Helle Lieffroy guider: Sådan starter du en vinsamling

Helle Lieffroy er uddannet sommelier og administrerer over 3.500 vine på Restaurant Lieffroy, som hun ejer med sin mand. Her tager hun dig i hånden og fortæller, hvordan du bliver en rigtig vinsamler.

Helle Lieffroy guider: Sådan starter du en vinsamling
Offentliggjort

Når man vil starte en vinsamling, skal man først og fremmest finde ud af, hvad man godt kan lide. Og det er helt klart den sværeste del ved at starte sin egen samling. Man skal være nysgerrig på at dykke ned i vinen og ikke bare begynde med at samle for samlingens skyld.

Vinmenuerne på restauranterne kan være et godt sted at starte. Her får man som regel en menu, der er sammensat af kyndige vinfolk, og det kan være en god nøgle til at åbne op for vinens verden. Når man er begyndt at spore sig ind på sin smag, kan man starte med at forære sig selv en flaske om måneden. Og selvfølgelig ikke kun én flaske: Den ene skal man åbne for at smage og studere, mens der også skal være en eller to, som kan gemmes i samlingen.

Det går hånd i hånd at samle på vin og at blive klogere på vin. At smage og dufte vin er ikke en evne, der dumper ned fra himlen. Det skal trænes ved at smage og forholde sig til vin igen og igen.Derfor er det en god idé at skrive sine konkrete oplevelser med vinen ned i en notesblok. De forskellige vinleksikoner har et aromahjul, som har nedfældet alle de noter, vin kan dufte af. Ryk fingeren ned over hjulet og duft efter imens. Man finder sandsynligvis et område, som laver vin efter ens smag, og det er et godt sted at starte. Herefter kan man dykke ned i de forskellige producenter fra området og de forskellige stilarter med henblik på at finde sine favoritter.

Det er først på dette tidspunkt, at man skal holde op med at købe enkeltflasker, men i stedet rykke et niveau op og købe kasser hjem med henblik på at få volumen på samlingen. Og hvis den voksende samling af vin ikke skal fordampe eller forvandle sig til noget udrikkeligt sjask, er det vigtigt at have styr på, hvordan man opbevarer den. Hold vinene ude af sollys. De skal gerne ligge i et rum med den rette temperatur, som er mellem 10 og 12 grader.