Tivoli sætter fokus på danskproduceret vin

Der er danske druer i glasset hos Tivoli i september. Det forstår man godt, for de danske vinbønder er i de senere år gået fra nærmest 0 til 100 og er inde i en rivende udvikling.

Tivoli sætter fokus på danskproduceret vin
Offentliggjort

Betina Newberry har næsten ikke tid til at besvare opkaldet fra Euroman. Vinbonden fra Dyrehøj Vingaard er i fuld gang med at vise nysgerrige gæster rundt på vingården i Vestsjælland, og samtidig holder hun et skarpt øje med sine Solaris-druer, der skal høstes om et par måneder.

”Det går rigtig, rigtig godt. Vi har travlt, og vi knokler hele tiden for at skabe vin, der viser, hvad Danmark kan, og sætter vores land på verdenskortet. Vi oplever massiv interesse, og folk er helt vilde over at drikke vores vin, nok fordi den bunder i et godt produkt,” siger Betina Newberry.

Hun og hendes bror Tom Huniche Christensen slog for 12 år siden dørene op for Dyrehøj Vingaard, der i dag er Danmarks største producent og især leverer hvidvin, rosé og mousserende vine til nogle af landets fremmeste restauranter, heriblandt Dragsholm Slot og La Cocotte. Dyrehøj Vingaard står dog langt fra alene. Der eksisterer netop nu omkring 100 vingårde i Danmark, fordelt over hele landet. Dertil kommer cirka 1.000 hobbyvinavlere.

Det har man lagt mærke til hos Tivoli, som i september afholder en stor mad- og vin-festival med et særligt fokus på dansk vin.

”Nogle af de bedste vine i verden bliver produceret internationalt af danske vinmagere. Vi sætter fokus på dansk vinproduktion og har inviteret danske vinmagere, der arbejder internationalt, til at holde workshops under festivalen,” siger Mikkel Ustrup, der er Operations Director på Nimb i Tivoli.

Dyrehøj VingaardTivoli Mad & Vin Festival

Dyrehøj Vingaard

Ejet af søskendeparret Betina Newberry og Tom Huniche Christensen.

Danmarks største vingård med over 40.000 vinstokke.

Ligger i Røsnæs ved Kalundborg.

40.000 gæster og 300 rundvisninger årligt.

Producerer 50.000 flasker vin årligt, dertil skal lægges spiritusproduktionen. Vinene sælges fra 200 kroner og opefter. Høster hvert år i oktober.

Tivoli Mad & Vin Festival

Fra lørdag den 29. august til søndag den 20. september omdannes Tivoli til en mad- og vin-oase, hvor der løbende vil være fællesspisning, landbrugsdag og meget mere. Programmet byder blandt andet på hyldest til dansk smørrebrød, social dining med snaps og krebs og et madmarked med friske råvarer.

Derudover sætter Tivoli fokus på dansk vin, og der vil være blindsmagning med nogle af landets dygtigste sommeliers, vin-workshops og rig mulighed for at smage noget af den bedste vin, Danmark kan byde på.

At vi står der nu, hvor dansk vin er blevet noget, vi for alvor gider at hælde i glassene, er resultatet af en langvarig, ihærdig indsats for at højne niveauet i den hjemlige vinproduktion, siger Betina Newberry.

”Vi kommer fra landbruget og købte oprindelig gården, fordi én fik sagt til min bror, at det var det bedste sted at dyrke vin i Danmark. Det skyldes jordbunden på Røsnæs med megen kalk og salt, hvilket skaber en sprødhed i druerne. Fra starten har vi haft en professionel vinmager ansat, og det har båret os igennem – også med tanke på de utroligt mange forsøg, vi har lavet i produktionen.”

For folkene bag Dyrehøj Vingaard har det især været det danske klima, der har været en udfordring. Her er koldt om natten og ingen lange, varme somre, og temperaturerne herhjemme fordrer ikke ligefrem, at vinbønder så let som ingenting kan dyrke fx Chardonnay.

”Vi startede fra bunden, men vi har skabt en vingård og en forretning, der kan bære sig selv. Og nu er grundlaget der til, at vi kan tage skridtet videre,” siger Betina Newberry.

”Vi har et fantastisk udgangspunkt med et stærkt egnspræg, og vi håndhøster og håndsorterer fortsat alle vores druer. Samtidig oplever vi, at næste generation af vinbønder herhjemme er på vej frem, og vi arbejder alle tæt sammen. Vi er ikke helt der, hvor vi er ligesom Sydfrankrig med kooperativer og pengestærke investorer, men giv det 10-20 år, så skal vi nok nå dertil.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Vin