'To Øl': "I Danmark er vi unikt gode til at bringe frisk mælk ud. Vi vil gerne servere lige så frisk øl”

I en lille by på Vestsjælland åbner ’To Øl’ et mikrobryggeri i makroformat. Det skal med tiden også producere cider, whisky og fermenterede kartofler og blive et samlingspunkt for tørstige lokale og madiværksættere fra hele landet.

To Øl
Offentliggjort

Blæsten har væltet et reklameskilt for en Kandis-koncert. Skiltet er drevet fra Circle K-tankstationen ud på marken ved siden af, og nu ligger Johnny Hansen og bandet på ryggen og kigger op i den grå himmel.

Velkommen til Svinninge. Det virker svært at komme meget længere væk fra Indre Nørrebros væld af stadigt mere avantgardistiske restauranter. Og så alligevel ikke.

For kører du et par hundrede meter ind i byen, forbi Brugsen, kirken og Latini Pizza, og drejer til venstre ved Ringstedvej, står du ved et kommende mekka for øl-entusiaster. Det er Beauvais’ gamle fabriksbygninger. Men de skal snart huse mikrobryggeriet ’To Øl’ og dermed blive hjemsted for eksperimenter med gær, urter og fermenterede kartofler.

’To Øl’ er på kort tid blevet et stærkt brand. Deres bryggeri og restaurant ’Brus’ på Guldbergsgade i København er et yndet tilflugtsmål for kræsne storbyborgere. Smag deres pommes fritter, og du vil spørge dig selv, hvorfor du er blevet snydt hele dit liv.

Stifteren af ’To Øl’ hedder Tore Gynther, og nu vil han tage succesen fra ’Brus’ og gange det med 10. Eller 100. Eller mere.

”Det er lidt som om, vi har fået Kødbyen for os selv,” siger han.

NY_20190117-IMG_0958.jpg

Vild og skrøbelig øl

Det er da også et stort sted, bryggeren har fået at boltre sig på. 26.000 kvadratmeter fordelt på ni lager- og produktionshaller. Det er her, vores alle sammens rødkål, syltede agurker og ketchup er blevet produceret indtil for få år siden. Lugten hænger her endnu.

Men snart vil området begynde at dufte af humle. Et kogekar, der kan brygge 7.500 liter øl ad gangen, er allerede bestilt. En halv hal bliver dedikeret til tapperi. Og en hel hal bliver hjemsted for de syv meter høje gæringstanke.

Pengene til projektet kommer fra investorer, der tror på ideen om, at vi andre vil betale for øl, som er unikt.

”Kort fortalt er drømmen at efterligne mælkeproduktionen. I Danmark er vi unikt gode til at bringe helt frisk mælk ud til kunderne. Vi vil gerne servere lige så frisk øl,” siger Tore Gynther.

Ifølge ham er øl skrøbeligt. Især hvis den er ufiltreret og ucentrifugeret, er den følsom over for temperaturudsving og rystelser. Men det er også sådan, den er bedst. Grumset, vild og frisk.

IPA.jpg

Bærbuske og en raviolimaskine

Når Tore Gynther taler om mulighederne i de kolde haller, ligner han lidt et lille legebarn med fuldskæg.

”Det her er et sted, alle drømme kan få liv,” siger han.

En afdeling kan dedikeres til at destillere øllen, så den kan blive til whisky. Store kobber stills kan stå hele vejen ned ad den her væg, peger han. De store plæner uden for skal plantes til med urter, bærbuske og æbletræer, så eksperimenterne med cider kan udvides. Madvarer vil han også producere, gerne fermenteret.

”Her er ravioli-maskinen, den ved vi ikke helt, hvad vi skal bruge til,” griner han.

På sigt skal fabrikken i Svinninge blive en destination. De lokale i Svinninge kan kigge forbi og købe øl fra fabrikken, og iværksættere kan få plads i nogle af lokalerne, så ketchup-hallerne kan blive forvandlet til et fødevare-kollektiv.

Tore Gynther

Født i 1987, opvokset i Roskilde. Bryggede sine første øl på Det frie Gymnasium på Nørrebro sammen med Mikkel Borg Bjergsø, der var ansat som fysiklærer og senere skulle gøre bryggeriet ’Mikkeller’ kendt som et af verdens bedste. I 2010 åbnede Tore Gynther ’To Øl’ med en partner, som i dag har forladt virksomheden.

I 2014 blev ’To Øl’ kåret som verdens niende bedste bryggeri af brugerne på ratebeer.com.

I 2016 åbnede Tore Gynther restauranten ’Brus’, hvor ’To Øl’ også brygger en del

af deres øl.

Se, hvad vi ellers skriver om: Øl og Alkohol