hristian Fuhlendorff nye talkshow på TV3

Christian Fuhlendorff er ny talkshow-vært: ”Der er så mange dårlige nyheder i verden, som man bliver nødt til at lave komik på”

Den kendte komiker debuterer som late night show-vært på TV3. Inspirationen er hentet i USA, og han håber, at han kan ”hælde sand i skyttegravene” med sit nye program.

hristian Fuhlendorff
Offentliggjort

På mange måder er det helt klassisk. Et studie med et skrivebord, hvor en vært kommer ind i tætsiddende jakkesæt, og til en start stiller sig foran for at joke over verdens gang. Dagens aktuelle begivenheder vendes. Også meget gerne på hovedet. I et klassisk ’late night show’ jagtes grinene, der skal pakke seeren ind i en morsom dyne, så søvnen bliver med et smil på læben.

Men på mange andre måder er det, der foregår under prøverne til ’Det sene show’ overhovedet ikke klassisk. For i den ellers helt sikre opsætning med skrivebordet foran et band og en storby i horisonten, er Christian Fuhlendorff uregerlig. På en sjov måde.

Hans stand-up-karriere er bygget op om improvisationer og lange vandringer ud ad tangenter, og det mærker man i det stramt koordinerede program. Fuhlendorff rabler gerne af sted i en indskydelse, og det giver det klassiske format mange udfordringer, men også mange muligheder.

”Det er en kæmpe drøm at få lov at lave det her,” siger Christian Fuhlendorff, da optagelserne er færdige.

”Et godt ’late night show’ handler om at gribe noget aktuelt, men også om at lave interviews, hvor man ikke helt ved, hvad der skal ske. Tingene må ikke være for scriptede, for hvis der er en agenda omkring interviewene, så tror jeg ikke på, at det bliver godt. Det er vigtigt for mig, at gæsterne kun kender emnet.”

Det er en svær øvelse, som den danske stand-up-komiker her begiver sig ud i. Metoden er tidligere brugt, men med sjælden succes. En af dem, der mestrede det var David Letterman, der med sit ikoniske ’The Late Show’ sjældent havde forberedt sine gæster med mere end et enkelt ord. Det skabte ofte en vild dynamik i studiet, men det krævede også et enormt talent fra værtens side, for at samtalen kom til at glide.

”Jeg går efter grinet, men sætter nok gæsten mere i fokus, end man ellers ser,” siger Fuhlendorff, som har tænkt meget over sin måde at interviewe gæsterne på:

”Jeg har lavet radioprogrammet ’Gandhi’ på P3 i to år inden det her, og der har jeg lært at få en samtale til at køre. Jeg forsøger virkelig, at lade gæsten træde frem, men jeg går selvfølgelig også efter at få et grin, hvis der opstår en mulighed for det. Selvfølgelig gør jeg det.”

I den første udsendelse bliver gæsterne de to skuespillere Paw Henriksen og Julie Ølgaard samt komikeren Anders Matthesen. De skal både snakke og lege med vært Fuhlendorff.

”Min tilgang til gæsterne er, at jeg tænker over, hvad der kunne være interessant og anderledes, at høre fra dem. Derfor vil jeg tale anmeldelser med skuespillerne og børn med komikeren i den første udsendelse. For mig er det vigtigt, at vi taler om noget, som jeg tænker over, men som også kan vise nogle andre sider af gæsterne, end man normalt ser,” siger Christian Fuhlendorff, der selv er glødende fan af andre værter på de sene shows. Særligt de amerikanske af slagsen tiltrækker hans opmærksomhed.

”Det er egentlig lidt pinligt, men jeg kan huske, at da det sidste afsnit af ’The Colbert Report’ løb over skærmen, græd jeg. Min kone kom ind i stuen og kiggede på mig: ’Står du og græder?!’ Og ja, det gjorde jeg, for det program betød virkelig meget for mig rent komisk.”

’The Colbert Report’ var et dybt ironiserende og politisk satirisk show, som kørte på amerikansk Comedy Central fra 2005 og ni år frem. ’Det sene show’ bliver dog ikke nær så hårdtslående politisk, men lægger sig i højere grad i nærheden de mere klassiske ”late night shows” som Jimmy Fallons (som kan ses på DR3) eller Conan O’Brians.

”For mig er hele idéen om et sent show virkelig spændende, fordi der er så mange dårlige nyheder i verden, som man bliver nødt til at lave komik på, hvis vi alle sammen skal kunne holde ud at være her. Hvis du kun læste B.T. og Ekstra Bladet, ville du let kunne få en fornemmelse af, at verden var lort, men her kan talkshowet være et smil i mørket. Humor er med til at bearbejde tragedier, og latter og grin er god medicin. Hos mig kan man få de samme nyheder, som i en nyhedsudsendelse, men de er leveret på en ikke-tragisk måde.”

Der findes ikke nogen emner, som Fuhlendorff ikke vil røre ved. Hverken når det kommer til interviewene og legene med gæster – eller når han selv skal varme op under showet med sin åbningsmonolog.

”Jeg kommer til at skyde på alt og alle. Jeg er ikke nær så politisk som eksempelvis ’The Daily Show’ (prisvindende amerikansk politisksatirisk show, red.), hvor man helt tydeligt støtter Demokraterne, for jeg vil gerne være sjov på vegne af alle. Mit mål er, at Enhedslistens vælgere skal grine lige så meget som Venstres – og omvendt. Jeg ser det faktisk som min opgave, at hælde sand i skyttegravene, så folk både morer sig og kommer tættere på hinanden,” siger Christian Fuhlendorff.

På sin vis lyder det altså alt sammen meget ”late night show”-klassisk. Bare på en meget Fuhlendorff’sk måde.

LÆS OGSÅ: Anders Matthesen: "Haha, der står øksekød på menukortet!”

LÆS OGSÅ: Rytteriet: Det skal gøre lidt ondt, før det er sjovt

LÆS OGSÅ: Thomas Skov Gaardsvig: "Folk, der ikke kan grine af sig selv, er farlige"