Chardonnay til skaldyr og chianti til bolognesen: Vælg vinen til din pasta med omhu

Pastaretter kommer i mange variationer, fra helt enkle med blot sort peber eller tomatsauce eller måske bare en krydderurt vendt i lidt smør til fyld af skaldyr eller ragout af forskelligt kød eller måske pancetta og masser af parmesan, æg og/eller fløde. Det kalder på forskellige vintyper, røde eller hvide, hvis det skal svinge.

Chardonnay til skaldyr og chianti til bolognesen: Vælg vinen til din pasta med omhu
Offentliggjort

Det er ikke pastaen i sig selv, der er udslagsgivende for, om der skal serveres hvidvin eller rødvin, men saucen/tilbehøret. Eller fyldet, når der eksempelvis er tale om ravioli.

Dog kan man sige, at pasta jo er et dej-produkt, hvor den måske lidt klistrede mundfornemmelse gør en lettere og lidt syrerig vin velegnet, uanset om den er rød eller hvid. Pastaen i sig selv kalder på en mundrensende vin, og generelt er pastaserveringer ikke stedet for meget tunge, fadlagrede og tannin-rige vinen.

På et italiensk trattoria vil man ofte kunne opleve, at lokale måske ikke umiddelbart går så voldsomt op i, hvorvidt vinen passer perfekt til pastaen.

Men det hænger typisk sammen med, at pastaen blot er en del af et større måltid – pastaen er en primo, der kommer efter antipastoen og før hovedretten, så det vil typisk være hovedretten, der styrer vinvalget til et sådant måltid.