Og … NU kan vi ikke tale mere om boller med ost

Ny bog afslører uforvarende, at vi lever i den sidste tid.

Og … NU kan vi ikke tale mere om boller med ost
Offentliggjort

”Hvis man rammer den perfekte kombination af ost og bolle, kan man ende med at stå og danse jitterbug med fornyet tro på livet.”

Sådan lyder den vidtløftige første sætning i Gyldendals nye kogebog ’Bolle med ost – 25 bundsolide BMO-opskrifter’.

Udtrykket, der startede som en kæk bemærkning i Københavns saloner, har efterhånden spredt sig i en fart, der overgår de japanske regionaltoge. Udtrykket er blevet folkeeje, og besættelsen af BMO’en vil tydeligvis ingen ende tage.

Jeg vil på ingen måde gå efter manden – kogebogens opportunistiske forfattere – for det er altså bolden, der er problemet i denne situation. Tænk engang, at vi som samfund har skabt et socialt landskab, hvor det at skrive en bog om boller med ost er normalt. Eller i hvert fald et, hvor efterspørgslen åbenbart er stor nok til, at et forlag som Gyldendal vil udgive den.

Det første problem er selvfølgelig, at BMO-udtrykket er så voldsomt overeksponeret og dermed irriterende, at det burde forbydes at bruge for folk, der er over 18 år gamle. Man skal ikke per definition forkorte alle udtryk i verden, bare fordi det kan lade sig gøre.

Men det egentlige problem handler selvfølgelig om, hvordan der kan skabes en sådan folkestemning over noget så banalt som en bolle med ost. Det er jo bare en bolle med ost.

På Instagram findes efterhånden utallige profiler, der anmelder lige præcis denne slags bagværk, bedst eksemplificeret ved profilen med det præcise navn Bolle med Ost.

På hvert et gadehjørne i Københavns gentrificerede boligområder ligger et surdejsbageri, og det er næsten, som om vi i Danmark har glemt, at der findes andre ting, man kan spise til morgenmad.

Som min chefredaktør så rigtigt skrev, da han forleden delte et billede af førnævnte bog, lever vi i den sidste tid. En tid, hvor alle vores behov øjensynligt er stillet i en sådan grad, at vores fælles bevidsthed i grotesk grad rettes mod den perfekte BMO.

Nu ønsker jeg i overvejende grad altid det bedste for andre, så jeg håber da, at bogen bliver en succes. Men så håber jeg også, at vi kan blive enige om, at toppen for boller med ost er nået.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi og Bøger