Restaurant 108 lukker: Hvordan ser fremtiden ud for resten af den københavnske madscene?
Restauranten med én Michelin-stjerne må trække stikket. Men det er sandsynligvis ikke den sidste, lyder det fra Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup.
Foto: Linda Kastrup / Ritzau Scanpix
Den 30. september kører køkkenchefen Kristian Baumann service for sidste gang på Restaurant 108 på Strandgade i indre København, da restauranten lukker, meddeler de på deres Facebook.
Lukningen kommer i kølvandet på en COVID 19-krise, der har ramt den københavnske restaurantscene meget hårdt. Tidligere i år blev den tostjernede Kadeau sendt i knæ og måtte indsende en konkursbegæring. De blev dog reddet, da en række personer gik sammen for at skyde penge i projektet – heriblandt den danske håndboldspiller Mikkel Hansen, som han fortæller om i Arbejdstitel.
Men den hårde skæbne kommer ikke kun til at ramme Restaurant 108, mener Gastros chefredaktør, Jesper Uhrup. Med manglende udsigt til et turismeboom og hjælpepakker, der ophører, frygter han, at vi kommer til at se endnu flere restauranter kaste håndklædet i ringen.
“Jeg kan ikke sætte navn på, men jeg er sikker på, at 108 ikke er den sidste store restaurant til at lukke. De steder, der figurerer i udenlandske guider og lever på gastroturisme, vil blive ramt meget hårdt, og selvom jeg egentlig er blevet mere optimistisk hen over sommeren, så er jeg bange for, at jeg bliver negativt overrasket, for turisterne kommer altså ikke inden for den nærmeste fremtid,” siger han.
Med lukningen af 108 træder køkkenchef Kristian Baumann ud af ejerkredsen. Men selskabet bag undgår konkurs, og de tilbageværende ejere – blandt andre René Redzepi – har planer om at åbne en ny restaurant i Strandgade med et koncept, der “passer bedre til det nuværende marked”.
“Jeg er sikker på, at de vil lave noget, der appellerer bedre til det brede danske publikum. Det vil sige, at vi vil se et koncept, der er billigere og mere overkommeligt. Om det så er burger, som Noma havde stor succes med over sommeren, eller om det er noget andet, er ikke til at sige,” siger Jesper Uhrup og fortsætter:
“Vi kommer til at se flere restauranter omsadle til et andet koncept, der vil være billigere. Men den nuværende situation vil også accelerere succesen hos de restauranter, der allerede laver uprætentiøs mad til billige penge, fordi de ikke har behov for at omlægge hele produktionen.”
Men hvad så med vores helt store gastronomiske ledestjerner?
“Vi kommer ikke til at se gourmetsatsninger. Det er kun de store restauranter, der kan blive ved med at servere deres mange retter. Så restaurantscenen er blevet sat tilbage. Men de store restauranter som Alchemist og Geranium har ikke noget at frygte, for de har en pengemand (Lars Sejr Christensen red.) i ryggen. Det samme har Kong Hans og Henne Kirkeby Kro (Flemming Skouboe red.). Noma er selvfølgelig en anden sag. Mange har den opfattelse, at millionerne vælter ind, og det er jo også rigtigt nok, men de vælter også ud igen. Men jeg er sikker på, at de gastronomiske ledestjerner nok skal overleve. Det er dem lige under, jeg er nervøs for.”
Skal vi danskere blive bedre til at spise ude?
”Vi har holdt ferie hjemme, og det er især kommet restauranter i provinserne til gode, for der melder man om en af de bedste sæsoner, hvor man har tjent alt det ind, som man tabte på nedlukningen i foråret. Men de københavnske restauranter lider stadigvæk, og det er vigtigt at gøre folk bevidste om, at København ikke er kommet sovende til pladsen som en af verdens bedste madbyer. Så hvis du er stolt af, at vi blevet en madmetropol og gerne vil støtte op om det, så skal du slukke for ’Hammerslag’ og lægge Dr. Oetker-pizzaen tilbage i fryseren for at gå ud at spise på en restaurant.”