Er du god til at spise rogn? Hvis ikke, kan du godt komme i gang

I Danmark spiser vi helst torskerogn, stenbiderrogn og caviar fra stør. Rogn fra andre danske spisefisk går ofte til spilde. Det er en skam, for der er mange gode grunde til at spise flere typer rogn, som i små mængder kan tilføre umami-smag til det grønne køkken.

Er du god til at spise rogn? Hvis ikke, kan du godt komme i gang
Offentliggjort

I Danmark har vi en gammel tradition for at spise rogn fra torsk, og i nyere tid er sæsonen for stenbiderrogn blevet et af vinterens højdepunkter.

Tidligere spiste vi i meget højere grad hele fisk, og hvis der var rogn i fisken, blev den spist sammen med den tilberedte fisk. Bortset fra torskerognen bruger danskerne nu til dags mest konserverede fiskeæg som garniture på retter som smørrebrød, fiskeretter og især æggeretter, og udvalget i de anvendte rogntyper er meget snævert.

Vores madkultur omkring rogn er meget begrænset og rækker udover torskerogn og stenbiderrogn til de rognprodukter, man finder på glas i supermarkedet.

Men alle fisk bærer rogn, og det er ikke kun caviar fra stør, som er velsmagende, næringsrig og en fin delikatesse. Det kunne lige så godt være rogn fra almindelige danske spisefisk som fladfisk, hornfisk, makrel og sild. Men vi ser sjældent denne rogn, fordi den bliver skåret fra, inden fisken når forbrugeren.