ny oase for kaffeentusiaster og bogelskere. Bookmark Coffee åbnede for nylig i Politikens Boghal, der tidligere husede Riccos.

Lasse Askov, der står bag konceptet, driver derudover Picnic på Glyptoteket og er partner i både Prolog Kaffe, som også bliver serveret i caféen, Restaurant Alf og indonesiske Saji. Caféens menukort kræser både for det salte og søde behov og byder på alt fra sprøde madbrød til frittata og klassiske kager.

moment_04.jpg

Moment får kød på kortet

Restaurant Moment åbnede i 2016 som et foregangseksempel for bæredygtig gastronomi uden kød på kortet. Men nu går restauranten i Mols Bjerge i en ny retning, der betyder, at man også kan vælge kød på menukortet, Ejer Rikke Storm Overgaard forklarer beslutningen med, at der er kommet en bredere forståelse af bæredygtighed i fødevareproduktionen.

Moment vil også fortsat fokusere på det grønne og samtidig udforske bæredygtige råvarer og produktionsmetoder. Det vil også stadig være muligt at vælge en vegansk eller vegetarisk menu på kortet.

Rising star_01.jpg

Vinder af Rising Star

Sol over Gudhjem, der er Danmarks største kokkekonkurrence, afviklede i februar den årlige talentkonkurrence Rising Star, der hylder aspirerende, danske kokke. Det blev Olivia Thorbek Jensen fra Støvlet Kathrines Hus, der løb med sejren, efter hun fortryllede dommerne med sin dessertservering.

Deltagerne i konkurrencen skal servere en hovedret og en dessert, der bliver bedømt af en dommerjury ud fra et pointsystem, som fokuserer på fire kriterier; smag, udseende, etikette og mulighed for bonuspoint ved inkorporering af bornholmske råvarer eller teknikker.

Olivia Thorbek Jensen dystede imod André Skjødt Andersen fra Hotel Frederiksminde, Stine Hartvig Pedersen fra Restaurant Domæne og Magnus Rosendahl fra Bistro RK.

Ritta_02.jpg

Jagger-holdet klar med nyt koncept

Holdet bag burgerkæden Jagger og Otto Pizza, der blandt andet består af den tidligere michelinkok Rasmus Oubæk, udvider med et nyt madkoncept. Her i marts åbner Ritta på Vesterbrogade 48 i København.

Det er ikke meget, vi ved endnu, andet end at vi kan se frem til et rice & curry-koncept med retter fra blandt andet Nepal, Tibet, Indien og Bangladesh. I forvejen har Otto Pizza ni restauranter og Jagger 18, der alle er fordelt i Hovedstadsområdet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Restauranter, Mad og Gastronomi