Helle Lieffroy guider: Sådan starter du en vinsamling

Helle Lieffroy er uddannet sommelier og administrerer over 3.500 vine på Restaurant Lieffroy, som hun ejer med sin mand. Her tager hun dig i hånden og fortæller, hvordan du bliver en rigtig vinsamler.

Helle Lieffroy guider: Sådan starter du en vinsamling
Offentliggjort

Når man vil starte en vinsamling, skal man først og fremmest finde ud af, hvad man godt kan lide. Og det er helt klart den sværeste del ved at starte sin egen samling. Man skal være nysgerrig på at dykke ned i vinen og ikke bare begynde med at samle for samlingens skyld.

Vinmenuerne på restauranterne kan være et godt sted at starte. Her får man som regel en menu, der er sammensat af kyndige vinfolk, og det kan være en god nøgle til at åbne op for vinens verden. Når man er begyndt at spore sig ind på sin smag, kan man starte med at forære sig selv en flaske om måneden. Og selvfølgelig ikke kun én flaske: Den ene skal man åbne for at smage og studere, mens der også skal være en eller to, som kan gemmes i samlingen.

Det går hånd i hånd at samle på vin og at blive klogere på vin. At smage og dufte vin er ikke en evne, der dumper ned fra himlen. Det skal trænes ved at smage og forholde sig til vin igen og igen.Derfor er det en god idé at skrive sine konkrete oplevelser med vinen ned i en notesblok. De forskellige vinleksikoner har et aromahjul, som har nedfældet alle de noter, vin kan dufte af. Ryk fingeren ned over hjulet og duft efter imens. Man finder sandsynligvis et område, som laver vin efter ens smag, og det er et godt sted at starte. Herefter kan man dykke ned i de forskellige producenter fra området og de forskellige stilarter med henblik på at finde sine favoritter.

Flydende guld ifølge Helle Lieffroy

”Hvid og rød Bourgogne og rød Bordeaux er tre sikre steder at bruge sine penge på, fordi kvaliteten næsten altid er i top, og fordi vinmagerne i regionerne har så mange års erfaring med at lave vin. Generelt kan man sige, at producenter med økonomien i orden har råd til at sortere i druematerialet, så deres vin for eksempel ikke indeholder druer, der er blevet ødelagt af høsten. De bruger også gerne helt nye fade, når de fadlagrer, og der er også en stor udgift, der skiller de store fra de små producenter. Helt enkelt leverer de store producenter med orden i økonomien et bedre produkt, som ofte også er lavet til at kunne holde længere.”

Det er først på dette tidspunkt, at man skal holde op med at købe enkeltflasker, men i stedet rykke et niveau op og købe kasser hjem med henblik på at få volumen på samlingen. Og hvis den voksende samling af vin ikke skal fordampe eller forvandle sig til noget udrikkeligt sjask, er det vigtigt at have styr på, hvordan man opbevarer den. Hold vinene ude af sollys. De skal gerne ligge i et rum med den rette temperatur, som er mellem 10 og 12 grader.

Hvis man bor i en toværelses lejlighed, kan det være en god idé at bruge sit kælderrum eller investere i et vinkøleskab. Hvis man ikke opbevarer sine vine i et fugtigt lokale, skal de ligge ned, så korken ikke tørrer ud. Kork er et levende materiale, som skal være fugtet, for ellers kan vinen risikere at oxidere eller få eddikestik af iltpåvirkningen.

Nogle flasker skal ligge i flere år, før man får den optimale smagsoplevelse, så det er vigtigt at have tålmodighed. Der må gerne være forskel på din samling og din hverdagsvin. Jeg husker oplevelserne bedre, når jeg har åbnet vin fra min egen samling ved en speciel lejlighed. Fx åbnede jeg selv en flaske Haut-Bages Averous 1989 sidste år i forbindelse med, at jeg blev 30 år. Vi drak flasken til en ret med kalvebrisler, linser, kantarereller og morkelsauce. Det var en stor oplevelse.

Helle Lieffroys tre mest uundværlige vinbøger

’Oxfords vinleksikon’

”Bogen er skrevet af Jancis Robinson, der er en af verdens mest respekterede vinskribenter.”

Bogen kan købes her.

’Pocket Wine Book’

”Den bliver udgivet hvert år med status på vine, holdbarhed og drikkevenlighed. Et rigtig godt opslagsværk at have ved hånden.”

Bogen kan købes her.

’Vinatlas’

”Skrevet af Jancis Robinson og Hugh Johnson. Den er et rigtig godt opslagsværk med små afsnit, der fortæller bredt om de enkelte områder.”

Bogen kan købes her

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin, Guide og Oplæste artikler