Foreningen Danske Madanmeldere har igen afholdt Årets Ret. Det skete den 22. september, hvor det ypperste fra de bedste restauranter i landet blev præsenteret for anmelderne, som kårede vindere i otte kategorier.
I kategorien ’Hav’ vandt Anders Holm fra Villa Vest med smørfede rå rejer. I kategorien ’Land’ vandt Kristian Baumann fra Koan med sin blodbudding med solbær (se foto, samt side 74), og i kategorien ’Sødt’ vandt Claus Henriksen fra Mota for sin hummerchokolade med mandelis.
Annonse
Der blev også uddelt priser i fem særkategorier. Calma blev kåret til årets bistro, Mads Battefeld fra Sushi Anaba vandt for bedste betjening, Kadeaus Alberto Segade vandt for bedste udskænkning, Anx i Aarhus tog prisen for årets bedste smørrebrød, og slutteligt snuppede Apéro velfortjent prisen for årets bar.
Nu bliver det langt nemmere at finde et ledigt bord på de danske restauranter. Bookingplatformen Freetable er nu tilgængelig på de københavnske gader, og konceptet er såre simpelt.
Du besvarer følgende spørgsmål: I hvilken bydel vil du helst spise? Hvornår? Og hvor mange er I? I skrivende stund (en tirsdag i oktober) viser appen, at der er bord kl. 19 i aften på bl.a. Silberbauers, Ambra og Apéro.
Annonse
I første omgang starter Freetable op i københavnsområdet, men forventes inden årets udgang at være tilgængelig i resten af Danmark, hvorefter man i 2025 vil lancere platformen i en række europæiske storbyer.
Det er ikke umiddelbart, fordi man sammenkæder gastronomi med Gasværksvej. En af Vesterbros hovedpulsårer er mere kendt for bodegaer, opholdsstedet Reden og mellemgode frisørsaloner, dog gør Jah Izakaya en fremragende figur, og i den anden ende har delikatessebutikken Gastronomer i nu flere år holdt fanen højt.
Det er gået godt, så godt, at man nu har knopskudt i en anden gastronomisk udørk, nemlig Frederiksberg Centret. Forvent masser af råmælkoste, charcuteri, frisk pasta, rillette, olivenolie, sortfodsskinke, trøfler og mere i den dur. Vi kan kun tage hatten af for at insistere så benhårdt på kvalitet, og endda gøre det på steder, hvor der ikke er tradition for det.
Nok er Noma rejst til Japan, hvor de i 10 uger har pop-up i Kyoto. Men når katten er ude, spiller musene stadig på bordet, og landet ligger ikke stille på Refshalevej i København. I løbet af efteråret er den sydfynske festival Heartland rykket ind med talks og arrangementer med prominente navne (Jeremy Strong, Karl-Ove Knausgård, Lily Collins m.fl. har allerede været på programmet), og som noget nyt kan man nu også gå ind fra gaden og besøge Nomas nye butik.
Butikken udspringer af Noma Projects, der er en serie af produkter udviklet af kokkene på Noma, som man kan bruge i sit eget køkken derhjemme. På hylderne er der bl.a. Mushroom Garum, Pumpkin Seed Praline og Corn Yuzu Hot Sauce. Tjek også nomaprojects.com for inspiration til opskrifter med produkterne.
Noma Projects, Refshalevej 96, København K
Yves Le Lay til Hellerup
Det er notorisk svært at drive restaurant i Hellerup. De lokale tager enten turen ind til byen eller nøjes med takeaway i deres samtalekøkkener.
Men det skal være anderledes, mener man på det tidligere Hellerup Park Hotel, der har været igennem en gennemgribende renovering og til december slår dørene op til Park Lane Copenhagen. Man har nemlig tiltrukket michelinkok Yves Le Lay, der i forvejen står i spidsen for etstjernede À Terre, og allerede i slutningen af oktober åbnede han restauranten Yves at Park Lane. Det bliver dog ikke et farvel til À Terre, som Yves Le Lay stadig vil drive, men i stedet en tilføjelse.
På Yves at Park Lane bliver hans rolle ”kulinarisk frontmand”, mens restauranten får sin egen køkkenchef i form af 30-årige Nikolaj Vejlemand. Vejlemand er udlært fra Søllerød Kro og har tidligere stået i køkkenet på The Samuel og Bandholm Badehotel.
Restaurantchef bliver Maurice Duarte Bordachar, der kommer med erfaring fra Nimb, Kanalen og MASH i London. Køkkenet bliver klassisk fransk a la Yves Le Lay med nye dimensioner til velkendte retter. I pressemeddelelsen bliver det udlagt som dansk hiramasa, ravioli med comté eller cordon bleu med perlehøne, morbier og skinke.
Og åbningstiderne? De bliver omfangsrige, for ambitionen er at holde åbent alle ugens dage til både morgenmad, frokost og dessert. Hellerup, kom afsted.
Det pibler frem med vinbarer, og nu har Vesterbro i København fået endnu en. Navnet er Bar Pineau.
Bag den står drevne folk fra Restaurant Gorilla i Kødbyen. Åbningstiderne siger mandag til lørdag fra 14.30 til 23.00, og Bar Pineau placerer sig midt i det livlige område på Sønder Boulevard, hvor det bestemt ikke skorter på fodtrafik.
Vinkortet starter med vine på glas fra bare 50 kr. og 275 kr. for en flaske, og billigere findes det næppe i Hovedstaden.
Gløgglich
Har man mere end normal kærlighed til gløgg, kender man formentlig også til de uofficielle danske mesterskaber i juledrikken.
Det er igen-igen Torvehallerne i København, der er vært for arrangementet, der løber af stablen allerede den 17. november. Her vil passionerede bryggere og glade amatører stå klar med 15 liter gløgg hver, der bliver serveret for dommere og publikum.
Det smager igennem, også på procenterne, og arrangementet er naturligvis kun for voksne over 18 år.
En butik der sælger … ris? Yes, den er god nok, og hvis du vil forbi, kan du godt forvente kø. Comé Rice i Kødbyen i København er landets så vidt vides første ris-koncept-butik.
Slagnummeret er trekantede onigiri med forskelligt fyld af fx laks eller tun, ligesom det også er muligt at få tempura eller kimchisalat med agurk. Comé Rice er på ganske kort tid blevet ret så populær, hvilket næppe kommer bag på nogen, Japans popularitet blandt danskere taget i betragtning.
Efter 10 år og et væld af gode anmeldelser er det nu slut for Studio. Efter et 2023 med svigtende omsætning har gruppen bag restauranten valgt at lukke restauranten. Studio blev i 2019 overtaget af LOCA Gruppen fra Claus Meyer, og dengang var ambitionen at skabe et flagskib inden for bæredygtig gastronomi – både hvad angik råvarer, arbejdsforhold og økonomi.
”Vi er meget stolte af det, vi har opnået med Studio, men samtidig har vi desværre måttet sande, at tiderne lige nu ser ud til at være til noget andet end den oplevelse og det prisleje, som Studio repræsenterer. Økonomisk bæredygtighed og økonomisk ansvarlighed er én af LOCA Gruppens kerneværdier, og i lyset af det vælger vi derfor at trække stikket nu,” sagde ejerne Dorte Juhl Østergaard og Merete Holst i forbindelse med lukningen.
”Vi arbejder lige nu på højtryk på det nye gastronomiske koncept, der skal efterfølge Studio. Det bliver noget helt andet, men vi kan godt afsløre, at niveauet på både gastronomi og bæredygtighed på alle parametre bliver højt.”
Det bliver dog uden Studio-køkkenchef Christoffer Sørensen, der søger andre veje.
Goddag og farvel
Vi havde knap nået at skrive om Abigail i et tidligere nummer af Gastro, inden restauranten lukkede igen. Det blev en kort fornøjelse for restaurantkoncernen Norrlysts seneste satsning, som åbnede i sommerferien og allerede i september så skriften på væggen.
Abigail forsøgte med et koncept med hemmelig mystik omkring adressen, der dog ikke var så hemmelig igen, og selvom den var planlagt til anmeldelse i magasinet, nåede vi aldrig forbi. Det kræver beslutsomhed at erkende sine fejl, sadle hurtigt om og lukke, hvis det ikke giver mening. Respekt for det.
Asiatisk på Papirøen
Den nybyggede bydel Papirøen ved havnen i København åbner så småt op for offentligheden. Enhver bydel med respekt for sig selv har selvfølgelig også et hotel, således også Papirøen, hvor kæden 25hours Hotels er flyttet ind. Med sig har de åbnet en af byens bedre hotelrestauranter, Tiger Lily, hvor køkkenet er asiatisk.
Køkkenchefen er 29-årige Stephan Erletz, der har erfaring fra bl.a. tostjernede Bumanns Chesa Pirani i St. Moritz i Schweiz. Han flytter til Danmark fra Tyskland for at skabe restauranten, som dog ikke har michelin-ambitioner, men vil sample smage fra særligt Vietnam, Sydkorea og Thailand.
Restaurant Mota og Claus Henriksen er et af de stærkeste kort på Odsherreds hånd. I efteråret må Odsherred dog se langt efter restauranten i Anneberg Kulturpark, for den rykker nemlig til København. Det sker i forbindelse med en midlertidig overtagelse af Fiskerizakajaen (det sværeste ord i dansk restaurationsliv?) i Smedetoften i Københavns nordvestkvarter.
Fiskerizakajaen er Fiskerikajens spisested i Nordvest, der er kendt for at kunne antage mange former og aldrig være låst til et enkelt koncept. Perioden for Mota på Fiskerizakajaen er den 1. november til den 14. december, og borde kan allerede nu bookes.
Bageriet Brød & Vin i den nordsjællandske badeby Tisvilde har udmærket sig ved at holde åbent året rundt fra kl. 7-17.30. Det er en præstation i sig selv, men ikke overraskende har bageriet på Hovedgaden været omdrejningspunkt for bylivet også uden for sæsonen.
Nu er tiden imidlertid kommet til at give stafetten videre. Brød & Vin har haft åbent som selvstændigt bageri siden 2017, men fremover bliver det Bagt, der bager på adressen. Bagt kender til at drive bageri på Nordkysten; man startede i Hornbæk i 2011 og har siden knopskudt til Gilleleje, Nørrebro, Indre By og Helsingør.
Et julemarked på italiensk? Jo, hvorfor ikke! Det er i hvert fald efterhånden blevet tradition, at Supermarco holder julemarked med italiensk julestemning i København. Tænk panettone, juletræskage, vine til maden og masser af smagsprøver.
Et rart sted at søge helle fra den klistrede og fede danske julespise, man hurtigt får for meget af.
Det er mere populært end nogensinde at arbejde med restprodukter. Meget kan genanvendes, nye smage kan udvindes, og hos Brøl i Brøndby er man europamester – man er i hvert fald de eneste, der gør det – i at producere øl på brødrester.
I forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag (ja, sådan en findes) den 29. september i år lancerede Brøl øllen Overskud i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Og det er måske blot en lille ølsjat i et stort madspildshav, de seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at der årligt er knap 900.000 ton madspild i Danmark, men det er et vigtigt skridt i en retning, hvor vi tænker mere over, hvad vi producerer og smider ud.
Brøl blev stiftet i 2017, har syv ansatte og kapacitet til at producere en million liter øl året.
Proffitt til Kruså
Der sker store ting på den gastronomiske scene i grænsebyen Kruså. Indehaverne af Restaurant Bind, Pia og Christian Bind, går på pension ved årsskiftet, men det betyder ikke farvel til den smukke lokation ud til Flensborg Fjord i Sønderjylland.
Den bliver nemlig overtaget af Paul Proffitt, der indtil nu har været køkkenchef på Henne Kirkeby Kro. Restauranten kommer til at hedde Pearl By Proffitt, og efter istandsættelse er det planen, at den skal åbne til marts 2025.
Velfortjent hyldest
Den Danske Spiseguide har ved et event på Hotel Frederiksminde i Præstø optaget en række kokke i en Hall of Fame. Bag Den Danske Spiseguide står enmandshæren Bent Christensen, og i Hall of Fame byder han velkommen til Rene Redzepi, Søren Gericke, Erwin Lauterbach, Wassim Hallal, Vivi Schou, Rasmus Kofoed, Rasmus Munk, Jan Restorff, Jakob Mielcke, Clause Meyer og Jesper Boelskifte.
Til arrangementet den 6. oktober blev også en særpris uddelt under overskriften ’Alle restauranters moder’, og den gik til Bistro Boheme. Således oplyst.
Selvom pastarestauranter har været allestedsnærværende i hovedstaden de senere år, har det haltet en smule efter med italienerbegejstringen i Aarhus.
Men nu får beboerne i Smilets By en ny grund til at smile på italiensk, for vinbaren Sjovinisten har sadlet om i både navn og udtryk. Fremover hedder stedet Ugly, vinen er trukket i baggrunden og i stedet får pastaretter det største fokus.
Ugly, og altså Sjovinisten indtil nu, er ejet og drevet af Mattias Pinna og Troels Buus Thomsen. Forvent klassikere på kortet (all’arrabbiata, carbonara, ragú di cinghiale og ai funghi), særdeles fornuftigt prissatte drinks og meget vin på glas.
Ugly kan huse 70 siddende gæster. Desværre har man bestemt sig at køre stedet uden bordreservation, hvilket ikke tjener til andet formål end at stresse tjenerne unødigt med at placere gæster på venteliste i stedet for at lade en software håndtere bookinger.
Oh well, man kan ikke få det hele.
Ugly, Skolegade 37, 8000 Aarhus C.
Mere tekstur til hovedstaden
København har fået endnu en restaurant, der harmichelinambitioner. Navnet er Texture, adressen er Sølvgade 86, og bag den står Karim Khouani. Han har rødder i Frankrig og Italien, og i 2015 blev han den første blandt tre kokke i Malmø, der trak en michelinstjerne til byen i forbindelse med uddelingen af stjerner til tre steder i den sydsvenske by. Dengang hed restauranten Ambiance à Vindåkra, og to år efter fik han en stjerne med restauranten Sture, også i Malmø.
Texture åbnede i september. Restaurantchef og medejer er Albert Dalum, der har en fortid hos bl.a. Mikkeller.
Det bedste, der kom ud af min galopperende 40-årskrise, er min sorte Saab 900 Cabriolet. Jeg synes, den er så flot. Det er en skulptur. En panikbil, uden så alligevel helt at være det.